Den sydsvenska ekonomin går mot tuffare tider och arbetsmarknaden sviktar. Åtta procent är arbetslösa och i Malmö är hela 20 procent av personer mellan 20 och 64 år går utan jobb. Antalet lediga jobb i staden minskar sex gånger snabbare än i övriga landet.

Det är en rapport från Almega som visar hur ekonomin kan stärkas i Sydsverige om arbetsgivaravgifterna sänks.

Ökade skatteinkomster med två miljarder per år

– Resultaten är tydliga. De nya jobbtillfällena skulle öka de sydsvenska kommunernas och regionernas skatteintäkter med två miljarder kronor om året. Dessutom skulle kommunerna och regionerna spara ytterligare två miljarder kronor i minskade personalkostnader – ett välbehövligt tillskott till den offentliga ekonomin, säger Patrick Joyce.

Fördelaktigt för särskilt utsatta grupper och vården

I synnerhet skulle så kallade ingångsjobb gynnas av sänkta arbetsgivaravgifter. Det rör sig om omkring 9000 nya tjänster inom områden som service, vård och omsorg, försäljning, administration och kundtjänst.

– Genom att sänka arbetsgivaravgifterna skulle många nya jobb skapas för personer med kortare utbildning eller bristfällig arbetslivserfarenhet, särskilt utsatta grupper vid lågkonjunktur. Dessutom skulle exempelvis vården kunna få en välkommen förstärkning, säger Patrick Joyce.

Win win-situation

Vanlig kritik mot förslag om sänkta arbetsgivaravgifter är att det är ett dyrt sätt att skapa nya jobb. På senare tid har forskning kunnat tillbakavisa detta.

– Det har visat sig att tidigare sänkningar skapat betydligt fler jobb än man tidigare trott. Mer än hälften av skattebortfallet kommer tillbaka den vägen, säger Patrick Joyce.

Han menar att sänkta arbetsgivaravgifter skulle hjälpa många småföretag. Om den allmänna löneavgiften sänks vinner alla parter på det utan att socialförsäkringssystemet påverkas.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
4 kommentarer
2024-03-11 05:31
https://www.twz.com/poland-wants-to-host-nato-nukes-to-counter-russia
2024-03-11 05:31
Makten utgår från folket i en demokrati, vilket innebär att den offentliga makten ska utgå från folket12. Sverige har en representativ demokrati, vilket innebär att folket väljer representanter som sedan fattar beslut i deras ställe1. Sverige och andra nordiska länder tillämpar en folksuveränitetsprincip, vilket innebär att all offentlig makt utgår från folket och där folkets representanter i riksdagen har den slutgiltiga makten i samtliga frågor2.

DET FUNGERAR DÅLIGT I SVERIGE OCH MÅNGA VERKAR INTE FÖRSTÅ ATT NATOFRÅGAN SJÄLVKLART BORDE VARA FRÅGA FÖR FOLKOMRÄSTNING ,

JA NI HAR JU INTE FÅTT VET KONSKVENSENA MED AMERIKANSK LAG RUNT HANGARER OCH MARK , TROR NÅN VERKLIGEN ATT F16 MED KÄRNVAPEN BESTYCKNING LÄTT SOM EN PLÄTT HJÄLOER OSS NÄR PUTIN FÅR NOG
Se mer...
2024-03-11 05:17
alla skulle ha det bättre om all skaller vae raka och kraftigt sänktes och direkt demokrati och medborgarnas ansvar och intresse väcktes med röst plikt via bankdosan och att sätta sig in i frågor som man skall rösta var ett måste , dessa saker skulle indirekt ge oss alla en förståelse för att vi måste ra ett ansvar för ett gott resultat på sikt Se mer...
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.