En  miljardär... 1.000 kr i fickan...  Tre månader på sig att med hemlighet identitet som okänd person förvandla denna ensamma tusenlapp till 10 miljoner kronor.  Det är upplägget i TV-kanalen Discoverys nya dokumentärserie Undercover Billionaire (2019). 

Amerikanen Mark Twain skrev berättelsen "The Prince and the Pauper". Den publicerades först i Kanada år 1881 innan den kom ut i USA året senare. Berättelsen handlar om två pojkar, varav en är Edward Tudor, the Prince of Wales, som vill gå omkring ensam i staden och bli behandlad som en vanlig pojke, men, för att göra det, måste klä ut sig. 

Det brittiska bolaget RDF Media kombinerade idén med den växande reality-TV-trenden i början på 2000-talet och kom upp med resultatet "Secret Millionaire," som Channel 4 började sända 2006. Programmet blev snabbt ett av Englands populäraste. Det spreds till andra länder; till exempel Sverige där Femman började sända sin version under namnet Den hemlige Miljonären (2011). Hotellmiljonärskan Salka Börjeson Eynon, hälsokostmiljonären Johan Andersson, grundare av Life-butikerna, "Hollywood-frun" Åsa Vesterlund samt baddräktskungen Panos Papadopoulos är några exempel på deltagarna i programmet. Det svenska formatet fokuserade starkt på fattigdom och utslagna och hur det är (särskilt för en välbärgad person) att klara sig på väldigt lite pengar. 

I USA kom formatet i flera versioner och på flera kanaler. FOX tog in den som "Secret Millionaire". ABC följde efter (2011) med samma titel. ABC:s version hade 12 miljoner tittare. CBS kontrade med "Undercover Boss". Den versionen gick också bra, med cirka nio miljoner tittare. År 2018 introducerade CBS "Undercover Boss – celebrity edition".  

Det har funnits mycket kritik; en del befogad, en del obefogad. Det har inte hämmat populariteten. Berömmen och intresset överväger. Bland andra Panos Papadopoulos blev påhejad på gatan av ungdomar som inspirerats av hans livsresa. Det tidlösa TV-formatet har tuffat på i över tio år. 

Men i stort sett så har alla versioner haft samma upplägg: en stormrik företagsägare maskerar sig och tar anställning i något av sina egna bolag för att att känna av hur verksamheten funkar och vad som eventuellt behöver förbättras. Eftersom det är ett TV-drama så har producenterna hittat ett bolag där medarbetarna är missnöjda och ofta har det dåligt ställt med pengar. Ibland är även kunderna missnöjda och intäkterna låga. Företagsägaren lever "fattigt" i några veckor,  sonderar terrängen och pratar med de anställda som berättar om sina problem utan att veta "vem" de egentligen biktar sig för. Vid slutet av programmet så "sliter" företagsläkaren av sig maskeringen och – "ta-da" – avslöjar sin verkliga identitet. Okej, kanske inte riktigt fullt så dramatiskt utan chefen kallar in de anställda, en och en,  till sitt kontor där dessa får sätta sig vid en stol. Efter  samtalet får personen oftast en check på en icke obetydlig summa pengar och blir rörd av tacksamhet. Företagsledaren samlar sedan alla på avdelningen och håller ett brandtal. Tack vare sammanhangen och att man får lära känna företagen och personerna samt området lite närmare så blir det aldrig helt slitet men det blir lite välbekant efter några år. 

Någon måste ha sagt: "Let's make this interesting!"

Discovery skruvade upp titeln från "miljonär" till "miljardär" och introducerade möjligheten att  på nära håll se färdigheterna som gjorde personen rik till att börja med genom att miljardären slår vad om att kunna börja om resan, för att med blygsamma medel omsätta någon veckas matpengar till ett företag värt 1 miljon dollar. 

Först ut i Undercover Billionaire är Glenn Stearns. Hans resa är lärorik och människorna som han möter längs vägen är inspirerande. 

5 av miljardären Glenn Stearns praktiska tips:

  1. Framgång i affärer börjar och slutar med människorna. Samla rätt team runt dig.

  2. CV är inte det viktiga, utan karaktären och personlig lämplighet

  3. Att ersätta resultat med ursäkter och goda avsikter betalar inte räkningen och är ett recept för konkurs.  Leverera det som du har lovat eller kliv åt sidan och lämna plats för någon som klarar av uppgiften. 

  4. Var ärlig som chef om någon underpresterar men försök alltid att hitta konstruktiva lösningar. 

  5. Ledarskap: Led genom eget exempel.
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.