Pengar som betalats ut av den statliga myndigheten Vinnova har ofta hamnat i bolag som har kopplingar till personer som godkänner utbetalningar av bidragen. Det skriver Jens Nylander i ett inlägg på sin sajt.

Entreprenören Jens Nylander har den senaste tiden synts i media då han lanserat ett AI-verktyg som bland annat granskar svenska kommuners hantering av våra skattepengar. Hans omskrivna arbete pekar på stor misskötsel av offentliga skattemedel där tiotals miljarder försvinner varje år i offentliga upphandlingar och kortköp med bristande kvittohantering som strider mot lagen.

Om företagare agerat på samma sätt hade det varit straffbart, säger han i en kommentar till TN.

I sin senaste rapport lyfter Jens att personer inom det offentliga har utnyttjat sina positioner för att söka bidrag, anställa varandra och sitta i varandras styrelser, vilket väcker frågor om intressekonflikter och bristande kontroll från både lärosäten och bidragsgivare som Vinnova.

Kritik har även kommit från annat håll mot det lösa systemet av tillsyn över bisysslor, där både Universitetskanslersämbetet och Riksrevisionen pekat på brister i kontroll och uppföljning.

Tre exempel där miljoner har betalats ut är Karolinska Institutet, Linköpings universitet och Chalmers där offentligt anställda utnyttjat bidrag för egna företag. De har beviljats stora summor, anställt bekanta under oklara omständigheter och majoriteten av pengarna har gått till extra lön och utdelningar.

Lärosätena och Vinnova framstår som oförmögna att effektivt hantera dessa intressekonflikter.

Bara under 2023 förmedlade Vinnova 3,4 miljarder i bidrag varav majoriteten av mottagarna inte kontrollerades, skriver Jens Nylander.

“Vid min genomgång av cirka 3000 företag som erhållit bidrag mellan 2021-2023 finns hundratals bolag med allvarliga anmärkningar i revisionsberättelsen ett eller flera år i rad innan bidrag beviljas. Eftersom en tredjedel av företagen är små och inte har revisor och Vinnova bara kräver revisorsintyg vid bidrag över 3 miljoner kronor för att styrka vad pengarna använts till så undgår majoriteten av alla bidragsmottagare kontroller. [...] När jag berättar om mina stickprov av brottslighet bland bidragsbolag blir det tyst i dialogen en stund innan Daniel Rencrantz (Vinnovas förvaltnings- och avdelningschef) säger att några sådana kontroller inte finns och avslutar med att fråga: Har du lust att komma till oss på Vinnova och berätta hur du arbetar.”

Relaterad läsning: Vinnovas GD kopplingar till konsult som fakturerat miljonbelopp

Bidragspengarna som Vinnova, ”Sveriges innovationsmyndighet”, delar ut ska gå till att stärka svensk innovationsförmåga, startups och idéer som främjar hållbar tillväxt.

Nu verkar alltså en stor del av pengarna istället hamna i bolag med oklara ändamål där offentligt anställda suger ut pengar från systemet för att gynna sig själva och sina bekanta.

I detta filmklipp som Jens postade på X visar han kopplingar mellan bolag och bedömare av bidragsansökningar.


Missa inte: Alla dessa bidrag till företagen - låt oss vara istället

Se även: 50 miljarder årligen till gröna satsningar till ingen nytta


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2024-03-19 16:32
är dessutom ett innovativt grepp som vore väl värt stöd från Vinnova.
2024-03-19 16:29
Jens Nylander utgör ett föredömligt exempel genom att modigt belysa hur dold korruption kan företas i en självutnämnd högborg av rättfärdighet och moralisk överlägsenhet. Hans applikation av AI i form av ett verktyg som granskar dynamiken kring våra skattemedel
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.