Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Tydliga ansvarsområden och gemensamma målsättningar gör det smidigt att driva företag med din partner

Dela artikeln
torsdag, 08 november 2012 0

Jenny BengtssonEfter att ha varit anställd i fyra år valde civilingenjören Jenny Bengtsson att lämna sitt trygga arbete för att satsa på sin dröm och arbeta heltid tillsammans med sin partner. Jennys sambo är entreprenör och driver ett antal företag, vilket förstås inspirerat henne att själv prova på livet som företagare.

Sedan ett par månader tillbaks driver Jenny och hennes sambo Filip det nystartade företaget Photago, där man har lanserat en nystartad tjänst där privatpersoner kan samla och distribuera bilder på nätet.

Kompletterar varandra väl

Jenny och Filip hade inte arbetat ihop tidigare, däremot hade de drivit gemensamma projekt, exempelvis i samband med en lägenhetsrenovering. De upptäckte tidigt att de kompletterar varandra väl och därmed utgör ett bra team.

- Till en början tänkte jag nöja mig med att arbeta deltid med företaget, men efter en period insåg jag att verksamheten aldrig skulle få en chans att lyfta om jag inte vågade satsa på den fullt ut. Jag valde därför att säga upp mig för att på allvar ge företagandet en chans. Jag vågade satsa på att jobba med min partner eftersom vi känner varandra väl och har roligt ihop, samtidigt som vi uppnår bra resultat, säger Jenny Bengtsson.

Reflektera över er livssituation

- Mitt tips till par som funderar på att arbeta ihop i ett gemensamt företag är att reflektera över er samlade livssituation. Fundera på hur ni vill leva och vilket sorts liv ni vill forma ihop. Om du har ett arbete sedan tidigare får du kanske vara beredd på att leva på en lite lägre lön medan företaget befinner sig i en uppbyggnadsfas, säger Jenny Bengtsson. Hon rekommenderar också par som överväger att arbeta ihop att mjukstarta genom att prova att samarbeta i mindre projekt eller att i början arbeta ihop på deltid, för att testa och se hur det känns. Om du väljer att säga upp dig för att satsa på ert gemensamma företagande bör du sköta uppsägningen snyggt och professionellt så du håller den dörren på glänt om du skulle vilja återvända till livet som anställd i framtiden.

Ett stort steg men inget slutgiltigt beslut

- Våga satsa! Vi har bestämt oss för att jobba ihop i ett år, för att därefter utvärdera hur det gick och eventuellt fortsätta. Även om det är ett stort steg att börja jobba på heltid tillsammans med sin partner så är det inget slutgiltigt beslut, du kan alltid välja att ta en anställning eller kanske starta ett annat företag i framtiden, säger Jenny Bengtsson.

En avgörande framgångsfaktor för att det ska fungera att både leva och arbeta ihop är att vara tydlig med vilka förväntningar man har samt avgränsade ansvarsområden. Det ska klart och tydligt framgå vilka arbetsuppgifter som ligger på respektive partners bord. Utgå från era respektive styrkor när ni fördelar ansvarsområdena. På så sätt förebygger man konflikter och undviker förhoppningsvis att den ena partnern gör övertramp på den andra partnerns ansvarsområde.

Gemensamt företagande kan ha en sammansvetsande effekt på relationen

Många tror att par som väljer att både leva och arbeta ihop utsätter sin relation för onödig belastning genom att umgås i princip dygnet runt. Jenny Bengtsson tycker tvärtom, hon menar att relationen kan stärkas och att man kan sammansvetsas som par när man får lära känna varandras yrkesmässiga sidor och delar såväl privata som professionella mål. Jenny och Filip diskuterar en del arbetsrelaterade frågor även på fritiden, men är noga med att inte låta jobbsnacket ta över när de har lämnat kontoret.

- För oss handlar det om att kunna ta ett helhetsgrepp om våra liv. När vi jobbar ihop kan vi styra hela vår tid och våra liv utifrån våra egna preferenser. Vi har ett mer flexibelt arbets- och privatliv och kan exempelvis välja att åka iväg på semester eller arbeta på distans om vi vill det. Sedan jag sa upp mig och började arbeta i vårt gemensamma företag har vi också andra typer av diskussioner kring frukostbordet, de berör både privata och professionella ämnen, säger Jenny Bengtsson.

Välj kommun från listan