Sälja programvara över internet...

4
Hej!

Jag hade tänkt sälja ett program jag har gjort över internet genom PayPal men eftersom jag insåg att det skulle förmodligen innebära skatt så tänkte jag att jag skulle erbjuda det gratis och sedan lägga upp en länk för en frivillig donation. Men hur fungerar detta i så fall? Är det skatt/andra avgifter på det också?

Och hur fungerar det med skatter och avgifter på apps sålda till iPhone genom AppStore?

Tacksam för svar!
151
Allting du tjänar på din affärsidé är det skatt på, så enkelt är det. Kalla det "donation" eller vad du vill, cash is still cash. Varför oroar du dig för skatt så mycket? Du betalar ju inte 100% i skatt och dessutom får/kan du ju dra av alla inköp du gör, såsom datorutrsutning med mera.
MVH Richard Andréasson
4
Grejen är att jag inte har ett företag... Måste man inte ha det för att göra avdrag?[br][br]Jag är 17 (18 om några månader) och binda sig inom ett företag är inte så lockande känns det som. Men eftersom allt i så fall skulle baseras på internet är man inte bunden till någon speciell plats.[br][br]Är ungt företagande nåt att tänka på i så fall?
151
[quote author=Zantox link=topic=6653.msg31381#msg31381 date=1266772466][br]Grejen är att jag inte har ett företag... Måste man inte ha det för att göra avdrag?[br][br]Jag är 17 (18 om några månader) och binda sig inom ett företag är inte så lockande känns det som. Men eftersom allt i så fall skulle baseras på internet är man inte bunden till någon speciell plats.[br][br]Är ungt företagande nåt att tänka på i så fall?[br][/quote][br][br]Jag rekomenderar dig en enskild firma. Det kostar ingenting att starta eh enskild firma och du får göra avdrag och dessutom dra momsen på alla inköp du gör, billigt och bra för dig. Ungt företagande handlar väl om att du skall driva företaget en tid och sedan lägga ner det? [br][br]Det finns visserligen arbetsgivare att "hyra", men det finns ingen anledning, det finns bara fördelar med enskild firma.
MVH Richard Andréasson
4
Är detta mycket svårt? Jag har aldrig deklarerat eller liknande. Kan jag ändå klara ett enskilt företag?
151
[quote author=Zantox link=topic=6653.msg31383#msg31383 date=1266774342][br]Är detta mycket svårt? Jag har aldrig deklarerat eller liknande. Kan jag ändå klara ett enskilt företag?[br][/quote][br][br]Registrera ett företag klara vem som helst. Däremot måste du ju redovisa, men kan du inte det så finns det gott om konsulter. Var och varannan människa kan ju redovisa idag, till och med jag.
MVH Richard Andréasson
4
Det vore ganska rolig erfarenhet och kanske till och med bra att ha på CV:t. Men om man nu vill sluta. Är det lika lätt att avveckla som registrera ett företag?[br][br]Dessa konsulter, är de på skatteverket?
151
[quote author=Zantox link=topic=6653.msg31385#msg31385 date=1266777717][br]Det vore ganska rolig erfarenhet och kanske till och med bra att ha på CV:t. Men om man nu vill sluta. Är det lika lätt att avveckla som registrera ett företag?[br][br]Dessa konsulter, är de på skatteverket?[br][/quote][br][br]Ja, eget företag ser ganska bra ut i CV när den dagen kommer. Att avveckla är inte spciellt svårt, du bara avregistrerar det, inga konstigheter. [br][br]Nej, redovisningskonsulterna är privata, tack och lov. Annars hade du fått betala så mycket skatt som möjligt och inte tvärt om. Det finns allt från stora företag som KPMG ner till små lokala aktörer. Googla "redovisningsassistent" + din stad så hittar du någon. Det brular kosta 350-450 SEK/timme, räkna med att det går 1 timma per månad, om du har koll på pappren. [br][br]Lycka till!
MVH Richard Andréasson

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.