Osäkerhet kring bokföring, moms. m.m vid företagsstart

10
Tjena!



Jag har startat ett handelsbolag, saken är den att jag började verksamheten redan under tiden som ärendet (registreringen hos bolagsverket) behandlades, dvs. jag köpte in saker som behövdes för verksamheten under hanlägningstiden.



Nu efter ca 7 veckor har jag fått mitt org-nr. Dock så har min skatte och avgiftsanmälan inte kommit än och det beräknas ta ytterligare tre veckor. Under den tiden kommer jag att ha både inkomster och utgifter i verksamheten, hur bokför jag då dessa?



Det som jag ansökt om i skatte och avgiftsanmälan är momsregistrering samt F-skattsedel. Som jag har förstått så är mina utgifter som hör till verksamheten avdragsgilla men hur ska momsen bokföras under tiden fram tills det att jag får svar från skatteverket? Hur ska rad redovisa ev. försäljningar?



Tacksam för svar,



Rickard Zetterqvist, han som inte trodde att den skulle ta 10 veckor att registrera företaget
10
Ber om ursäkt för att denna tråd blev dubbelpostad, min webbläsare vill inte vara med, trodde jag iaf. [br] [br]Vore trevligt om någon moderator kunde ta bort en av dem. [br] [br]Tack på förhand.
22
Jag har precis gått igenom samma grej och har därför färskt i huvudet vad som gäller... [br] [br]Du bokför allt som vanligt men utan in- och utgående moms. Du får dra av hela kostnaden på det du köper in inkl moms men du får inte tillbaks den, dvs ingen bokföring, förrän du är momsregistrerad. Dessutom bokför du allt på det datumet då din registrering är klar eftersom du innan dess inte kan anses ha någon verksamhet... [br]Däremot får du göra avdrag för alla kostnader som uppkommit under samma år samt året före du statrar upp verksamheten. [br] [br]Dessa svar har jag fått dels från skatteverket och dels genom sök här i forumet. [br] [br]Lycka till! [br]Mvh Michelle
10
Tack för ditt svar Michelle! [br] [br]Jasså? Mitt antagande innan jag postade frågan var att jag skulle göra som du sa dvs. gör avdrag för hela summan och alltså inte särredovisa momsen i bokföringen. Men jag antog också att man kunde lyfta momsen på de inköp som gjorts inom de närmaste två månaderna så snart man fått besked om momsregistreringen. [br] [br]Ex. låt säga att jag får besked den 10 Mars borde jag inte då kunna lämna in en skattedeklaration där momsen redovisas för Januari månad eftersom momsdeklarationen för Januari månad ska in då (12 Mars)? [br] [br]Vilket i förlängningen innebär att jag faktiskt kan lyfta moms på inköp gjorda inom två månader ifrån dess att jag får klartecken om momsregistrering? [br] [br]Blir lite irriterad på skatteverket på dessa punkter då jag faktiskt har läst de flesta av de skrivelser som de lämnar ut angående beskattning av handelsbolag, moms, och nystartande, jag har ingenstans sett att dem ens tar upp någon problematik med "gränsfall" vid uppstarten. Det vore roligt om någon annan också kunde ge sin syn på saken. [br] [br]Ytterliggare fråga: Får jag bedriva någon fösäljning till slutkonsument innan jag har fått min F-skattsedel, en dum fråga kanske men jag vet faktiskt inte? I så fall hur blir det med momsen här ?? :-P [br] [br]Tack på förhand och hoppas någon orkar läsa, [br] [br]Rickard Zetterqvist
720
Att du väntar på registreringsveviset är en sak, när den momspliktiga verksamheten startar en annan. När du skickar in din anmälan för momsregistrering så fyller du själv i ett datum när verksamheten startar, det är det datum som gäller. Även om du inte får dina papper från SKV förrän 2 månader senare så har inte det med startdatum att göra. [br]Från det datum du anger att verksameten startar ska du betala moms och få tillbaka moms, från tid innan det kan du bara ta med kostnader med momsen inkluderat i kostnaden.
10
Tack Redkon. [br] [br]Hur fungerar det med F-skattsedeln då, är det samma sak där? Dvs. att det är det datum som angivits för start av verksamhets år som gäller där?
22
Japp, eftersom oavsett när du får ditt F-skattebevis så står ju det datumet på som du anmält. Det där med moms två månader innan... aldrig hört talas om men tidigare talare verkar ju trovärdig och det är ju detsamma som med skatten att det är datumet du anmäler som gäller... :lol: [br] [br]När det gäller skatteverket håller jag med dig men jag har tokmejlat frågor till dem. På deras sida kan man gå in på "kontakta oss" och där kan man välja ämne att fråga kring. Det tar ca en dag att få svar. JÄTTEBRA! [br] [br]Tjingeling Michelle
589
1
Du verkar ha fått svar på dina frågor, Rille. Återstår ett Lycka till! [br] [br] [br] [br] [br]PS! Inte samma Rille som på golfforumet, eller?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.