Tillgångar respektive eget kapital i AB

3
Hej!

Har ett nystartat AB och sitter med mitt första bokslut.

När man "räknar efter" för att se om man har minst halva sitt aktiekapital förbrukat eller ej; skall man räkna med skulder också?

Jag har ca positivt (+) 170 000:- i Tillgångar och negativt (-) 50 000:- i Eget kapital utan att räkna med skulder. Då sitter jag ju kvar med positivt (+) 120 000:- i Tillgångar och allt är frid och fröjd.

Men om jag tar med skulder också så har jag negativ (-) 300 000:- totalt Eget kapital / Avsättningar / Skulder. Då landar jag plötsligt på negativ (-) 130 000:- vilket innebär att jag är väl under halva aktiekapitalet som är på 50 000:-

Vad gäller?

MVH

/R
1009
206
Hej, Jag hänger inte riktigt med. Men om du kollar ditt totala egna kapital (inklusive årets resultat) och det är mindre än halva aktiekapitalet - då är det inte bra. Tex, om du har 50 000 kr i aktiekapital och landar på en förlust första året på 30 000 kr, då har du mindre än halva aktiekapitalet kvar.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
3
Ok. Men då svarade du nog på min fråga. Att det egna kapitalet är allt - inklusive skulder. Har dock inte bokfört årets resultat ännu. Skall göra det och se, men även det är ju negativt. Tanken jag har är om jag kan omvandla ett kortsiktigt lån (en summa som blev obetald när jag omvandlade från EF till AB) till att bli aktieägartillskott för att på så sätt öka på tillgångasidan. Med vänlig hälsning, R
1009
206
Hej, Ja eget kapital är tillgångar minus skulder. T-S=EK En vanlig väg vid kapitalbrist som du beskriver är just att omvandla lån från ägare (eller tillskjuta medal från ägare) till villkorat aktieägartillskott. Då flyttas posten till eget kapital från skuld. Ett villkorat aktieägartillskott får du sedan ta ut endast om det finns balanserade medel för utdelning (du betalat dock ingen skatt på det när du tar ut det). Det blir alltså inte lika fritt att ta ut som om det är ett lån, men får man ordning på resultatet brukar det gå snabbt att betala ut igen.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
3
Så bra. Tack. Då kan jag få ordning på siffrorna. MVH R

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.