Hjälp! "Medgivna avdrag för egenavgifter..."

3
Hej!

Eftersom min verksamhet fn är vilande gjorde jag förra året deklarationen för mitt KB själv, och utgick från hur min revisor fyllt i föregående års deklarationer. Minns inte så mycket av processen men av allt att döma gjorde jag ett misstag i N3A och fyllde i ruta 28 (Årets beräknade avdrag för egenavgifter eller särskild löneskatt på förvärvsinkomster) i vad jag betalat in i moms (!). Detta belopp har nu dykt upp förtryckt i ruta 25 (Medgivna avdrag för egenavgifter eller särskild löneskatt föregående beskattningsår). Alltså har jag fått ett överskott i firman trots att jag inte haft någon verksamhet. Då beloppet är lågt tänkte jag bita i det sura äpplet och deklarera detta överskott och betala den skatt det blir. Förmodligen är det nu nåt galet i mina räkenskaper men felet lär ju iaf vara till Skatteverkets fördel.

Dock skulle jag verkligen behöva hjälp med hur jag fyller i INK4 i och med detta. Där hade jag ju tänkt sätta 0 på allt utom ingående och utgående kapital. Hur gör jag nu istället? Räknas överskottet från N3A i och med nämnda avdrag som en "vinst" i INK4. Var i INK4 ska det in?

Vore supertacksam för hjälp!

Edit: NU förstår jag .- schablonavdraget är 25%, samma som momsen, därav samma belopp. Så det är nog inget fel begånget. Men frågan kvarstår - hur för jag in detta i INK4?
1009
206
Hej, Underlaget för att beräkna egenavgifterna är resultatet före avdraget i deklarationsblanketten, så något resultat bör du ha haft där? Eller kommer allt från året innan? Man kan dra av 25%, men om beloppet blir samma som momsen bör du dubbelkolla att det verkligen är rätt belopp. Ev bör du rätta fg års deklaration innan du gör följdfel i år. Svårt att säga något konkret utan underlag. Kolla med din gamla revisor/redovisningskonsult (eller någon ny) så att det blir rätt är nog bästa rådet jag kan ge.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
3
Hej! 2015 har jag inget resultat, förutom nämnda överskott som är baserat på föregående års avdrag. 2014 hade jag ett litet resultat och alltså då ett beräknat avdrag som var 25% av det. Min teori är att jag bockat för "gör maximalt avdrag" eller hur det nu står i online-blanketten och att det då blir 25% av överskottet, vilket ju är samma summa som jag betalat i moms. Är det inte logiskt att det blir samma summa då momsen också är 25%? Oavsett om jag gjort fel eller ej där så undrar jag om det här överskottet som det nu blivit för 2015 pga föregående års avdrag räknas som en vinst i år och hur den ska bokföras i INK-blanketten. Tack för hjälpen!
1073
139
Så är det. Skillnaden mellan vad som begärts i avdrag för egenavgifter och vad egenavgifterna faktiskt blir belastar nästkommande års resultat. Därför är det idiotiskt av skatteverket att tillåta 25 % schablonavdrag för egenavgifter eftersom det är alldeles för högt i jämförelse med vad egenavgifterna hamnar på. Målet för alla borde rimligtvis vara att avdraget ska vara lika stort som utfallet, det kräver dock lite baklängesmatematik för att komma fram till det.
1472
246
Det är väl så att man 'glömt bort' att sänka dom här schablonsiffrorna i takt med att skatter har sänkts, och nedsättningar av egenavgifter. Jag brukar ta ca 21-22 % till en som är fullbetalande, och då hamnar man åtminstone närmare.
3
Okej... Då skall det alltså in på INK4S 4.1 "Årets resultat, vinst" och 4.12 "Överskott" samt på INK4DU som överskott på delägarna. Ska det även läggas till på kapital? Det har ju redovisats som ett överskott i min personliga deklaration så jag utgår från att det skattas rätt. Vad gäller momsen måste den ju redan ha blivit betald förra året så jag ska inte betala in någon moms för detta överskott får jag hoppas. Momsdeklarationen är ju gjord för länge sedan... Låter säkert duktigt vilse för er proffs men hemskt tacksam för hjälpen! Var det förresten någon mer som tyckte det var konstigt att avdraget var på samma summa som momsen?
1472
246
Under förutsättning att man inte haft andra avdrag än för inköp av momsada varor, dvs inga avskrivningar eller andra avsättningar, så finns det en viss logik i att det blir ungefär samma summa som momsen, ja. Men så fort nåt avviker från den linjen, t.ex att du köpt in nånting som det inte var moms på, som hyra, eller att du sålt nåt för en annan momssats, så kommer det inte att stämma. Och det är nog trots allt den vanligare varianten :)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.