Prylar till kontoret

1
Halloj!

Tänkte höra vad skatteverket säger om att köpa in "tidsfördrivs-prylar" till kontoret? Tex en spelkonsol för lunchrasten osv. Kan man köpa in sådant på företaget om man kan bevisa att det faktiskt används när det ges tid för rast?

mvh Thomsson
2066
2
Om du sysslar med spelutveckling eller lyckas få det att bli relevant för företaget på något vis. Om det är för ren rekreation tror jag du får räkna det som en förmån (dvs skatt osv som vanligt).
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
205
1
Viktigaste frågan är väl snarare om du har ditt jobb i lokaler som ingen bor i eller inte. Kan inte se några som helst problem att ta det på företaget om spelet ändå står på jobbet, x km från ditt hem (där du väl främst förväntas spendera tiden du inte jobbar på). [br][br]Jag tänker på Spray och de andra guldbolagen under IT-boomen. Det var hemskt att se: folk som åkte inlines, spelade pingis, kastade pil och spelade arkadspel på arbetstid för att "bidra till en kreativ miljö", som de sade.
2360
37
Det är skillnad på företag och företag, ett litet får göra direktavskrivning på saker under 5´+ moms medan större har högre gräns. Samma skulle jag säga om toleransnivån på något sådant och risken är att man vill granska vartenda kvitto och nyttan av detta. Detta i sin tur kan ta flera år av överklagande och ju mer man klagar desto surare blir man uppåt och avslår gärna och låter högre instans avgöra. Gången efter skattemyndigheten är länsrätt, kammarrätt och regeringsrätten. Är det värt det?
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
205
1
Enklast är väl att köpa in grejerna du vill ha och att sedan göra ett öppet yrkande i deklarationen. Gör du det slipper du betala skattetillägg om skatteverket skulle tycka att avdraget vore ogiltigt.[br][br]Sen kan du ju alltid ringa eller maila skatteverket ([url=http://www.skv.se]www.skv.se[/url]), de är kända för sin snabba och trevliga service!  :)
2360
37
Skatteverket trevlig, möjligen men fullkomligt opolitlig. Jag har ett ärende som man sa en sak och gjorde totalt helt om skriftligt. Möjligen för att jag kritiserade handläggaren lite fint att personen varken kunde läsa innantill eller räkna. Ärendet är nu uppe på hög nivå.  Sådan är verkligheten för företagare.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1616
4
[quote author=N.N. link=topic=2418.msg9353#msg9353 date=1180691919][br]Sen kan du ju alltid ringa eller maila skatteverket ([url=http://www.skv.se]www.skv.se[/url]), de är kända för sin snabba och trevliga service!  :)[br][/quote][br][br]Senast jag ringde för att fråga om momsärende inom kulturområdet så fick jag tills var att ingen av handledarna kunde detta men de lovade att återkomma med svar samma dag. Det var i måndags förra veckan.  ???[br][br]Spel är förvisso kul men det ka bli beroendeframkallande. Själv arbetade jag med att recensera spel till tidningen speltidningen Codex (Finns ej längre) och fick en himla massa gratisspel. Jag hade som mål att alltid spela igenom hela spelen för att skriva recensionerna. Men ack så mycket tid som faktiskt försvann. Problemlösningen hamnade snarare i spelens värld än i verksamhetens värld. När spelandet var som värst uppgick det till 14-20 timmar om dagen. Då det ökade beroendet även medverkade till ökad stress valde jag för några år sedan att sluta helt med data och tv-spel även om jag fortfarande illustrerar för liknande eller närliggande projekt.[br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
2360
37
Handläggaren var säkert sjuk, eller barnledig, eller på kurs, eller på semester, eller hade tappat informationen, eller fått stopp på datorn så namnet försvann eller eller eller............
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1616
4
[quote author=lars arenander link=topic=2418.msg9393#msg9393 date=1180931564][br]Handläggaren var säkert sjuk, eller barnledig, eller på kurs, eller på semester, eller hade tappat informationen, eller fått stopp på datorn så namnet försvann eller eller eller............[br][/quote][br][br]Jo så är det ... -Huvudvärk kan komma plötsligt!
Må väl!
2360
37
jag vet, det räcker att de hör mitt namn.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
205
1
En viktig sak är att få skriftligt på allt. Det är därfölr jag gillar mail så bra, det går fort och är relativt informellt men man får ett dokument att visa upp vid eventuella tvister och frågetecken. Det finns alltid en risk att man glömmer det man säger på telefonen.[br][br]Har du fått godkänt från en handläggare och kan bevisa det kommer du i alla fall inte få bakläxa på det som redan är gjort.
2360
37
Jag lovar dig, det sitter hårt ifrån en handläggare. Det vara några dagar sedan en ville slingra sig ur, och kan man inte stålsätta sig då får man hoppas på det bästa, och det vet ju i alla fall jag hur det kan sluta.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
205
1
Absolut inte! Jag har haft många givande diskussioner via mail. Använd formuläret på [br][url=http://skatteverket.se/kontaktaoss/servicejouren.4.5098f9104ec1b57328000216.html]http://skatteverket.se/kontaktaoss/servicejouren.4.5098f9104ec1b57328000216.html[/url][br] om du inte redan upptäckt det, eller om du vill vända dig till ett specifikt kontor så har du mailadresser till dem på [url=http://skatteverket.se/kontaktaoss/epostadresser.4.18e1b10334ebe8bc8000687.html]http://skatteverket.se/kontaktaoss/epostadresser.4.18e1b10334ebe8bc8000687.html[/url][br][br]Prova det nästa gång, Lars ;)
2360
37
Det är mycket möjligt att man har en trevligavdelning där man kan diskutera men jag har konkreta mål och handläggare och visst. Jag har träffat några trevliga och påtalat detta. Kan du gissa svaret? Jag har sagt upp mig och går till näringslivet för jag står inte ut längre här. Jag har fått höra ett och annat men tänker inte ta upp er tid med det.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
355
1
Även jag har blivit konstigt taxerat via skatteverket men det var ju inte detta frågan handlade om.[br]Jag har lärt mig en sak angående svenska skatteverket, försäkringskassa, arbetsförmedling, domstol och liknande det är:[br][b]Det lönar sig inte att vara snäll och laglydig då det gäller svenska myndigheter. [/b] [br]De som idag gör pengar på sin verksamhet har lärt sig att utnyttja systemet. Kan nämna ett exempel. För ca fem eller sex år sedan upptäckte någon äldre herre på skatteverket att man kunde tjäna pengar genom att lägga ut banners och länkar på hemsidorna. Jag fick ett brev från skatteverket där man ville jag skulle skicka in alla hemsidor jag hade lagt ut  :vissla . Jag skrev ett brev tillbaka och frågade om detta gick bra att maila in. Det tog två månader så kom ett brev tillbaka där jag bads maila in alla webbsidor till en mail-adress. Sagt och gjort, jag mailade in ett par hundra sidor med banners till skatteverket och det som sedan hände gjorde mig mycket förbryllad samt glad  :mrgreen:. Helt plötsligt ökade mina inkomster med flera hundra procent. Tror jag gjorde 10.000:- en veka i ren visnt för att man satt på skatteverket, klickade på alla mina banners och köpte in prylar för säkert 100.000:-  :blink. Jag fick sedan ett annat brev där man undrade hur detta gått till  :vissla . Nej mitt råd är utnyttja den inkompetens som finns annars åker du på en rejäl bakläxa  ;) [br]När det gäller ditt tidsfördriv till kontoret finns det massor av knep för att få avdrag och det är helt enkelt att deklarera den som någonting annat än tidsfördriv.[br]Exempelvis att ni behöver denna på kontoret för att en kund använder samma spel och vill ha reda på funktioner, programkod, buggar eller vad som helst. Ett annat sätt är att deklarera spelet som representation eller möbel. Du kan bara hävda senare, om du mot förmodan skulle åka på en razzia för ett spel som kostar några tusenlappar, att meningen med detta inköp var någonting annat än vad de hävdar. [br]Svårare än så blir det inte.
2066
2
Det var nog det dummaste rådet jag läst på länge. Att uppmana till fusk, om man inte tänker spela efter spelets regler, varför bry sig om att redovisa det alls? Är det inte i så fall ännu bättre att helt strunta i att betala skatt, moms, och diverse andra avgifter, det borde man ju "tjäna" ännu mer pengar på?[br]Att tänja på regler, och testa gränser - visst, men att medvetet uppge något som inte stämmer?[br][br]Om man inte gillar det system vi har i vårt land, finns det några bättre alternativ:[br]1) Politik - förändra systemet.[br]2) Bedriv verksamheten i något annat land där reglerna passar bättre.[br]3) Strunta i att ha företag, var anställd och låt någon annan bekymmra sig.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2360
37
1. näst intill omöjligt, har själv sökt Maud Olovsson.[br]2. Vi har företaget SIA "Arenander" i Lettland för de som vill göra affärer där[br]3.Trots att jag hjälper till vid företagsstart avråder jag ganska många.[br] och naturligtvis ska man hålla sig till reglerna, det är därför jag sysselsätter länsrätt kammarrätt osv.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
355
1
[quote]Att tänja på regler, och testa gränser - visst, men att medvetet uppge något som inte stämmer?[br][/quote][br]Jonathan, om du bara hade en aning om hur mycket det fuskas. Till och med bland dem som skrivit reglerna. Jag menar regeringen. Nej när du har provat något år som företagare så ser du att allt inte är så svart och vitt som man trodde första gången man kom ut på golvet.[br]Problemet är att de som lärt sig att fuska med reglerna det är de som kommer längst. Jag menar, hittat kryphålen. [br]Sedan om detta är moraliskt, etiskt eller lagligt... ja, det får man ta upp i tinget. Problemet är bara att skatteverket anser att de har rätt ända tills du kan bevisa någonting annat. Skulle kunna berätta flera historier om konstiga beslut som tagits på grund av att man på skatteverket inte känner till världen utanför fögderiet. Nej jag är hemskt ledsen men jag har tappat respekten för svenska skatteväsendet efter att ha arbetat i svensk industri, med företagande, fack, skydd, import, datasäkerhet och juridik.
2066
2
[quote author=webbgbg.se link=topic=2418.msg9491#msg9491 date=1181410695][br]Jonathan, om du bara hade en aning om hur mycket det fuskas. Till och med bland dem som skrivit reglerna. Jag menar regeringen. Nej när du har provat något år som företagare så ser du att allt inte är så svart och vitt som man trodde första gången man kom ut på golvet.[br][...][br][/quote][br][br]Hmm, ja... jag är väl medveten om att det fuskas överallt. Tycker för den sakens skull inte det är ett bra argument för att också gå den vägen. "Alla andra gör det ju."[br]Jag har för den delen varit verksam som egen företagare i snart 10 år.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2360
37
Det skulle bli ytterligare en bok att ge ut med all dårskap som myndigheterna håller på med. Jag satt med ett antal år som företagsskattenämnd.  Men det som var rätt där får man stida vidare på i högre instanser. Ta alltid reda på om en skatte eller företagsskattenämnd är enig. Är den inte det? Varför? Driv din fråga vidare. Jag visste att företagare hade rätt och anmälde att jag inte höll med många gånger, ibland kunde jag vända det hela men blev ofta nedröstad av gammal majoritet + okunningt  sällskap ibland.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1616
4
Jag instämmer med Jonathan, jag tycker det är fel att på ett sådant här forum uppmuntra till 'fusk'. Även om så sker i många fall. så blir det fel att försöka förmedla till nya eller etablerade företag att börja 'fuska' för att det verkar vara godtagligt.  :evil:[br][br]Gör istället rätt. Betala det de kostar och ha ryggen fri. Det borde vara en skönare inställning. Att gå och oroa sig för att man kan bli påkommen mår man bara dåligt av. [br][br]Visst kan man försöka spara några kronor genom att göra vissa avdrag. I fallet som gäller denna tråd rör det sig inte om stora summor. Utan en jakt på småpengar. Enkel fråga är det värt det?[br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
2360
37
Tänja på reglerna, nej men skattemyndigheten har en alternativ bok man går på när det gäller motsatsen som man gärna använder men inte när det gynnar småföretagare, trots vetskap om att man kan göra helt annorlunda om man vill. Det är därför man måste överklaga och i denna lilla bok eller författningssamling finns då det man påpekat och man får ändra till nästa person påpekar samma sak osv. Man visar inte särskilt mycket respekt för företagare, naturligtivis, undantag finns som jag skrivit om tidigare.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.