Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

12 överraskande tecken att du är en entreprenör

Dela artikeln
tisdag, 02 maj 2017 17
12 överraskande tecken att du är en entreprenör Först publicerad 2012-11-12

Känner du att du inte alltid passar in i normen för hur man ska bete sig? Då kan du ha värdefulla entreprenörsegenskaper. För de egenskaper som är bra när man är anställd är inte nödvändigtvis till en fördel när man är företagare.

Nästan alla artiklar som skrivits om entreprenörskap antyder att det inte passar oss alla. Egenskaper listas som vanligen förknippas med framgångsrika människor så som stark arbetsmoral, uthållighet, övertygelseförmåga och disciplin.

I 25 år har Grant Cardone studerat entreprenörer och han menar på att det som främst bidrar till deras framgång inte är detsamma som vad samhället vanligtvis lyfter fram som fördelar. Personer som John D. Rockefeller, Henry Ford och Oprah Winfrey har inte uppnått sin storhet genom att ha de egenskaper. Inte heller efter att ha följt den smala stigen som rekommenderas av ”management gurus”.

Så tror inte på allt andra säger om dig och inte heller på de som vill placera dig i ett fack. För kanske är det så att dina förmodade negativa sidor och egenskaper i verkligheten är dina tillgångar.

Här är tolv tecken som många anser vara något negativt, men som faktiskt kan vara tecken på att du är menad att bli entreprenör.

1. Hatar när inget händer - Du har svårt att se varför saker och ting alltid ska göras på ”det gamla hederliga sättet”, utan att någon kan förklara varför. Du är ingen person som vill sitta och titta på och du är inte heller en person som vill följa flocken.

2. Lätt uttråkad - Du finner dig lätt uttråkad och andra ser på dig som ett problem. Men ingenting är fel med dig förutom att du är uttråkad med aktiviteter som inte är utmanande nog. Det är därför du hatade de flesta lektionerna i skolan. Bill Gates hoppade t ex av college för att senare bli en av världens rikaste män.

3. Fått sparken från tidigare jobb - Du är för kreativ för ditt eget bästa när det gäller att arbeta för andra. Kanske har du som mig, fått sparken från tidigare anställningar. Att bara vara en kugge i hjulet är svårt då du vill skapa något andra kan inspireras av och bidra till.

4. Stämplad som rebell - Du vet att storhet ligger utanför linjerna av likformighet och tycker inte att politik, lagar och förordningar gäller dig. Du har beskrivits som en rebell och regelbrytare som skulle trotsa gravitationen om du kunde.

5. Står emot auktoriteter - Du har hela ditt liv stått emot auktoriteter som dina föräldrar, lärare och chefer. Du går inte hand i hand med överenskomna normer i grupper eller i samhället du arbetar och lever i.

Se även: 17 ovärderliga råd från världens främsta entreprenörer

6. Redo att förbättra allt - Du tittar alltid på hur du kan göra saker och ting bättre. Dessutom är du påstridig och delar fritt ut dina tankar och idéer till förbättring, även när du inte är tillfrågad.

7. Dålig på att kallprata - Du har svårt att göra den typ av småprat som ger lugn till så många människor. Det känns som ett slöseri med tid och gör dig bara obekväm.

8. Jobbig uppväxt - Du kan ha fått mycket kritik, retats och även mobbad som barn eller tonåring. Detta har fått dig att vilja bevisa för världen att du verkligen är en kraft att räkna med.

9. Besatthet - Du kanske har blivit stämplad som besatt eller med tvångsmässigt beteende eftersom när du väl påbörjar något har du svårt att släppa taget. Låt inte någon övertyga dig om att det är en sjukdom eller en brist. Alla de stora entreprenörerna gräver ner sig totalt i sitt arbete och sin vision. Howard Schultz höll t ex fast vid Starbucks även när hans familj försökte övertala honom att lägga ner.

10. Rädd för att gå solo - Entreprenören inom dig är rädd för att gå på egen hand – men samtidigt livrädd för att inte göra det. Denna rädsla är vanlig i vårt samhälle eftersom vi har lärt oss att tro att entreprenörskap är mycket mer riskfyllt än att ha ett "fast jobb". Verkligheten är att osäkerheten finns i båda.

11. Svårt att varva ner - Du kan inte sova på natten eftersom du inte kan stänga av dina tankar. En affärsidé kan även visa sig i drömmen. Nästa morgon finner du dig fortfarande slukad av tanken vilket distraherar dig från jobbet du ska utföra.

12. Passar inte in i normen - Du har alltid känt dig lite utanför.

Tills du vänjer dig vid tanken att du är i själva verket skiljer dig från de flesta människor, kan det vara ett problem. Eller blir det precis den motivation du behöver för att erkänna entreprenören inom dig, som skriker för att komma ut.

Källa: Entrepreneur.com

Ämnen

Kommentarer

 • lars arenander
  lars arenander tisdag, 19 maj 2015

  Många av punkterna stämmer ju in. Ta ex.vis nr 11 där har jag alltid gjort så att jag skrivit ner tankarna och därmed sover jag gott. Ofta kan det vara en uppfinning eller innovation och när jag var med i en uppfinnarförening var det mycket som snurrade i huvudet, bland annat en som strax efter jag presenterat den blev årets uppfinning i Frankrike det året, mig ovetande vid start. Där har jag en massa kvar som sklle rädda både människoliv och miljö, men tyvärr gick det inte att vara med längre i föreningen trots att man skulle tjäna en massa pengar på min uppfinning.

  Lars Arenander
  Start av företag och ekonomistyring samt utgivare av min bok KVINNA I STRID

 • I-B G-sson
  I-B G-sson tisdag, 03 juni 2014

  Verkligen högintressant! :) Nu har jag fått svar och bevis på att jag tillhör kategorin entreprenör. TACK! Råkar oftast illa ut på arbetsplatser pga att jag kommer med idéer och förbättringsförslag. Synd att jag inte fick mitt företagande på rull, det var skönare att arbeta med mina egna intresseområden och slippa alla tvister som bara suger musten ur mig.
  Det förklarar även min nyfikenhet på de som benämns "speciella" på jobbet. Alla är vi speciella anser jag förvisso, men... dessa människor är guldkorn när jag skrapar på ytan. Vilken miss gör inte företag när de inte placerar dessa "speciella" anställda på rätt plats. DÅ skulle det ske positiva och inkomstbringande möjligheter.
  TACK för en bra och intressant artikel! Hopp väcktes... äntligen! Det är inte mig det är "fel" på - det är jag som är på fel plats... igen. ;)

 • I-B G-sson
  I-B G-sson tisdag, 03 juni 2014

  När det gäller det uttjatade temat om att placera alla människor i nån bokstavskombination, kan alla placeras i kategorin "A till Ö".

 • Imre Randin
  Imre Randin tisdag, 30 april 2013

  -De här tolv punkterna är ju alla just
  sådana som förekommer i formuläret
  som man prickar av när man
  testar folk för att ev. placera deras
  personlighet i någon bokstavskateori.

 • Ladoo Webbyrå
  Ladoo Webbyrå måndag, 29 april 2013

  Som alla andra säger, stämmer till 100% xD

 • Jens
  Jens söndag, 23 december 2012

  Jag skrattade genom hela texten. Det kan inte stämma bättre än så här på just mig. Varenda mening stämde in. Har haft ett gäng projekt och driver nu eget företag och vill bara kasta mig in i nästa, men först och främst göra mer pengar. Riktigt rolig läsning.

 • Mikael E.Widengren
  Mikael E.Widengren torsdag, 29 november 2012

  Du vet att storhet ligger utanför linjerna av likformighet och tycker inte att politik, lagar och förordningar gäller dig. Du har beskrivits som en rebell och regelbrytare som skulle trotsa gravitationen om du kunde. :o

 • Calle
  Calle tisdag, 27 november 2012

  Ja livet som företagare kan vara eländigt ibland. Idéer sprutar ur skallen och man vill göra allt på en gång och oftast blir inget av det gjort :D Men jag skulle inte byta ut min skalle för alla världens pengar ;)

 • Patrik Nilsson
  Patrik Nilsson lördag, 17 november 2012

  Intressant och skoj att så många känner igen sig! Vi har även fått flera mejl med personer som känner likadant :)

 • Patricia Mellin
  Patricia Mellin fredag, 16 november 2012

  Att hitta glädje och sin egen väg, att gå mot strömmen och inte passa in, Ja, så är det att vara entreprenör. Tack för en intressant artikeln.

 

Välj kommun från listan