Enbart stölder från byggarbetsplatser uppgår till 1,4 miljarder kronor per år, enligt Brottsförebyggande Rådet (BRÅ). Butiksstölder? Uppemot fem miljarder kronor per år, enligt vissa bedömare. Inräknat alla arbetsplatser så som vanliga kontor så stjäls det för totalt elva miljarder kronor per år från svenska företag. Det motsvarar 2 500 kronor per arbetande svensk!

Hur kan då en företagare, näringsidkare eller vanlig kontorshyresgäst minska riskerna för att bli utsatt för inbrott och stölder från arbetsplatsen? Säkerhetsexperten Andreas Johansson Österberg, grundare av Nyx Security, ger här sina tio bästa tips för förebyggande säkerhetsåtgärder:

1. Ta säkerhetsfrågor på allvar och arbeta alltid aktivt med att belysa sådana frågor i varje företag, stort som litet. Små åtgärder kan göra stor skillnad. Det finns mängder av gratis nyttig information om säkerhetsarbete på nätet, t ex BRÅ, Stöldskyddsföreningen m fl.

2. Tänk på hur du placerar värdefull och stöldbegärlig utrustning och varor. Det är inte säkert att det bästa alternativet är att lägga dem under presenning på en mörk bakgård. Nyttja snarare belysta och upplysta områden där ingen kan husera osedd. Tjuvar är ljusskygga!

3. Lämna inte datorer/laptops/läsplattor framme på skrivborden så att de är synliga utifrån.

4. Ha en bra belysning inomhus. Detta gäller även under nattetid.

5. Belys även utomhus: runt fasaden, på parkeringen etc.

6. Sätt upp rutiner för tillträdes kontroll. Vem kan passera i lokalerna, och när? Släpp inte in vem som helst i lokalerna utan kontrollera behörigheter, fråga vem som ska besökas etc. Tjuvar är fräcka och litar på att många håller upp dörren åt dem av ren artighet, eller rutinmässigt släpper in personer i "blåkläder".

7. Skapa rutiner för kontroll av fönster, dörrar, staket och stängsel. Kontrollera att inget är trasigt eller står öppet. Fönster är en vanlig väg in för en tjuv.

8. Använd bra mekaniska skydd, d v s godkända dörrar, galler, lås etc. Ditt försäkringsbolag hjälper dig på traven!

9. Använd ett godkänt och övervakat inbrottslarm och kamerabevakning kopplat till en bemannad kameracentral. Kamerabevakning i realtid är det bästa sättet att inte bara avskräcka brott utan även för att fånga förövarna.

10. Precis som för vanliga villaägare så är grannsamverkan en god idé även för näringsidkare. Håll utkik över varandras lokaler och meddela varandra omgående om ni ser något misstänkt, eller om någon i området/fastigheten har haft ett inbrott eller inbrottsförsök.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.