Startsida
av Maziyar Khallagi
Maziyar Khallagi
1 foruminlägg
31 artiklar
Jag har tittat lite på vinter-OS senaste veckorna och blev särskild glad när de svenska deltagarna vann medaljer. Att se de olika tävlingarna fick mig att fundera på betydelsen av mental träning för att vinna.

 

I många fall är deltagaren fysiskt redo efter många timmars träning men misslyckas ändå i själva tävlingen. Det är som om hjärnan har låst sig när det väl gäller. Det här gäller förstås inte endast inom elitidrotten utan även i flera andra livssituationer. Ta exempelvis en chef som behöver fatta viktiga beslut. Eller varför inte ta något så enkelt som att gå fram till en främling och prata med den personen. Alla dessa situationer kräver att du är mentalt stark och kan kontrollera dina känslor.

Är du intresserad av att bli bättre på att klara av de situationer du är i? Är du beredd på lite mental styrketräning som hjälper dig att bli fokuserad och övervinna eventuella motgångar? I så fall bör du läsa resten av den här artikeln där jag delar några enkla vardagliga tips som utvecklar din mentala och känslomässiga styrka för att öka dina chanser till framgång.

Första vägen till mental styrka är att övervinna din rädsla. Rädslan kan förstöra dina ambitioner, relationer och mycket annat i ditt liv. Om det finns något som du är rädd för behöver du hitta ett sätt för att inte vara rädd för det längre. Din rädsla handlar oftast om något som du inte tycker om. Du behöver vara ärlig mot dig själv och ta reda på varför du inte tycker om det. När du förstår varför du retar dig på något så kan du komma underfund med vad det är du fruktar mest och kan övervinna din rädsla mycket enklare. Längre fram i den här artikeln har jag tagit fram några övningar som hjälper dig att bli modigare för att uppnå din drömbild.

En annan effektiv strategi för att bygga din mentala styrka är att släppa taget om ditt förflutna. Visst kan du lära dig en del från ditt förflutna men du kan inte leva kvar där. Fråga dig själv ”Lever jag i det förflutna eller i nutid?” Låt inte dina dåliga erfarenheter av ditt förflutna stoppa din framtid. Istället kan du välja att se fram emot framtiden samtidigt som du njuter av nuet. Du behöver vara glada över den person som du kan bli jämfört med den person som du brukade vara.

 

En tredje väg till att bli mentalt stark är att sysselsätta dig med din hobby. När du gör något som du tycker om så har du roligt. Det här lindrar stressen och du glömmer dina bekymmer i livet. Det här stärker dig mentalt samtidigt som din kropp slipper stressen som gör dig trött. Du kommer att sätta igång den högra hjärnhalvan vilket gör dig mer flexibel som person. Din hobby hjälper dig att klara av livets utmaningar bättre samtidigt som du fyller dig själv med positiv energi.

Sist men inte minst, en effektiv strategi för att bygga mental styrka är att bli bättre på målsättning. Sätt upp stora mål så att du har dagligen saker att se fram emot. Målen ska vara SMARTa (S=specifik så att du har en klar bild framför dig, M=mätbar så du kan se om du närmar dig eller uppnått det, A=accepterande inom dig så du inte bär på inre motstånd som sänker din motivation, R=realistisk så du inte slösar din energi på onödiga besvikelser, T=tidsram så du vet när du ska ha uppnått målet).

Fråga nu dig själv, vilken sorts person behöver jag bli för att kunna uppnå mina mål? Dina mål och din personliga utveckling går nämligen hand i hand. Din målsättning gör dig mer fokuserad och ger dig en viss riktning i livet. När du uppnår dina mål så ökar ditt självförtroende så då tänker du i ännu större banor. Det i sin tur leder till du blir mentalt och känslomässigt starkare.

 

Som du kan läsa ovan, är mental styrka inget som du föds med. Det är snarare något som du kan träna upp oavsett vilken bakgrund du har. Den bästa strategin för att bygga mental styrka är att du fyller din dag med positiva tankar. Du behöver övervinna din rädslor, släppa taget om ditt förflutna , sysselsätta dig med din favorithobby och lära dig konsten med målsättning. Nedan följer fyra övningar som utvecklar din mentala och känslomässiga styrka för att öka dina chanser till framgång.

4 övningar för mental och känslomässiga styrka

1. Fråga dig själv följande fråga, ”Har jag spelat säkert för att undvika motgångar? ” På en skala mellan 1-10 hur stora risker har du tagit för att förverkliga din vision? Kom ihåg att den som inte tar risker får nöja sig med det ordinära.

2. Se till att repetera denna mening tills du tror på den. ”Mitt förflutna är endast viktigt i det avseendet att det kopplas till nutid och framtiden och alla misstag som jag har gjort i mitt förflutna är till för att hjälpa mig när jag skapar en rik framtid.” Denna mening hjälper dig att koncentrera dig på framtiden istället för att älta i det som har hänt.

3. Hur roligt har du i ditt liv? På en skala på 1-10 ge dig själv betyg inom olika områden i ditt liv. Ställ sedan denna fråga till dig själv, ”Kan jag ta bort det som inte är roligt?” Fundera verkligen på ditt svar. Livet är trots allt kort och oförutsägbart. Varför ska du göra tråkiga saker om du kan komma undan dem?

4. Gör en lista på fem vanor som skulle kunna lyfta dig till nya nivåer inom framgång och lycka. Välj nu en av dessa vanor, gärna den som skulle ha gjort störst intryck, och lova att göra den till en del av ditt liv. Kom ihåg att det tar i genomsnitt 3-4 veckor för att få in en ny vana, vare sig den är positiv eller negativ.

Mer om mental styrka och hur du tränar upp den

Taggar:

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.