Anna Werner är sprudlande glad och engagerar sig helhjärtat i solfrågan trots att hon erfar att det går trögt framåt med statliga medel till forskning och utveckling inom solenergi. Det behövs eldsjälar för att vända den nedåtgående spiralen inom tillverkningsindustrin. I dagsläget finns inte längre någon tillverkning av solcellspaneler i Sverige. För drygt tio år sedan såg det annorlunda ut.

— Sverige låg långt framme i teknikutveckling inom solcellspaneler. I Glava, Värmland, fanns en av de mest avancerade fabrikerna i världen, berättar Anna Werner engagerat.

Abrupt förändring på marknaden

För drygt tio år sedan ändrades allt när Kina tog sig in på marknaden med låga priser och avancerad teknologi. Fabriken i Glava hade ungefär 300 anställda och kostnader som till slut gjorde det omöjligt att klara konkurrensen. Priserna föll så mycket att det inte gick längre och fabriken stängde — kanske gör gott.

— Det finns inte längre någon tillverkning av solceller i Sverige. Allt importeras, men det byggs solcells- och batteriparker, berättar Anna Werner.

Den största solcellsparken finns i Kungsåra och byggdes av Helios, tätt följd av HSB:s solcellspark i Västerås med effektkapacitet på 22 respektive 21 MW, vilket är blygsamt i jämförelse med de största parkerna i Danmark på upp till 300 MW.

— En av fördelarna med solcellsanläggningar är att det går relativt snabbt att bygga dem.

Varför satsas det inte ännu mer på solenergi? En viktig förklaring kan bero på regelverk som inte riktigt hängt med i utvecklingen.

— Den höga skatten som drabbar anläggningar med produktioner över 500 kW är förlegad och hör inte hemma i vår tid. Det är en skatt vi vill få bort —

39,2 öre per kWh egenanvänd el plus 25 procent moms på skatten. Det är nästan lika mycket som själva elpriset.

Kraftigt ökad privat marknad och fortsatt nedgång inom forskning

Bland småhusägare har installationer av solcellsanläggningar ökat mer än 80 procent sedan förra året på grund av det gröna skatteavdraget på 20 procent respektive 50 procent vid införskaffande av batterier. Prisbilden på solcellspaneler har också sjunkit rejält.

— Det har blivit betydligt billigare att köpa solcellspaneler, men svårare att hitta seriösa och duktiga montörer på marknaden. Ett viktigt råd är att anlita endast företag som är godkända av Svensk Solenergi vara montörer är certifierade.

Svensk Solenergi representerar 360 medlemsföretag med olika verksamheter inom området. Som vd för en branschorganisation har Anna Werner en koll på marknaden.

— Vi var väldigt duktiga i Sverige på forskning inom solenergi för 20-30 år sedan, men nu satsas det inte lika mycket på detta.Det känns lite som att vi missat tåget, konstaterar hon.

Anna Werner syftar återigen på att forskning bedrivs i för liten skala. Visserligen finns Solve, ett konsortium av universitet som bedriver forskning inom området, men det görs i begränsad skala. Hon är dock optimistisk om framtiden.

— Jag tror inte att solenergi självt kan vara lösningen på energifrågan, men kombinerat med batterier skulle solkraft kunna stå för en betydligt större andel av elproduktionen än i dag — endast en procent.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.