Ekonomisk förening eller annan bolagsform?

1
Hej!
Vi är fyra personer som tänker starta ett bolag för att i första hand göra beställningsfilmer, reklamfilmer och dylikt. Till att börja med i mindre skala, men med målet att kunna försörja oss på detta längre fram. Vi funderar över bolagsform och eftersom några av oss inte har pengar för aktiekapital i ett AB överväger vi ekonomisk förening. Många frågor dyker förstås upp eftersom ingen av oss tidigare har haft ett bolag, men den främsta frågan just nu är denna text på bolagsverkets hemsida:

”En ekonomisk förening är öppen för alla och kan i princip inte vägra någon som uppfyller villkoren i stadgarna medlemskap.”

Vi vill förstås inte att det ska dyka upp nya medlemmar i vår förening bortom vår kontroll. Jag förstår att vi i stadgarna kan stipulera vilka som kan bli medlemmar, men skulle detta fungera som vi tänkt? För att ”utestänga” oönskade medlemmar skulle man ju t.ex. kunna sätta en insats på 10 000 kr, men då går ju poängen med bolagsformen förlorad för vår del. Vi har ju t.ex. en fotograf och vill inte ha flera.

Hur kan vi begränsa det öppna medlemskapet? Är ekonomisk förening ett vettigt alternativ om vi är fyra personer som i längden vill kunna försörja oss på detta? Jag är mycket tacksam för all vägledning.
1472
246
Ekonomisk förening är ju en rätt flummig företagsform. Varför inte ett Handelsbolag?
1009
206
Hej, Det är rätt att man inte kan neka inträde för de som uppfyller era stadgade krav på medlemmar. Är någon påstridig så är det bara att anta som medlem. Dock är det väl inte så vanligt att ovälkomna vill vara med, och i praktiken kan man ju förhala medlemsskap. Tex så kan man ha väldigt specifika invalskrav, ta inträde endast en gång per år samt ha långa mandatperioder för styrelsen. Som Ingvar skriver kanske ni hellre ska titta på andra företagsformer. Kanske handelsbolag passar er. Själv gillar jag inte HB då alla är ansvariga för vad alla andra gör, så man måste ju verkligen lita på att de andra gör rätt. Annars kan man ju fundera på vad ni har för planer för företagandet. Planerar ni ett seriöst företag som ni ska kunna leva på inom något år kanske det inte är så mycket pengar att lägga 12500kr var i aktiekapital. Har ni inte fått tillbaka de pengarna på ett par år måste man tänka över sin verksamhet. Det går ju alltid att ombilda senare. Tex förening till AB.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.