av John Knutsson
John Knutsson
jur. kand. på Juristfirma John Knutsson i Malmö
2 foruminlägg
113 artiklar

Avdrag #6

 

Kostnader för de anställdas motion och friskvård är normalt avdragsgilla. Om friskvården är av enklare slag kan den räknas som en personalvårdsförmån som är skattefri för den anställde. Det kan exempelvis vara enklare former av massage.

Personalvårdsförmåner som motionsaktiviteter är avdragsgillt. Du kan exempelvis köpa ett årskort på ett gym och dra av detta i företaget. Men, skattefriheten förutsätter att förmånerna erbjuds samtliga anställda och att motionsformen är av enklare slag och av mindre värde. Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen står det nu klart att också dyrare sporter som exempelvis golf och ridning ska omfattas av friskvårdsbidraget, så har inte tidigare varit fallet. Läs mer här.

Kommentar om avdraget

Om du istället hade köpt ditt årskort på gymmet med din egen lön, hade du ju först fått betala kommunalskatt och arbetsgivaravgifter innan du betalar gymkortet. Nu slipper du det givetvis genom att medlemskortet är avdragsgillt i företaget. Således kan du lyxa till det istället och köpa ett årskort på ett dyrt gym och du betalar ju således i praktiken inte mer än ungefär hälften med dina privata pengar jämfört med om du betalat gymkortet med lön. Skatteverket har uttalat att friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än 5 000 kronor, ska den anställda beskattas för det belopp som överstiger 5 000 kronor.

Om den anställda har kostnad för till exempel gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren således mot kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5000 kronor per år. Detta är ett totalbelopp som gäller den anställdas utgifter för både motion och annan friskvård. Läs mer här.

Observera dock att friskvård inte är avdragsgillt för enskilda näringsidkare och handelsbolagsdelägare, eftersom de inte räknas som anställda. Detta är en nackdel med företagsformerna enskild näringsverksamhet och handelsbolag jämfört med aktiebolag.

Här är en lista på Skatteverkets hemsida om vilka friskvårdsaktiviteter som är avdragsgilla respektive inte avdragsgilla.

Du kan läsa en fördjupning i ämnet motion och annan friskvård i Skatteverkets rättsliga vägledning, läs här.

Läs även om friskvårdsbidrag i vår artikel: 5 särskilda skatteplaneringstips 2019 utifrån rättspraxis

Avdrag #7: Representation

Visa kommentarer 1
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
| Anmäl | 9 månader sedan
Jag driver enskild firma och har en anställd, kan jag göra avdrag för min anställda men inte för mig själv?