Revisionsplikten avskaffades 2010 för att minska de administrativa kostnaderna för mindre företag. Detta har varit gynnsamt för företagen, tillsammans med goda ekonomiska tider och sänkta kapitalkrav för att starta företag. Kravet på insatt aktiekapital har sänkts från 100 000 till idag 25 000 kronor, vilket gör att fler har råd att starta aktiebolag. 2010 fanns det 365 000 aktiebolag registrerade hos Bolagsverket, idag är det drygt 720 000 aktiebolag.

Nu kan kravet komma tillbaka som ett led i att förhindra att företag används i brottslig verksamhet. 

Claes Norberg på Svensk Näringsliv menar att endast små företag i Sverige inte behöver anlita en revisor. Att återinföra revisionsplikten är inte en effektiv åtgärd för att bekämpa brottslighet.

– Man kanske har uppfattning om vad revision kan bidra med som den inte gör. Man ska komma ihåg att en revisors ansvar är att granska redovisningen och bolagets förvaltning för aktieägarnas räkning. En revisor arbetar på uppdrag av ägarna och har inte som huvudsyfte att företräda staten, säger Claes Norberg.

Har du något på hjärtat?

och publicera enkelt din artikel, insändare eller debattartikel redan idag. Eller skicka ett mejl till [email protected]

En rapport från Svenskt Näringsliv visade att brott mot svenska företag kostar 100 miljarder kronor per år, och 49% av företagen rapporterade att de utsatts för brott under det senaste året. Även om det är positivt att regeringen överväger åtgärder för att minska sådana brott, finns det en oro för att nya åtgärder kan komma att skada seriösa företag.

– I och med att den brottsbekämpande frågan är högt upp i den politiska agendan tror jag att det är väldigt viktigt att alla förslag utvärderas ordentligt. Revisionsplikten är ett exempel på en åtgärd som troligen kommer få ytterst begränsade effekter på brottsbekämpning men kommer att drabba de seriösa företagen med stora kostnader.

Fakta om revisionsplikten

Privata aktiebolag har revisionsplikt och måste anlita en godkänd eller auktoriserad revisor om de under de två senaste räkenskapsåren uppfyller två (minst) av följande kriterier:

  • Genomsnittlig antal anställda överstiger 3.
  • Balansomslutningen är mer än 1,5 miljoner kronor.
  • Nettoomsättningen överstiger 3 miljoner kronor.
Dessa kriterier måste uppfyllas för båda åren.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
6 kommentarer
2024-01-17 08:33
Skall förtydligas att slopandet av revisionsplikten var en anpassning till EU och skulle gälla alla per definition små företag, dvs sysselsätter färre än 50 personer och har en omsättning eller balansomslutning som inte överstiger 10 miljoner euro per år. Detta fick de tidigare ”fienderna” FAR och SRS att enas att lobba för att detta inte skulle ske, därav de nuvarande begränsningarna. Hela Revisionsbranschen var hotad då godkända revisorer blev överflödiga och antalet uppdrag för revisionbranchen bara skulle gälla stora företag; fler än 250 personer och omsättning över 50 miljoner euro per år, där endast auktoriserad revisorer skulle behövas. Se mer...
2024-01-16 15:31
En sak till, att minska den egna insatsen, och slopa revisorskravet gjordes ju av en anledning, att underlätta fiffel av de som inte kan annat än fiffla - det minskade trösklarna, och vi ser nu resultatet av det. Jag vidhåller ändå att riktade granskningar mot de som kan misstänkas utifrån några enkla kriterier vore det allra enklaste om man vill komma tillrätta med brotten. Se mer...
2024-01-16 15:28
Seriösa företag med en nämnvärd omsättning anlitar redan revisor.
Vill man förhindra brott kan man ju annars kontrollera de som kan misstänkas vara brottslingar, t.ex. de som finns i straffregistret, tillhör en av klanerna som är kända - och så vidare.
Det borde vara det allra effektivaste.
Men ingen sill skita ned sig och granska på allvar, de kan ju bli hotade om de börjar bry sig.
Se mer...
2024-01-16 13:39
Det finns en enkel tumregel som varje enskild individ kan använda själva när vill avgöra vilken typ av statsmakt man lever under.
En statsmakt som är mån om att veta , kontrollera och reglera allt om befolkningen och dess görande är en tyrannisk diktatur. En statsmakt som befolkningen vet allt om och själv har makten och styrandet över är en demokrati
Se mer...
2024-01-16 13:35
Leva i sanning och verklighet är vässentligt om man skall jobba med sig själv och sin framtid. A) C-19 vaxxerna är biovapen skapade av eliten för att avbefolka världen. B) Sverige har en partiell representativ författning... 1) "Partiell"- betyder att man har värde-omräkningstal på de röster som väljer i riksdags-valet och att därigenom en liten elit har 75% av röstvärdet i våra val. 2) "representativ"- betyder att eliten har anställt ett gäng politiker på vår bekostnad, vars tilldelade uppgift (som de väl fått höra genom båda öronen)... är att söndra befolkningen i så många frågor som möjligt så att de aldrig enas och inser att de även enat tillsammans...inte har någonting att säga till om. 3) "Författning"- betyder lagbok som befolkningen måste följa...men inte eliten då de ha både åtals och skattefrihets brev. Den uppgift Svenska etablissemanget har fått av de 13 ELIT familjer som äger världens centralbanker är att driva alla till ekonomiska undergångens kant så de i ångest och frusteration godkänner att ett ÄNNU mer tyranniskt kontrollerat samhälls system införs Se mer...
2024-01-16 09:09
Med denna regeringen kan man tydligen vänta sig vad som helst när det gäller att krångla till och försvåra för företagen. Helt otroligt med tanke på att det ändå är en borgerlig regering.
Svenska naiva politiker har gjort ett monumentalt misslyckande när det gäller brottslighet och anledningarna till den, och nu försöker man skyla över sina egna tillkortakommanden genom att skjuta hederliga svenska småföretag i sank genom den ena försvårande regeln efter den andra.
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.