Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Det finns alltid ett svar till

Det finns alltid ett svar till 22 dec 2008 14:07 #23187

  • realizeab
  • realizeab's Avatar
Den som tror att det bara finns en (1) sanning, ett rätt svar, kommer att bli väldigt överraskad av framtiden.

Du tycker säkert att det känns onaturligt att leta efter fler svar när du redan hittat ett som fungerar. (Det är skolans fel, men det är en annan bok det). Världen befolkas till allt för stor del av personer som ser sin idé, sin bedömning som den enda riktiga. De uttalar sig även på det viset, gärna i meningar av typen: Det enda vettiga i det här läget är att xxxx.

Vettiga utifrån vad kan man ju fråga sig. Utifrån ditt snäva perspektiv eller utifrån vad vi brukar göra eller vad som är brukligt att göra i en sådan här situation. Det vore bra mycket bättre att säga: Det enda vettiga i det här läget är att ta fram så många olika svar som möjligt så att vi har många alternativ att välja mellan, och kanske kombinera till något nytt, unikt och användbart.

Det kräver disciplin att leta efter alla de andra svaren. Många kreativa metoder tar fasta på detta och stimulerar dig att fortsätta att producera ännu fler svar och ännu fler idéer. Använd de metoderna och bli den som överraskar, inte den som överraskas.

Att bli bra på att komma fram med fler alternativa svar kräver träning, som mycket annat här i världen. Passa på att träna under din julledighet. Testa att hälsa på dina gäster på ett nytt sätt för varje person, prova att packa in dina julklappar på olika sätt eller varför inte välj att ta upp något nytt samtalsämne till julbordet. Poesi, utlandsbistånd, städning eller tatuering.

Dels tränar du dig i att tänka till kring ovana ämnen dels kommer du att upptäcka att det finns massor av infallsvinklar du inte funderat över själv.

SV: Det finns alltid ett svar till 22 dec 2008 14:56 #23189

Gå med i en uppfinnarförening så förstår  du vad Thomas pratar om, ja det är bara ytterligare ett sätt, lyssna riktigt vad barn har att säga om saker, min mentor är 6 år och vet allt som hans pappa lärt honom och hur mycket mer som helst. Thomas du kommer få forumet att gunga. Det ska bli intressant och se resultatet efter jul. Det får bli lettiska engelska och tyska och lite svenska som min hjärna får  jobba med den närmaste månaden. Den som tror att det bara finns ett språk kommer att bli väldigt överraskad av framtiden.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Det finns alltid ett svar till 22 dec 2008 16:03 #23191

Det räcker med ett svar om man har det bästa (efter de krav som ställs) alternativet. Då är det bortkastad tid att leta efter de övriga som alla per definition kommer vara sämre lösningar. Det finns naturligtvis en (visserligen ganska stor) brist, nämligen att veta att just den lösningen, eller det svaret man kommit fram till, är det bästa :)
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

SV: Det finns alltid ett svar till 22 dec 2008 19:59 #23192

Använd det Jonathan tills du får en bättre idé.  Själv letar jag just efter det bästa svaret på mina funderingar. Så ta det du tycker är bra och sluta och tänk framåt, mycket längre kommer du inte då.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Det finns alltid ett svar till 22 dec 2008 20:13 #23194

Du missade hela poängen med min post. Om jag har den bästa så finns det per definition ingen bättre idé.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

SV: Det finns alltid ett svar till 22 dec 2008 20:28 #23195

Det är här coachning är så suveränt! Om man som jag, älskar att få se andra få AHA-upplevelser, så är coachning väldigt roligt. "Varför har jag aldrig tänkt så förut?" är en härlig kommentar!

Jag använder mig oftare av coachningsteknik numera för mig själv också, att försöka vrida på mina egna tankar... Det är inte lätt - Thomas har rätt där.
~ Gör det svåra enklare ~
Med rätt stöd i HR blir personalarbetet både lättare, effektivare och ger bättre resultat.
www.personaleffekt.se

SV: Det finns alltid ett svar till 22 dec 2008 20:38 #23196

Nej jonathan inte för dig men kanske för andra.  Jag har hört samma tongångar på uppfinnarföreningen också ibland så jag har gjort bättre lösning själv.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

SV: Det finns alltid ett svar till 22 dec 2008 20:46 #23197

Jag tycker vi lägger ner den diskussionen. Bäst är för mig inget subjektivt begrepp, men som jag sa så är det svårt att veta vad som är bäst.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

SV: Det finns alltid ett svar till 23 dec 2008 05:00 #23199

  • DEJI
  • DEJI's Avatar
  • OFFLINE
  • Mycket flitig postare
  • Inlägg: 457
  • Tack mottaget: 1
En annan sak som hämmar utveckling är att lägga energin på fel saker ;)

Den generella motverkande egenskapen är man blir nöjd, mätt och belåten och därmed slutar att utveckla.  Man väljer istället att lägga energin på viktigare problemlösningar där alternativa lösningar får större betydelse och bättre effekt.

Thomas exempel visar inte om "Det enda vettiga alternativet..." faktiskt har föregåtts av en riktig analys. Dessutom kan ett svar vara bättre idag, medans ett annat är bättre imorgon. Man får bara inte bli nöjd.

PDCA = Plan, Do, Check, Act. (Eller den mordernare varianten PDSA=Plan, Do, Study, Act) som sedan årtionden tillbaka trycker på det faktum att en analys av alternativa lösningar skall ligga i grundorsaken för problematiken.

SV: Det finns alltid ett svar till 23 dec 2008 06:17 #23202

Håller med Thomas på det sättet att man alltid ska försöka utveckla sig själv.
Ser dock ett problem som jag sett på en del arbetsplatser och det är att man försöker för mycket. Man har en lösning som är fullgod och fungerar bra. Man kanske kan förfina idén en aning men inte tillräckligt för att det ska väga upp ansträngningarna... ...lagom är alltså återigen alltid bäst :)
Men som sagt, detta gäller oftast vi utveckling av en tjänst/produkt och inte en själv. När det gäller en själv så har man ju en hel livstid att utmana sig själv och förfina sina egenskaper.

SV: Det finns alltid ett svar till 22 feb 2009 22:15 #24308

Nämn inte ordet lagom i Lettland, Ordet finns inte och ej heller för mig.Jag skulle aldrig kunna arbeta med något som blir lagom bra.  Det finns däremot en gräns ibland så man måste få ut sin produkt, I datavärlden har det varit så sedan start och man betalar för förbättringen, men den är den bästa som gjorts tills..............
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Senast redigerad: 13 feb 2012 03:40 av lars arenander.

SV: Det finns alltid ett svar till 14 sep 2009 16:44 #28081

Det finns alltid en kund till.
Moderatorer: Patrik Nilsson

Välj kommun från listan