Nästan hälften av alla svenskar (44 procent) tror inte att generativ AI kommer att påverka arbetsmöjligheterna under de kommande fem åren, enligt en undersökning som STRATO har gjort tillsammans med Sifo. Endast 5 procent tror att generativ AI kommer att leda till ökad anställning, medan 22 procent tror att generativ AI kommer att minska personalstyrkan. 

Flera förutser personalminskning

På frågan om förväntningarna på den egna branschen förväntar sig respondenter från bank-, finans- och försäkringsbranschen störst påverkan från generativ AI, där nästan 40 procent av dem förväntar sig en minskning av antalet anställda i den sektorn som ett resultat av generativ AI:s påverkan. Inom administration och juridik tror 29 procent av de tillfrågade att generativ AI kommer att leda till personalminskningar. Den minst påverkade sektorn för förväntade personalminskningar är hotell och restaurang, där endast 7 procent av respondenterna inom sektorn tror att denna sektor kommer att påverkas.

Nya jobb inom programmering

Kundtjänst, media och dataanalys är de branscher som missgynnas när alla svenskar tillfrågas om AI. Undersökningen visar att 38 procent tror att generativ AI kommer att minska jobbmöjligheterna inom kundservice. Tätt efter kommer mediesektorn med 35 procent och analytiker/dataanalys med 34 procent. Den bransch där generativ AI tros ha minst påverkan på jobbmöjligheterna är återigen inom hotell och restaurang. 9 procent tror att jobbmöjligheterna kommer att minska i sektorn som ett resultat av generativ AI.

Men svenskarna tror också att generativ AI kommer att skapa nya jobb. Drygt en av tre (34%) tror att generativ AI kommer att skapa nya jobb inom programmering och 27 procent inom tekniksektorn.

– Undersökningen visar inte bara den förväntade effekten av teknik på specifika sektorer, utan också behovet av en öppen dialog för att navigera förväntade utmaningar och möjligheter smidigare, säger Herman Borel, International Business Director på STRATO.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.