Världsbankens rapport om globala ekonomiska utsikter, som släpptes förra veckan, indikerar att den ekonomiska tillväxten under första hälften av 2020-talet förväntas vara värre än efterdyningarna av finanskrisen och andra nedgångar sedan början av 1990-talet. Även om den globala tillväxten förväntas minska för tredje året i rad, från 2,6% förra året till 2,4% år 2024, är organisationen med säte i Washington optimistisk om att den globala ekonomin är i en bättre position än för ett år sedan.

Tron är att risken för en världsomspännande ekonomisk nedgång har minskat, främst på grund av den robusta amerikanska ekonomin. Trots detta uttrycks försiktighet om potentialen för minskad tillväxt till följd av eskalerande geopolitiska spänningar. Detta är särskilt relevant med tanke på Israels krig med Hamas och den pågående konflikten i Ukraina.

2020-talet kommer att minnas som en missad chans om inte betydande förändringar görs, enligt Indermit Gill, chefsekonom vid Världsbanken. Utvecklingsländer, särskilt de fattigaste, kommer att fastna i en skuldfälla med begränsad tillgång till mat, vilket kommer att hämma tillväxten. Detta kommer också att förhindra framsteg i hanteringen av globala frågor som klimatförändringarna. Trots dessa utmaningar förblir Gill hoppfull om att det fortfarande finns möjligheter att vända denna trend.

Eurozonen förväntas växa lite mer år 2024

Världsbanken förutspår en liten förbättring av tillväxten i euroområdets 20-nationer, med en prognos om en expansion på 0,7% i år, jämfört med förra årets ökning på 0,4%. Under tiden förväntas USA, som ledde den globala tillväxten 2023 med en ökning på 2,5%, uppleva en avmattning till 1,6% på grund av effekten av högre räntor på lån och utgifter.

Kinas ekonomi, som är den näst största i världen, förväntas växa med 4,5% i år och 4,3% 2025. Detta är en betydande nedgång från de 5,2% i tillväxt som upplevdes förra året.

Under de senaste åren har Kinas ekonomi bromsat upp på grund av faktorer som kollapsen av dess fastighetsmarknad, en minskning av konsumentutgifterna, en hög ungdomsarbetslöshet och en åldrande befolkning som begränsar dess potential för tillväxt.

Avmattningen i Kinas tillväxt kommer troligen att ha en negativ inverkan på utvecklingsländer som är beroende av Kina som en stor marknad för sina råvaror. Detta inkluderar länder som Sydafrika, som producerar kol, och Chile, som exporterar koppar.

Japans ekonomi förväntas visa en blygsam tillväxt på 0,9%, vilket bara är hälften av expansionshastigheten 2023.

Se även: 15 branschprognoser för 2024 - en sammanfattning

Lästips: 10 ekonomi- och affärstrender för 2024


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.