Reglerna förlängs till den 30 juni 2024. Det innebär att medlemsstaterna kan ge stöd till företag som drabbas av höga elpriser. Stödet kan ges i form av direkta subventioner, lån eller garantier.

Skattesänkningar är det alltså inte tal om vilket skulle minska byråkratin avsevärt.

EU-kommissionen bedömer att det finns fortsatt osäkerhet inför vintern. Rysslands krig i Ukraina har lett till en stor osäkerhet på energimarknaden, och det är inte säkert att energipriserna kommer att falla tillbaka till normala nivåer under vintern skriver TT i ett pressmeddelande.

"Det här ramverket har alltid varit tänkt att vara tillfälligt och begränsat i tid. Samtidigt finns osäkerhet inför den kommande vinterperioden", meddelar konkurrensansvarige EU-kommissionären Didier Reynders.

Elstödet hjälper företag att klara sig genom vintern och stödet kan bidra till att mildra effekterna av de höga elpriserna och minska risken för konkurser och uppsägningar.

En orsak till att elpriserna är höga som inte nämns är att både Sverige och Tyskland har lagt ner fungerande kärnkraft vilket riskerar att leda till elbrist under lång tid framöver.

Förutom att förlänga elstödet har EU-kommissionen också beslutat att fasa ut vissa andra delar av de tillfälligt förenklade statsstödsreglerna. Dessa regler infördes för att underlätta för medlemsstaterna att ge stöd till företag under coronapandemin men fortfarande har svenska företag omkring 45 miljarder i skatteskulder.

Fasningen ut av dessa regler börjar redan från årsskiftet. De delar av reglerna som gäller stöd för övergången till en klimatneutral ekonomi gäller dock fram till den 31 december 2025.

EU-kommissionen har också tagit andra åtgärder för att göra det lättare för medlemsstaterna att samarbeta om gasförsörjning.

Det är fortfarande inte klart om elstödet kommer att gälla svenska företag och hushåll.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2023-11-29 11:14
Det som är lite intressant med etta är att mängder av företag inte är berättigade till stödet enligt skatteverkets regler. Bolagets ekonomi granskas, och även andra bolags ekonomi, om styrelsen har flera bolag. Finns det då t.ex restförda skatter i bolag B, så får bolag A inget elstöd. Dessutom har då en granskning inletts, vilket kan leda till att bolag A mister sin F-skattsedel.
Därför vågar flera företagare inte ens ansöka om stöden i friska bolag. än mindre försöka driva ett ärende, då detta är en uppenbar diskriminering av vissa företag.
Elstödet ska vara just ett stöd för höga elpriser, och priserna drabbar alla företag, oavsett ekonomi. Ironiskt nog kan de höga priserna vara just en anledning till att man har hamnat efter.
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.