I Sverige har den nya insolvenslagen, som skulle underlätta för företag att undvika ekonomiska svårigheter, istället lett till en ökning av konkurser. Detta har väckt stark kritik från näringslivets organisationer som nu kräver ändringar i lagen, skriver TN.

När lagen om företagsrekonstruktion reformerades för nästan två år sedan, var avsikten att göra rekonstruktionsprocessen mer tillgänglig och effektiv för att hjälpa företag undvika konkurs. Trots positiva förhandsbedömningar från de flesta remissinstanser, visade sig lagen ha motsatt effekt. "När regeringen under ledning av Magdalena Andersson la fram sitt slutliga förslag hade plötsligt det förenklade förfarandet som skulle underlätta för mindre företag plockats bort av oklar anledning", skriver TN.

Lagen skadlig för hela samhällsekonomin

Organisationer som Småföretagarnas Riksförbund, Företagarna och Svenskt Näringsliv varnar nu för att lagen har lett till fler konkurser och att processen för företagsrekonstruktion blivit både dyrare och mer komplicerad, vilket särskilt drabbar småföretagen hårt.

"Skatteverket dödgrävare"

Kritik riktas även mot Skatteverket som anses agera hindrande snarare än stödjande i processen för företagsrekonstruktion, vilket ytterligare förvärrar situationen.

– Tyvärr agerar Skatteverket dödgrävare och hjälper inte företag som är i farozonen, menar Sten Lindgren, förbundssekreterare Småföretagarnas Riksförbund.

Med konkurser som fortsätter att öka behövs snabba åtgärder för att undvika ytterligare ekonomiska skador och förlorade arbetstillfällen.

Tipsa om oss: Vi hjälper konkursdrabbade företag kostnadsfritt


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.