Användarnamn
Lösenord
eller  Logga in med Facebook

Nytt i ekonomi forum

Så beräknas skatt på utdelning - 3:12 reglerna - uppdaterad med nyheter för 2014

Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Antti J. Niemi   
2013-12-07 14:04

3:12 reglerna i ABHur stor utdelning ska jag ta? Den frågan har två sidor som du bör ta hänsyn till. För det första så måste du ta reda på hur mycket bolaget kan lämna i utdelning och för det andra bör du ta hänsyn till hur utdelningen beskattas.

Nyhetsbrev

yesJa tack, skicka fler gratis tips & nyheter. Enkelt att avanmäla.


Relaterade artiklar

Hos fåmansbolagsägare blir den del av utdelningen som hamnar under ett värde som kallas gränsbelopp endast beskattad till 20 %. Det här är en översiktlig genomgång av beskattningsreglerna så som de ser ut idag.

Det finns två sätt att beräkna gränsbeloppet, förenklingsregeln eller huvudregeln. Du får använda den av reglerna som ger det högsta gränsbeloppet.

Förenklingsregeln - schablonbeloppet

Schablonbeloppet för inkomståret 2014 är 155 650 kr. Beloppet beräknas på 2,75 inkomstbasbelopp (IBB). Schablonbeloppet får du använda dig av om du inte kvalificerar dig för huvudregeln eller om huvudregeln ger ett lägre gränsbelopp. Schablonbeloppet för inkomståret 2013 var 150 150 kr och för inkomståret 2015 blir det 156 475 kr.

Huvudregeln

Huvudregeln baseras på bolagets löneunderlag. Löneunderlaget består av kontanta löner utbetalda under året före utdelningsåret. Om du kvalificerar dig till att använda huvudregeln så får du nu använda 50 % av bolagets löneunderlag som gränsbelopp.

För att kvalificera dig till att använda huvudregeln:

Utdelning under 2013 som deklareras 2014
Utdelning som erhålls eller är tillgänglig för lyftning under 2013 måste ägare eller närstående till ägare ta ut en lön under 2012 på minst 327 600 kr (6 IBB) + 5 % av bolagets totala kontanta löner eller 546 000 kr (10 IBB).

Utdelning under 2014 som deklareras 2015
Utdelning som erhålls eller är tillgänglig för lyftning under 2014 måste ägare eller närstående till ägare ta ut en lön under 2013 på minst 339 600 kr (6 IBB) + 5 % av bolagets totala kontanta löner eller 566 000 kr (10 IBB).

Utdelning under 2015 som deklareras 2016
Utdelning som erhålls eller är tillgänglig för lyftning under 2015 måste ägare eller närstående till ägare ta ut en lön under 2014 på minst 341 400 kr (6 IBB) + 5 % av bolagets totala kontanta löner eller 569 000 kr (10 IBB).

Fem nyheter i huvudregeln i år:

Den första, mest positiva, förändringen är att gränsbeloppet nu räknas till 50 % av hela löneunderlaget, till skillnad från 25 % tidigare (med 25 % uppräkning över 60 IBB). Det innebär att betydligt fler kvalificerar sig för att använda huvudregeln. Enmansföretagare utan anställda som under 2013 själva tar ut minst 357 474 kr i lön kommer att tjäna på att använda huvudregeln istället för förenklingsregeln. Huvudregeln ger då 178 000 kr och förenklingsregeln 155 650 kr (plus viss uppräkning).

Den andra förändringen är att en ny 4 % spärr införs. Den innebär att huvudregeln bara får användas av delägare som äger en andel som motsvarar minst 4 % av kapitalet i bolaget. I innehavet får inte närståendes innehav räknas in. Regeln gäller första gången vid beräkningen av gränsbelopp för 2014 och alla som äger mindre än 4 % den 1 januari 2014 kvalificerar sig inte för huvudregeln. Det här innebär en försämring för större fåmansbolag.

En tredje förändring är att en takregel införs som innebär att huvudregeln max kan beräknas till 50 gånger din egen eller närståendes kontanta lön. Tidigare gränsbelopp begränsas inte.

En fjärde förändring är att definitionen av dotterföretag har förändrats till att innebära att endast bolag som ägs till mer än 50 % av kapitalet får räknas in i beräkningen av löneunderlaget. Det här påverkar beräkningen av löneunderlag i dotterföretag. De som haft strukturer som innebär att de haft en dubbel koncerntillhörighet träffas av den här förändringen då ett dotterbolag nu bara kan ha ett moderbolag.

Och den femte och sista förändringen är att det högsta löneuttagskravet som nu är 10 IBB sänks till 9,6 IBB. Men den förändringen träder inte i kraft förrän beskattningsåret 2016 dvs avseende löneuttag under 2015.

Vad händer om jag tar en större utdelning än gränsbeloppet?

Utdelning under gränsbeloppet beskattas med 20 %. Utdelning över gränsbeloppet upp till takbeloppet beskattas så som lön vilket är ca 32 % - 57 % beroende på hur mycket lön du tagit ut under året. Utdelning över takbeloppet 90 IBB beskattas som kapital dvs med skattesatsen 30 %.

Tänk på att:

 • Väljer du att inte ta utdelning så sparas gränsbeloppen så att du kan ta lågbeskattad utdelning en annan gång.
 • Säljer du dina aktier så beräknas beskattningen av vinsten efter sparade gränsbelopp.
 • Har du idag exempelvis en bilförmån eller bostadsförmån så räknas den inte in i varken din lön eller löneunderlaget vid beräkning av huvudregeln. Det kan därför vara intressant att se över om du kan öka din lön och köpa dig loss från förmånen, sk nettolöneavdrag. Hela lönen skulle då räknas in vid beräkningen.
 • Vid beräkning av löneunderlag i huvudregeln får man endast räkna med de löner som betalats ut under den tiden som man ägt bolaget.
 • För att kunna tillgodoräkna dig ett schablonbelopp måste du äga aktierna vid årets ingång.
 • Ägs bolaget av flera så delas gränsbeloppet upp efter ägande.
 • Du kan bara utnyttja ett schablonbelopp per person.
 • Omkostnadsbelopp kan ökas genom kapitaltillskott, är kapitaltillskottet inte varaktigt dvs funnits kortare tid än 2 beskattningsår så ska det avräknas från omkostnadbeloppet.
 • Det kan vara knepigt att hålla reda på årtalen i huvudregeln då löneunderlagen beräknas på året före utdelningen men deklareras året efter. Enklast är att utgå från blankett K10 sidan 4 vid den här beräkningen.
 • De här reglerna gäller bara för fåmansbolagsägare och det är du om mer än hälften av aktierna i bolaget ägs av fyra personer eller färre. I en ägare räknas hela dess närståendekrets dvs make/a, sambo, barn, barnbarn, föräldrar osv in.
Antti J. Niemi

Jag heter Antti J. Niemi och är auktoriserad revisor och partner på Revideco. Jag arbetar som revisor i små och medelstora ägarledda bolag, ofta med utlandsanknytning. Jag kommer från en företagarfamilj och som revisor så får jag jobba med frågor som betyder något för dig som företagare. Det gillar jag.

Revideco är en engagerad revisions, redovisnings och rådgivningsbyrå som finns i Stockholm, Jönköping och Skellefteå.

www.revideco.se

Revideco är medlem i MGI Business Solutions Worldwide. En internationell revisions, redovisnings och rådgivningsallians som finns i 85 länder.

Skriv din kommentar

0

Kommentarer (32)

Ladda föregående kommentarer
 • Hej Jonas,
  6 inkomstbasbelopp + 5% av lön

 • Gäst (Jonas S)

  Svar till: Antti J. Niemi Permalänk

  Jag heter Jonas, har gått i skola i 17 år men är uppenbarligen inte smartare än en 5e-klassare. ;) Hur jag än vänder och vrider på siffrorna så kan jag omöjligen komma fram till siffran 357474kr

 • Hej igen Jonas,
  (6*56600)/0,95=357474

  Nu ser jag att jag summerat 6IBB fel i artikeln, bra att du uppmärksammade det så att jag kan korrigera det.
  /Antti

 • Gäst (Jonas)

  Svar till: Antti J. Niemi Permalänk

  Tack, då förstår jag bättre.
  Men...
  För att lägga till 5 procent till ett belopp så multiplicerar man med 1.05, division med 0.95 är ju knappast samma sak, eller hur!? Eller är det fortfarande något med texten som jag inte förstår...

  0 Gilla
 • Gäst (Fredrik)

  Permalänk

  Hej!

  Startade AB i mars 2014 med förlängt räkenskapsår (1/6 2015). Har inte riktigt fått klart för mig hur regelverket för utdelning ser ut avseende aktieutdelning och har ett par frågor:

  1) Kan jag beräkna gränsbelopp för utdelning 1/1 2015 trots att AB:t startades i mars 2014?

  2) Om ja på fråga 1, när "tar man ut" den utdelningen, efter bokslut i juni 2015?

  3) Är enda ägare och enda anställd. Tom november 2014 kommer jag att ha en bruttolön på 265000kr. Om svar ja på fråga 1, skulle jag då i december kunna ta en lön på säg 100000kr för att "kvalificera mig" för huvudregeln 1/1 2015?

  Tack på förhand,
  Fredrik

 • Hej Fredrik,
  1) ja
  2) det stämmer, tänk på att du måste ha fritt eget kapital att dela ut också för att det ska funka!
  3) japp
  /Antti

 • Gäst (Bengt)

  Permalänk

  Hej Antti!
  Jag tänker sälja mitt privata hus till mitt AB. Marknadsvärdet är 4 miljoner. Jag säljer för 3,7 miljoner. AB betalar 3,2 miljoner kontant och 500.000 kr läggs upp som skuld. Hur skriver jag skuldbrevet och hur bokförs det? Är det något annat jag bör tänka på? Hälsar Bengt

 • Hej Bengt,
  Det här är en situation som det ofta finns stora risker involverade i varför du bör diskutera det här med en skattejurist eller en revisor! Speciellt om du ska bo kvar i huset då det finns en förmånsproblematik som man behöver ta hänsyn till.

 • Gäst (Robert)

  Svar till: Bengt Permalänk

  Hej Antti och Fredrik,
  om jag läser huvudregeln rätt måsta man ta ut antingen 341.400 SEK + 5 % av bolagets totala löner eller 10 IBB, dvs minst 569.000 SEK i kontant ersättning (= nettolön ?) för att kvalificera för huvudregeln, hur kan då 365.000 räcka för Fredrik ? / Med vänlig hälsning Robert

 • Hej Robert,
  I Fredriks case så är han ensam ägare och ensam anställd i bolaget och i och med att det räcker med att ta ut en lön på minst 341 400 kr (6 IBB) + 5 % av bolagets löner så kvalificerar han sig för huvudregeln iom att 365 000 kr då blir ett belopp högre än det.

  Men kontanta löner menar jag att man inte får ta hänsyn till förmåner, möjligen något otydligt formulerat, men det är alltså bruttolön jag menar.

  Hoppas att jag svarat på din fråga. /Antti

 

Nyhetsbrev

klickSverige bästa nyhetsbrev för företagare säger vissa. Vad tycker du?

Prenumerera gratis - enkelt att avanmäla.


Relaterade länkar

Twitter och FB

Här följer du oss på Facebook

Google plus

Följ oss på Google +, Facebook och Twitter

Annons

Protected by SiteGuarding.com