Äganderätt /delägare över gränserna? / kontrakt?

96
Hej kära medlemmar!  ;D


Har fått förfrågan att köpa in mig i ett nyregistrerad firma där % andelen är väldigt litet men där företaget har stor potential.

Tanken är att firman kommer vara registrerad som ett ltd bolag i Indien och i England. Vännen min som bor i Indien sköter stora delar av arbetet i sitt land medan jag mer kommer sköta marknadsföring samt kommunikation i Sverige.

1. Vännen kommer skicka mig ett kontrakt, som han påstår är ett giltligt domsluts kontrakt. I kontraktet står det bla hur många % jag kommer äga av firman samt hur vi fördelar avkastning (om det nu blir nån?) Detta ska han och jag skriva under.
Men hur vet jag om kontraktet verkligen är ett giltligt kontrakt och inte ett bluff kontrakt?
Finns det ngn man kan vända sig till för att få veta att kontraktet är giltligt? Det känns som om det behövs en  advokat här, men attans advokater är ju dyra...
Nån som vet var man kan finna exempel på kontrakt?

2. Hur fungerar det skattemässigt om jag tar ut en vinst från ett  ltd boalg som jag är delägare i? (jag är skriven i Sverige och arbetar en mindre del i Sverige)

3. Hur fungerar det skattemässigt om jag tar ut lön från ett ltd bolaget där jag inte är delägare eller ägare?

3.1 3. Hur fungerar det skattemässigt om jag tar ut lön från ett ltd bolaget där jag är delägare eller ägare?

4.  Firman kommer registreras i 2 länder med olika namn (samma företag olika namn på firmorna). Ska man skriva i kontraktet att jag kommer vara delägare i respektive land eller räcker det med att skriva att jag är delägare av firman och allt som har med den att göra?

5. Om det blir tvist hur stor e chansen  att jag vinner mot en som bor i Indien i en domstol fight om jag äger en ytterst liten del av firman?

Tack som vanlig för alla underbara och intressanta svar! :bravo ;D

www.trcore.com-Importera från Kina+ 3D Skrivare leverantör
2066
2
Jag vågar mig på några gissningar, det är dock inte riktigt mitt område, så kolla även andra åsikter![br][br][quote author=Delicious link=topic=5356.msg25833#msg25833 date=1242161012][br]1.[i]Men hur vet jag om kontraktet verkligen är ett giltligt kontrakt och inte ett bluff kontrakt? [/i][br][/quote][br][br]Lita på din "vän", ditt omdöme, anlita en advokat (som dessutom har koll på Indien och Storbrittanien). Är det för bra för att vara sant? Då är det nog det :)[br][br][quote author=Delicious][br]2, 3.1, 3.2 [...] (jag är skriven i Sverige och arbetar en mindre del i Sverige)[br][/quote][br][br]Du betalar skatt i Sverige på din del, bolaget betalar beroende på var det är registrerat och finns.[br][br][quote author=Delicious][br]4.  Firman kommer registreras i 2 länder med olika namn (samma företag olika namn på firmorna). Ska man skriva i kontraktet att jag kommer vara delägare i respektive land eller räcker det med att skriva att jag är delägare av firman och allt som har med den att göra?[br][/quote][br][br]Det borde bli två juridiskt olika företag, alternativt ett företag med dotterbolag/kontor utomlands. Känns som du borde ha med så mycket som möjligt i ett kontrakt.[br][br][quote author=Delicious][br]5. Om det blir tvist hur stor e chansen  att jag vinner mot en som bor i Indien i en domstol fight om jag äger en ytterst liten del av firman?[br][/quote][br][br]Min gissning? ca 0,01% om du inte är beredd att åka till Indien och anlita en bra advokat på plats, något det troligtvis inte är värt om du bara äger en minimal del.[br][br][br]Hur bra känner du din vän? Fråga dig varför han vill ha in dig i företaget, det finns säkert flera rimliga anledningar, men reflektera i vilket fall över dem, är du bara någon som tillför pengar, behöver företaget dig/din kompetens till något mer, varför vill de dela med sig av en potentiellt stor framtida vinst? Med en liten ägarandel är det ett rimligt antagande att du även bara betalar en liten andel pengar, varför behövs dessa i så fall?
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
96
Med en liten ägarandel är det ett rimligt antagande att du även bara betalar en liten andel pengar, varför behövs dessa i så fall?[br][br]Den frågan har jag fått besvarat. Är mer eller mindre att han vill ha ngn han vill lita på i den europeiska marknaden, han har haft svårigheter att nå ut till kunder utan en europeisk person som står som del av företaget.  (HAr gjort mindre affärer med personen i fråga förr därav är jag beredd att göra en liten affär igen)
www.trcore.com-Importera från Kina+ 3D Skrivare leverantör
2360
37
Släkt och vänner ska man akta sig för att göra affärer med speciellt att satsa pengar, det vet jag för dyrköpta pengar. När jag läste dina rader kändes som du hade insikt att vad som komma skall. Att du känner honom och gjort affärer är bra fortsätt på samma väg och litar han på dig behovs inget insatt kapital utan du kan få royalty på försälning annars backa ur medans tid är så kommer du säkert att få se ett annat ansikte av samma person, tyvärr.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
96
Det är lite roligt att göra affärer med indier, dom säger alltid I trust you I can do it.... men man kan ju inte alltid lita på allting dem säger heller. [br][br]Har själv frågat om jag kan få royalties på försäljning men han ville att jag skulle satsa en liten kapital för att på hemsidan kunna skriva lite om oss, att en av oss är europeisk bla bla och därmed förknippas med europa.[br][br]Att det är 0.01 % chans att vinna i tvist låter ju inte alls bra. Chansen kan ju vara att efter ett år om företaget visar vinst så kan han rent av säga, vadå du ska inte få nån andel , jag äger 100% av företaget, if you got a problem so sue me!
www.trcore.com-Importera från Kina+ 3D Skrivare leverantör
2066
2
Yup, låter lite som att han bara vill köpa in dig i styrelsen. Omöjligt att säga så här dock, känn dig för, känner du att det är värt att satsa och eventuellt förlora de pengarna men att det är relativt troligt att han är ärlig så varför inte? Sen kanske man inte vill bli förknippad med företaget om det inte sköts snyggt, att vara målvakt för den dåliga sidan är aldrig kul.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2360
37
Målvakt nigeriabrev, mm. Min magkänsla genom dig säger nej direkt. Förutom egen dålig erfarenhet för länge sedan samt vad jag sett i tingsrätten räcker för ett nej.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
96
Senaste posten,[br]Skulle du svara med som svar som senast om jag sa att jag har personens passport samt sett honom personligen och har fått se projektet alla leverantörer samt skiss på hemsidan samt fått bekräftelse från leverantör (en riktigt stor en ) att han har skrivit kontrakt med dem?[br][br]Jag vet att detta är black jack, men testar man aldrig så vet man aldrig ;)
www.trcore.com-Importera från Kina+ 3D Skrivare leverantör

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.