När vi hör ordet retorik tänker vi ofta på förmågan att i svulstiga tal övertyga en stor skara åhörare (eller TV-tittare) med gammelgrekiska fulknep. Praktisk retorik är dock som mest användbar i vardagen utanför talarstolen.

I all kommunikation förekommer att vi vill övertyga. De allra flesta har minst fem tillfällen varje dag där de kan få bättre utkomst genom att argumentera väl och övertyga. Har du små barn är det förmodligen det dubbla. Därför är retorik oerhört användbart i ditt dagliga arbete och inte bara när du ska hålla presentationer.

1. Undvik strid och ha sikte på målet

En argumentation som leder till en tävling om vem som har mest rätt förlorar båda.

Se det som jiu jitsu – kampsporten där du använder motståndarens rörelsekraft och hävstångsprinciper snarare än råstyrka. Behåll lugnet och var fokuserad.

2. När du kan förbereda dig – gör det!

Att ägna några minuter åt en mall för förberedelser eller bara skriva ner vad du vill föra fram ger dig ett stort försprång jämfört med den som inte gjort det. Då är det du som sätter agendan.
Dessutom fungerar renskrivna stödanteckningar som ett konkret förslag att ta ställning till. Så kan du räcka över ett nedskrivet förslag – och samtidigt läsa innantill medan du väver ut stolparna med målande exempel. Fungerar hur bra som helst och gör det väldigt enkelt att både förbereda och samtidigt hålla en röd tråd. Dessutom älskar de allra flesta att ha något konkret att ta ställning till. Hux flux så slipar ni tillsammans på ditt förslag för att det ska bli så bra som möjligt.

3. Använd olika argument

De gamla grekerna använde termerna Ethos, Logos och Pathos. Vi kan kalla det för Vem, Vad och Varför– tre frågor dina argument ska ge svar på. Det gör att du kan använda don efter person utifrån vad som triggar den du ska övertyga.

Vem är du som argumenterar för detta och vilken relevans har det för vad vi pratar om? Alternativt vilka andra förespråkar det alternativ du föreslår och varför är det viktigt? Det kan vara branschförbund, forskare, myndigheter, fackförbund eller andra som förespråkar din linje.

Vad talar för din sak? Här använder vi logiska argument, siffror, kalkyler och statistik.

Varför ska vi göra detta? Använd passion, känslor och värme som tändvätska till din fyrbåk – tala till hjärtat!

4. Två öron – en mun

Det är inte mängden argument, utan styrkan i dem som övertygar. Så se till att du vet vad som biter bäst. Vill du övertyga mig? Cicero (en klok gammal retoriker) uttryckte det så här;

Tänk mina tankar, känn mina känslor, tala med mina ord.

Om du inte vet vad den du ska övertyga tänker och känner – ta reda på det!

5. Svara aldrig direkt på ett argument

När någon annan argumenterar– avbryt aldrig. Dessutom – och det här är oerhört viktigt – se alltid till att du förstått alla aspekter av argumentet och bakomliggande orsaker innan du svarar eller tar ställning till det. Använd gärna denna enkla modell när du tar emot ett förslag;

Fråga – ”Hur menar du då?”
Klargör – ”Om jag förstått dig rätt, så … stämmer det?”
Summera – ”Ditt förslag innebär alltså…”

Det kan vara så att det finns något du inte tänkt på som är viktigt för alla inblandade eller som ger dig idéer för din argumentation.
Dessutom – återigen – tänk Jiu Jitsu. Stångas inte. Följ med.

6. Lägg fram ditt förslag

En modell för att presentera det du argumenterar för är:
”Föreslå – Förklara – Summera – Inbjud till frågor”

- Jag föreslår att vi följer samma tillvägagångssätt som de allra flesta nybildade bostadsrättsföreningar ....
- Det innebär konkret….
- Så här har vi resonerat kring vad som talar för och emot detta ....
- Avslutningsvis innebär det ....
- Frågor på det?
 
Stort tack för din uppmärksamhet och lycka till!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.