Dagsljus betyder mycket för vår hälsa, det vet vi. Men att veta är tyvärr inte alltid att göra något åt saken. Nu under jultid och långhelger kanske det är läge och möjlighet att passa på att lägga in små saker i våra vanor som är gratis, effektivare än kosttillskott och kan komma att spara sjukvårdskostnader och andra konsekvenser av ljusbrist. 

Numera kommer "hela" världen till din bostad
 De fantastiska tider som vi lever i möjliggör för oss att nästan leva som björnar under den kalla svenska vintern. Särskilt om vi har kontorsjobb eller är distansarbetare – då kan vi nästan gå i ide eftersom vi i princip inte behöver åka till något kontor. Kontoret blir där vi finns och där vi har telefonen, surfplattan eller laptopen. Den enda kontakten med omvärlden (om vi vill) blir digital. 

Vi behöver inte ens gå ut och handla. På många håll finns det möjlighet att beställa livsmedel, mat, med mera. Och de dagarna då folk gick till videobutiken eller för att hyra DVD-filmer är i stort sett ett minne blott; en raritet, liksom museer. Man laddar ner eller strömmar film.

Gaming-branschen har skapat massor med intressant underhållning och har dessutom parat ihop sig med träningsindustrin. Båda branscherna har också under lång tid satsat stort på att flytta in i våra hem och t.o.m. på att få plats i väskan eller fickan, så att man kan träna eller spela var som helst. Så vare sig man vill göra någonting elektroniskt eller träna med ett gummiband i vardagsrummet, kan de flesta numera tämligen enkelt göra det.

På område efter område har vi möjlighet att stanna hemma och göra bostaden till centrum i våra universa. Som talesättet lyder: Istället för att Muhammed måste gå till berget så kommer berget (och ”hela världen”) till Muhammed.

I värsta fall kan det gå flera veckor eller månader utan nämnvärd fysisk kontakt med omvärlden. Också utan att man får särskilt mycket sol och dagsljus. Blir det på det viset, leker vi med hälsan.

Ohälsan ökar

Risken finns att vi har hört flera gånger hur viktigt det är med dagsljus och att gå ut och ta en promenad, men att hjärnan – medvetandet –  på något sätt inte riktigt registrerar det. Vi är så fokuserade på vårt arbete och våra rutiner, att allt annat blir som om vi vandrar genom livet i en slags koma. 

Enligt Arbetsmiljöverket visar flera forskningsresultat att ohälsan i arbetslivet mycket riktigt ökar på grund av vår moderna livsstil, med inomhusarbete och minskad utomhusvistelse.

I riskzonen finns många olika slags yrkesgrupper, även bland de som inte är digitala nomader eller remote workers eller som jobbar inom tjänstesektorn. Riskzonen, i detta sammanhang, är ljusbrist och alla som omfattas av den.

Som en ständig natt

Det är beckmörkt när vi vaknar, sedan sitter vi i bilen, på tåget eller bussen, och tar oss fram via vänthallar, och tunnlar, etc, likt en slags tvåbenta mullvadar. Även om vi jobbar i butik eller restaurang, så är vi – inte minst på grund av vintern – nästan ständigt inomhus. Det blir snabbt mörkt och känns som natt redan under eftermiddagen. Många missar det ”fönster” då solen är uppe. När vi kommer tillbaka till bostaden är det lika beckmörkt som när vi vaknade och gick hemifrån. Det är som att vi lever i en ständig natt, under vintertiden.

Vad vi brukar göra då är att börja poppa piller och brustabletter och stoppa i oss andra slags kosttillskott. Det är ingen universallösning. Människan kan inte leva på kosttillskott allena. Om man inte har några andra möjligheter, finns det naturligtvis inget val. Men naturens läkekraft är lätt att underskatta.

    Dagsljus motverkar störningar i dygnsrytmen, förbättrar sömn, minskar sömnighet dagtid och förbättrar humöret. Det är gratis att få i sig, men att ignorera det är dyrbart.

Ändå så väljer vi att ignorera. Det är oftast inget medvetet val utan det är våra beteendemönster som styr åt oss, på gott och ont. Vanans makt är stor; bekvämlighet och inbillning också – samt illusionen av att allting är som det ska. Det är ju inte direkt så att man sekund för sekund känner kroppens, i synnerhet cellernas, processer. Men det händer hela tiden saker under ytan medan allting känns som vanligt.

Dagsljus är en faktor

 Att veta om det är natt eller dag, så att hjärnan och kroppen kan anpassa sig, är viktigare än man kanske inser och tror. En tydlig ljus- och mörkerväxling påverkar produktionen av sömnhormonet melatonin som reglerar kroppens rytmicitet och cellernas arbete. Personer som vistas utomhus – eller på kontor men jobbar nära ett fönster – känner sig piggare. Enbart att se solljuset alltså, skickar information till hjärnan och kroppen om tid på dygnet, väderlek och årstidens växlingar.

Det är visat i studier hos människor att en förskjuten dygnsrytm kan leda till förändringar i glukostoleransen, insulinkänsligheten och aptitkontrollen, något som i sin förlängning kan leda till fetma och diabetes. Man har även sett en ökad risk för cancer, depression och andra psykiatriska åkommor samt hjärt-kärlsjukdom hos personer som förskjutit dygnsrytmen, exempelvis på grund av skiftarbete.

Just för att ingenting särskilt verkar hända, vare sig man slarvar med hälsan eller är duktig med kost och rörelse, så hamnar man lätt under en illusion där det känns som att det inte spelar någon roll om man bryr sig eller inte.. Och lever man en mindre hälsosam livsstil så bryts hälsan gradvis ner ostört under en längre tid tills systemet helt plötsligt imploderar och livet kraschar. Det är osunt och onödigt att vänta tills det är för sent. 

Goda vanor

Det finns flera små saker som man kan göra för att förhoppningsvis få bättre vanor. De är gratis och minskar risken för både läkarkostnader och för utmattningssyndrom.

Några vanor som är värda att tänka på

  • Det övergripande rådet är: ta vara på dagsljuset under de korta tider som solen är framme på vintern. Det finns en central klocka i hjärnan – den suprachiasmatiska kärnan. Den tar in information om ljus och mörker från ögonen och justerar hela systemet.
  • Hitta tillfällen för exponering (att se solen och helst vara ute i dagsljus).
  • Vid kontorsarbete och dylikt: försök ta vara på fikaraster och luncher för att gå ut en liten sväng.
  • Kommer du inte ut, sitt eller ställ dig vid ett fönster (om det finns).
  • Vid distansarbete: ta en promenad även om soffan lockar eller inspirationen flyter på och känns viktigare. Annars är det som att köra bil utan att någonsin stanna och tanka.
  • Dagsljus är bättre än elektriskt ljus – men vid brist på solljus bör det finnas extra ljus som uppgår till minst 1 000 lux.
  • Ju äldre du blir/är, desto viktigare är dagsljuset och detaljerna ovan eftersom upptagningsförmågan minskar.
  • Inomhusbelysning: En del forskare menar att olika typer av ljus: vitt, kallt eller blåförstärkt ljus, gör människor piggare och mindre irritabla samtidigt som ögonbesvär och huvudvärk minskar, jämfört med traditionell (gultonad) belysning vid dagarbete. Andra forskare är skeptiska.
  • Kom ihåg att forskare långt ifrån alltid är överens och att nya mätmetoder samt lösningar utvecklas hela tiden, så undvik tvärsäkra och onödiga debatter med vänner, familj och medarbetare om vem av er som har ”rätt” om någon "fakta" som ni kanske hörde för länge sedan i grundskolan. Håll istället löpande utkik efter nya rön och rekommendationer. Kunskap och hälsa är viktigare än att tävla om vem som har det största egot.

Passa på och varva ner och njut 

Under julen och långhelgen kan det kännas frestande att försöka passa på att ”ta igen” extra arbete. Överväg gärna om det inte alltid kommer att dyka upp något som är ”brådskande” men som faktiskt inte måste göras där och då på impuls. Att vara aktiv är inte automatiskt detsamma som att arbeta. Och återhämtning är också en del av god arbetsdisciplin. Att bygga och driva ett företag är ett maraton. Ta vara på tillfällen och passa på och njut och "ladda batterierna" om det finns möjlighet.

Allt gott!

Källor: Arbetsmiljöverket | Karolinska Institutet - Anita Göndör.

Läs vidare: 5 symtom vid utmattningssyndrom

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.