av Christoffer De Geer
Christoffer De Geer
Vice President på BT.CX
0 foruminlägg
5 artiklar
Del 4 om blockkedjan - del 1.

Så här långt kanske blockkedjan verkar relativt meningslös. Vi har redan fungerande sätt att skicka värde på. Vi har bankerna, vi har Swish och kontanter. Så om vi idag redan kan skicka pengar gratis, direkt och digitalt mellan varandra, varför skulle vi behöva en blockkedja?

 

Svaret är, lustigt nog, att du som läster detta antagligen inte behöver det. Inte idag i alla fall. Men om du hade varit en förälder i Venezuela som behövde köpa mat och medicin från utlandet till ditt barn för att det var slut i hemlandet. Då hade detta varit svårt då bankerna inte tillåter det eftersom det definierades som ”kapitalflykt”. Då betyder blockkedjan skillnaden mellan liv och död. Denna teknologi kan betyda väldigt olika saker för väldigt många, så låt oss här utforska detta lite närmare.

Bitcoins Blockkedja

Blockkedjan är i grunden bara ett protokoll för att skicka värde. Det är som ett språk för att skicka värde som datorer gemensamt kan använda för att kommunicera med varandra. Och precis som vårt språk idag så kan vem som helst använda det. Det finns ingen central auktoritet som bestämmer vem som får säga vad, eller hur språket får användas. Även om dessa instanser skulle finnas så skulle de inte kunna kontrollera människans användande av språket. Människan är sin egen som utvecklas och lever vidare på eget bevåg.

Blockkedjan, ett protokoll

 

Blockkedjan skapar samma möjlighet fast för överföring av värde. Med blockkedjan har vi nu plötsligt ett neutralt sätt att kommunicera värde med varandra utan att behöva förlita oss på någon centralitet. För dig och mig spelar detta ingen större roll, detta eftersom vi kan i Sverige för det mesta litar på våra mellanhänder. Men för någon som inte kan göra det så kan det betyda skillnaden mellan liv och död. Hade du flytt Tyskland eftersom du varit förföljd och de i tullen konfiskerade allt du ägde så skulle du, om blockkedjan funnits vid det laget, kunnat behålla värde genom att konvertera det till exempelvis bitcoin. Detta eftersom då Tyskland kanske kunde stänga ner ditt personliga bankkonto, din familjs bankkonto eller ditt företags bankkonto. Från en tysk bank kan de omöjligt kontrollera blockkedjan. Vi har alltså med blockkedjan lyckats skapa en form av digitalt guld.

Att skicka värde är som att skicka information i bemärkelsen att det blir vad man gör det till. För precis som vid överföringen av information så kan överföringen av värde användas till gott och ont. Blockkedjan dömer inte. Den exekverar bara. Så om du skickar bitcoin till någon för att de skall skicka dig medicin i ett land som förhindrar sådana köp för att bekämpa vad de kallar kapitalflykt så skulle vi människor kunna addera subjektiva bedömningar om vad som är rätt och fel. Blockkedjan kan ej detta. Som tur är. Utan den bara utfärdar.

Innovationen med blockkedjan är neutralitet. Det innebär decentralisering och öppenhet. Den är ett nytt otroligt vasst redskap för mänskligheten (och robotarna nu faktiskt) att använda. Så använd det väl.

Del #5: Stängd eller öppen blockkedja?

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.