Avskrivning

33
Jag har en enskildfirma där jag bokför med hjälp av kxlredovisning http://kentexcel.com/kxlRedovisning.htm Jag har bara gjort inköp som legat under 5000:- och har därför kunna göra direktavskrivningar men nu ska jag eventuellt köpa en sak för 7000:- exkl. moms och undrar om någon vet hur jag ska bokföra det i detta programmet?

Programmet har ju sina begränsningar men det underlättar också mycket om man inte är så hemma på bokföring.
33
Ingen som vet? Om ni klickar på länken så ser ni vilka val jag har för utgifter men jag vet inte hur jag gör med avskrivningar. Ska man dela upp kostnaden på flera år eller hur gör man?
488
Jag kan inte det programmet, men finns det ingen programsupport du kan fråga?
33
[quote="Karin i Västergötland"]Jag kan inte det programmet, men finns det ingen programsupport du kan fråga?[/quote] [br]Nej, tyvärr inte, men jag har förstått det som att jag får bokföra det under "inköp av inventarier", men hur gör jag egentligen med uppdelningen?
720
Programmet fungerar för dig som deklarerar N1, vilket innebär att du inte bokför några avskrivningar utan bara gör detta i deklarationen. Du får väl lägga in det under posten inventarier och sedan se vad som händer.
33
[quote="Redkon"]Programmet fungerar för dig som deklarerar N1, vilket innebär att du inte bokför några avskrivningar utan bara gör detta i deklarationen. Du får väl lägga in det under posten inventarier och sedan se vad som händer.[/quote] [br]Okej, så jag behöver inte bokföra en avskrivning om jag deklarerar N1? Hur håller jag då reda på själva avskrivningen nästa år, finns det några blanketter för det kanske?
720
Du håller reda på avskrivningen i deklarationen. När man deklarerar på N1 så bygger det på att du inte har någon balansräkning utan man tittar bara på resultatet, därav inga avskrivningar i bokföringen då du där inte har några inventarier.
33
[quote="Redkon"]Du håller reda på avskrivningen i deklarationen. När man deklarerar på N1 så bygger det på att du inte har någon balansräkning utan man tittar bara på resultatet, därav inga avskrivningar i bokföringen då du där inte har några inventarier.[/quote] [br]Nu ska vi se, jag bokför alltså hela kostnaden som en inventarie och vid deklarationen så gör jag en "restvärdesavskrivning" på tex 25% av kostnaden och sen 25% per år tre år framåt, eller har jag förstått fel?
488
[quote="henke99"] vid deklarationen så gör jag en "restvärdesavskrivning" på tex 25% av kostnaden och sen 25% per år tre år framåt, eller har jag förstått fel?[/quote] [br] [br]Året därpå blir det 25 % av de 75 % du hade kvar år 2, och sedan 25 % av återstoden och så vidare i oändlighet.
33
[quote="Karin i Västergötland"][quote="henke99"] vid deklarationen så gör jag en "restvärdesavskrivning" på tex 25% av kostnaden och sen 25% per år tre år framåt, eller har jag förstått fel?[/quote] [br] [br]Året därpå blir det 25 % av de 75 % du hade kvar år 2, och sedan 25 % av återstoden och så vidare i oändlighet.[/quote] [br]Okej, så om jag köper något för 10000:- så drar jag av 2500:- första året och sen kommer jag bara ihåg 7500:- till nästa år och då drar jag av 25% av dom 7500:-, och så vidare?
33
Nu har jag kommit så långt att jag förstått att man för in beloppet på ruta 751 på N1 och då drar av 25%, men hur gör jag med resterande nästa år, ska det också in på ruta 751?
488
Summan som du får fram i ruta 757 på N1-blanketten fyller du året därpå i ruta 750.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.