Startsida
av Katarina Holgersson
Katarina Holgersson
0 foruminlägg
6 artiklar
När vi startar och driver ett företag har vi en hel del tankar, idéer, ambitioner och visioner. Vi har många planer och hårt arbete framför oss och det som förmodligen är vår största drivkraft är att ha roligt och bli framgångsrika i det vi gör.

 

Vad innebär då framgångsrik? Det är olika för olika företagare men några faktorer som är förknippade med ordet framgångsrik kanske kan vara: stort kontaktnät, professionalism, pengar, ödmjukhet, social kompetens, bra kundrelationer och frihet. Vilka ord förknippar du med din framgång? Det kan vara bra att ha ledord med sig på vägen mot utveckling.

Varje dag tänker vi ca 60 000 tankar, säger de som vet. 90-95% av dessa tankar tänkte vi igår och dagen innan och dagen innan det. Borde det då inte vara självklart att de tankarna skulle vara positiva och generera framgång. Jo, det kan man tycka men så är det inte alltid. Som tur är kan vi påverka vad vi tänker och hur vi vill ha det, för att utgången ska bli så bra som vi vill.

Verktyg inför nya eller svåra situationer

Ibland ställs vi som egenföretagare inför situationer som inte alltid är bekväma, självklara eller lätta och vid de tillfällena är det vanligt att mindre positiva tankar kommer upp till ytan. Kan jag verkligen det här? Tänk om det inte blir bra? Det här har jag aldrig gjort förut, jag kan inte… och så vidare. När tankar som dessa kommer, ger de oss en känsla som inte är positiv och det i sin tur påverkar våra beteenden och handlingar.

Det finns verktyg att använda för att förändra den här processen. Inom idrottsvärlden har man använt sig av metoden mental träning i många år. Där är det helt OK och ett accepterat verktyg sedan drygt 50 år tillbaka (i Sverige). I andra situationer eller kretsar kan det fortfarande verka lite ”flummigt” att benämna det som är så viktigt för oss som ”mental träning”.

 

Mental träning är ett brett område där man använder sig av känslor, tankar och bilder. Det kan utövas genom till exempel avslappning, visualisering, målbildsträning och affirmationer. Några av effekterna kan vara: ökad motivation, ökad koncentrationsförmåga, känslomässig stabilitet, optimerad stressnivå, ökat självförtroende, självkänsla och allmänt välbefinnande. En god självbild och mental styrka helt enkelt! Har vi mental styrka så kan vi möta världen med en bra attityd och det ger oss framgång.

Fastnar vi i en negativ tanke vad gäller vårt företagande som till exempel ”det är jobbigt att sälja, jag är ingen säljare” blir det till slut en självuppfyllande profetia, det vill säga rädslor vi har, som vi hjälper till att besanna genom att ständigt tänka på dem. Den sortens tankar gagnar inte vårt företagande och de kommer inte att göra oss framgångsrika. Vill vi bli framgångsrika så behöver vi tänka framgångsrika tankar!

Börja nu!

Ett enkelt verktyg inom mental träning som är kraftfullt om vi praktiserar det är affirmationer.

 

Affirmationer är positiva budskap/mantran som vi ger oss själva, som påverkar oss i en positiv riktning. Det handlar om att ändra tankesätt och få de nya tankarna att känna oss som vi vill känna oss. När de positiva tankarna tar allt mer plats i vårt huvud kommer de negativa tankarna automatiskt att minska. ”Det får ju inte plats hur många bilar som helst i garaget”…

En vanlig reaktion bland människor som bekantar sig med affirmationer för första gången kan vara känslan av att man ljuger för sig själv. Vad gör det? Fake it til you make it!! Tids nog kommer våra påståenden att bli sanna, chansen att de blir det är många gånger större än om vi matar oss med negativa tankar.

När du skapar en affirmation finns de några enkla saker att hålla sig till:

  • De ska vara formulerade som om de redan är sanna, alltså i nutid.
  • De ska endast innehålla positiva ord, inga INTE, MÅSTE, DÅLIG och så vidare.
  • De bör innehålla ditt namn för att förstärka att budskapet är till dig själv.

Ett exempel på hur en affirmation kan lyda om vi är rädda för att tala inför människor: ”Jag Pelle, älskar att tala inför folk, jag är lugn och trygg i det jag gör”. Här ligger fokus på de positiva orden älskar, lugn och trygg. Ett dåligt exempel på samma budskap skulle vara: ”Jag Pelle, är inte rädd för att tala inför folk, jag är inte nervös och jag tappar inte bort mig”. I det senare exemplet har vi blandat in de negativa orden inte, rädd, nervös och tappar bort, vilket kommer att påverka oss i helt fel riktning.

Så, sätt igång nu och skapa din egen affirmation som ger dig framgång!

  1. Fundera ut något som du vill ska hända och skriv ner det som om det redan är sant.
  2. Kom ihåg att formulera din affirmation endast med positiva ord, de ord du vill förstärka.
  3. Gör flera små lappar med samma budskap och sätt upp dem lite varstans så du blir påmind flera gånger varje dag.
  4. När det känns bekvämt att tänka dem, vilket det sällan gör i början, kan du gå över till att säga dem högt, det förstärker känslan.
  5. Använd dem. Det är bara då de fungerar!

Mental träning är som vilken annan träning som helst, du bör göra det regelbundet för att det ska ge resultat. Du kan aldrig affirmera för mycket och kom ihåg att det du ger uppmärksamhet och fokuserar på har en tendens att öka i omfattning!

”Du kan och du vill”

LYCKA TILL!

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.