ROT och RUT ska bli mer generöst. Det meddelade finansminister Elisabeth Svantesson (M) och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) vid en pressträff i höstas.

Ändringen ska träda i kraft den 1 juli 2024 och innebär att avdraget för helåret uppgår till 75 000 kronor, både för RUT- och ROT-avdrag. Det tillfälligt höjda taket föreslås gälla för hela 2024. Det kommer dock endast gå att nyttja 50 000 kronor i rotavdrag under första halvåret 2024.

Anledningen till höjt tak, menar Svantesson, är att öka efterfrågan på ROT-arbeten för att stötta en byggsektor som drabbats hårt av inflation och den svåra ekonomiska situationen.

Regeringens beslut att höja rotavdraget har mött blandade reaktioner, meddelar SVT. Villaägarna är nöjda med beslutet, medan hyresgäster och bostadspolitiska experter är kritiska.

”Det är ett tråkigt besked från regeringen i dag. Detta ökar orättvisan mellan ägt och hyrt boende ytterligare och råder inte bot på bostadsbristen”, menar Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder.

”Det är en klok konjunkturstimulans för en krisande byggbransch, men underlättar även för landets småhusägare som brottas med stigande kostnader, räntor och elpriser”, skriver Villaägarnas samhällspolitiske chef Håkan Larsson.

I fjol gjorde de svenska hushållen sammanlagt ROT-avdrag på 11,7 miljarder kronor.

Här kan du ladda ner en gratis fakturamall för ROT och RUT.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2023-11-13 17:50
Fel ände att börja i. Höjt tak innebär bara att de som har pengar till renoveringar kan göra större renoveringar med större avdrag. Hade varit mer jämställt om procentsatsen på ROT-avdraget istället justerades så att fler fick dra av lite mer av arbetskostnaden. På så vis kunde det möjliggöra nödvändiga reparationer och underhåll för de som har mindre pengar kvar i plånboken. Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.