av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1259 artiklar

Nu är det jul igen och nu är det jul igen...

Julfesternas tid är nära, något många ser fram emot. Mindre roligt är dock att reglerna för avdrag har försämrats de senaste åren. Här är en genomgång vad som gäller för dig, dina anställda och kunder.

 

Januari 2017 kom nya regler som gör att det inte längre är lika lätt att göra avdrag för julmåltider till anställda och inte heller för julbord till kunder.

Det finns några saker att tänka på kring inköp av julgåva samt vid planering av julfest. Följ med här.

Julgåva till anställda

Om arbetsgivaren planerar att vara generös runt juletid och samtidigt inte vill låta de anställda förmånsbeskattas för julgåvan gäller priset 450 kronor inklusive moms per anställd. Dock exklusive frakt- och administrationskostnad för julklappen. Om värdet överstiger 450 kronor blir klappen skattepliktig från första kronan. Överskjutande skattepliktig del av gåvan blir avdragsgill som personalkostnad, med tillägg av att momsen inte blir avdragsgill.

Det måste även vara en materiell gåva som inte får överlämnas i check, postväxel, sedlar eller mynt - då blir gåvan direkt skattepliktig. Kontanter i paketet fungerar alltså inte. Det fungerar dock att ge bort presentkort som inte går att byta mot pengar.

 

Det fungerar även att ge bort en julgåva i form av ett presentkort som ger rätt till rot- eller rut-arbete.

Gåvor till hjälporganisationer

Om en arbetsgivare vill lämna ett bidrag per anställd till en hjälporganisation istället för en julgåva till personalen är reglerna mindre generösa och arbetsgivaren kan inte göra avdrag.

Vill en anställd frivilligt avstå sin gåva och skänka pengarna till en hjälporganisation likställs beloppet som lön som får ligga som grund för både skatt och sociala avgifter och måste tas upp på den anställdes kontrolluppgift. Arbetsgivaren får dock avdrag på beloppet som för en lön.

Relaterad läsning: Varför julgåvan till organisationer ger missnöjd personal

Julgåvor till kunder

 

Julgåvor till kunder är som regel inte avdragsgilla. Avdrag medges dock för enklare reklamgåvor av "förhållandevis obetydligt värde", om gåvorna har direkt anknytning till företagets verksamhet eller är enklare presentartiklar.

Vanligtvis är dessa försedda med företagets logotyp och får inte lämnas till någon enstaka, utan till ett större antal kunder för att vara avdragsgilla. För dig som önskar slå på stort, kan dyrare gåvor betraktas som muta och bör undvikas.

Julbord och julfest för anställda

Företaget får lyfta moms på utgifter för förtäring upp till 300 kr per person. När det gäller kringkostnader för samma fest, såsom musikunderhållning och lokalhyra, medges dock avdrag med 180 kronor exklusive moms per person. Avdrag medges även för julgäster, såsom pensionerade anställda och anställdas familjemedlemmar som deltar runt julbordet.

Utgifter för anställdas övernattningar på hotell och resor i samband med julfest på annan ort är avdragsgilla om det gäller max en övernattning. Kringkostnaderna blir dock bara avdragsgilla vid två personalfester per år.

Läs mer: Om avdrag för representation

Julbord för kunder

Julbord för kunder kan inte dras av som en skattefri representationsutgift (tidigare fick man dra av 90 kr per person och tillfälle) eftersom reglerna kring representation avskaffades från och med 1 januari 2017.

Däremot kan "skäligt avdrag" göras på högst 60 kronor per person plus moms, för förfriskningar och annan enklare förtäring, om det finns ett omedelbart samband med verksamheten, till exempel i samband med affärsförhandlingar, seminarium eller utbildning för kunder. Överstigs beloppet får inget avdrag göras men momsen kan dock oavsett lyftas för mat och dryck upp till 300 kr per person.

God jul och gott nytt år!

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.