En nyligen släppt rapport från det etablerade analyshuset Copenhagen Economics, beställd och finansierad av Svenska Bankföreningen, hävdar att konkurrensen på den svenska bankmarknaden är stark. Detta påstående har väckt diskussioner i ljuset av de svenska storbankernas rekordhöga vinster och pågående debatter om marknadens konkurrensmässighet.

Svenska Bankföreningen, som representerar 32 banker inklusive de fyra storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB, och Swedbank, lanserade rapporten med en pressrelease som starkt betonar dess slutsatser. Lena Barkman, kommunikationschef på Bankföreningen, försvarar rapportens oberoende och hävdar att Copenhagen Economics, känt för sina uppdrag för bland andra EU-kommissionen, har genomfört en självständig och professionell analys.

Emellertid uttrycker Magnus Fredriksson, professor inom media och kommunikation på Göteborgs Universitet, tveksamhet till rapportens oberoende, med hänvisning till finansieringen och valet av utförare. Fredriksson påpekar att det är svårt att betrakta analysen som oberoende givet dessa omständigheter.

– Om Bankföreningen både har betalat för rapporten och bestämt vem som ska skriva den, är det svårt att se rapporten som en oberoende och självständig analys av bankmarknaden, säger han till SVD.

Märklig tolkning

Rapporten från Copenhagen Economics påstår inte explicit att konkurrensen är stark, utan indikerar att det inte finns några tydliga belägg för bristande konkurrens. Den nämner dock faktorer som tyder på en dynamisk marknad med sund konkurrens, inklusive högre kundrörlighet jämfört med andra europeiska länder. Samtidigt konstateras att svenska banker haft den högsta lönsamheten i Europa under perioden 2019–2022, vilket kan peka åt motsatt håll.

Svenska banker gjorde en vinst under 2023 på omkring 180 miljarder kronor. De fyra största bankerna, SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken, delade ut över 100 miljarder kronor för verksamhetsåret.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.