När Wangari Maathai föddes I en liten kenyansk by 1940 så var det få som trodde att den kenyanska eldsjälen skulle bli ledaren som de utstötta minoritetsgrupperna kunde ta rygg på. Wangari var den första östafrikanska kvinnan att ta en PhD när hon 1971 doktorerade i anatomi. Då hade hon redan hunnit med biologistudier i både Tyskland och USA, två äventyr som öppnat hennes ögon för hur orättvist fördelade världens resurser faktiskt var.

Reformer ifrån grunden

Efter att ha studerat Biologi och arbetat som volontär åt olika välgörenhetsorganisationer så kom Wangari fram till att grunden till Kenyas problem var den miljöförstöring som plågade landet. För att motverka detta gissel så grundade hon 1977 miljörörelsen Green Belt Movement, en organisation som anordnade trädplanteringsprojekt och andra miljöfrämjande aktiviteter. Wangari uppmärksammade sin omgivning på den flerfaldiga nyttan som låg i att plantera nya träd.

Utöver en förbättring av miljön så höjdes även värdet på marken vilket leder oss in på den intressanta kopplingen mellan miljötänk och den sociala situationen. Liksom Muhammad Yunus så förstod Maathai att man måste börja ifrån grunden och arbeta sig uppåt om man vill kunna skapa varaktiga positiva förändringar, och denna grund innebar att man både måste ta hänsyn till miljöaspekten och de mänskliga rättigheterna för att kunna förändra samhället.

Lyfte problemen till den internationella scenen

Wangari är extremt välutbildad och välmeriterad. Hon har varvat studier med relevanta jobb under hela sitt liv och utvecklat de kunskaper som hon förvärvat till en livsstil. Hon ägnar sig mycket åt det som berör henne personligen med tanke på sitt ursprung, såsom kvinnorätt, miljöförstöring och fattigdom. Skillnaden mot andra lokala kämpar är att Wangari har lyft problemen ut ur Afrika och uppmärksammat dessa även på den internationella scenen. Det är först när problemen blir kända som man kan skaffa sig det stöd som behövs för att verkligen göra något åt saken.

En bra ledare är handlingskraftig

Al Gore besitter konsten att kommunicera sitt budskap så att det klibbar fast hos mottagaren, och Nelson Mandela kommunicerar genom sina handlingar vilket gör att han inte behöver mer än viska för att få sin omgivning att lyssna. Vad alla dessa tre ledare har gemensamt så är det handlingskraften, den där förmågan att få saker att hända som om det vore den naturligaste sak. För en svart kvinna så krävs dock en något annorlunda taktik för att bli tagen på allvar i en mansdominerad kontinent där mat på bordet är lika osäkert som att äga aktier i Saab.

Stå upp för dina principer

Maathai vågade stå upp mot den förtyckande regimen i Kenya och fick på så vis folket med sig. Genom att blanda kunskap och intelligens med mod så lyckades hon skapa positiv förändring i ett land där kvinnans roll är minst sagt underordnad. Att leda är att våga stå upp för det man tror på och aldrig avvika ifrån sina principer. Wangari Maathai stod upp hela vägen och gör det än idag.

Fler personligheter med ledarskap som utmärker sig

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.