av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1193 artiklar

Kärt barn har många namn; snabblån, onlinelån, blancolån, smslån. Snabblån har tidigare varit förknippat med höga räntor och dolda avgifter, men digitaliseringen av lånemarknaden har ändrat detta drastiskt. Tack vare den kraftiga konkurrensen mellan alla låneinstitut har villkoren blivit bättre för låntagaren. Idag är det framförallt åldersgruppen 20-25 som primärt tecknar snabblån. Gällande snabblån är det, precis som med alla lån, viktigt att hålla koll på följande punkter.

  • Strukturerad ekonomi

Det är en grundläggande förutsättning att ha koll på din ekonomi innan du börjar utforska lånemarknaden. Det kan du enkelt göra med en budget för dina utgifter och inkomster. Med budgeten får du insikt i hur mycket du har att röra dig med per månad och kan därefter sätta upp en återbetalningsplan. Med hjälp av budgeten kan du även hitta ställen i din ekonomi där du kan spara pengar; Fasta kostnader som antingen kan tas bort eller hittas för en billigare peng.

  • Jämför lån online

 

Det är smart att att jämföra dina olika lånemöjligheter innan du bestämmer dig för ett specifikt lån. Använder du dig av en jämförelsetjänst så får du en överskådlig bild av diverse priser, långivare och de särskilda förmåner som de erbjuder sina låntagare. På Fair-laan jämför du snabblån och andra typer av lån. Fair-laan är en av de ledande jämförelsetjänsterna i Skandinavien.

  • Räntor och löptider

Ett lån med en låg ränta och lång löptid ser vid första anblick ut som den mest fördelaktiga lösningen. Det är emellertid inte alltid fallet. Även fast räntan är låg så kommer du få betala ränta under en längre period, det resulterar i slutändan som en hel del pengar. Ett lån med lång löptid kan alltså vara minst lika dyrt som ett lån med en hög ränta och kort löptid. Däremot är det säkrare med längre löptid, eftersom det oftast är en mer hållbar lösning. Det kan vara svårt att hinna betala tillbaka ett stort lån på kort tid.

  • Låna smart

Skulle du bara behöva spendera hälften av det du lånar, måste du ändå betala ränta på varenda krona. Därför är det viktigt att inte låna mer än vad du verkligen behöver. Idag finns det vissa låneinstitut som erbjuder en flexibel bankkredit. Då betalar du bara ränta på det belopp du faktiskt spenderar. Det är därför klokt att fundera över hur stort lånebelopp du faktiskt behöver. Om inte det är en möjlighet så är kanske bankkredit den bästa lösningen för dig.

Det flesta snabblån är idag utan UC-kontroll. Det menas att kreditupplysningen, som alla långivare måste ta på dig när du ansöker om ett lån, går via ett annat kreditupplysningsföretag än sedvanliga Upplysningscentralen. Det påverkar inte lånet genom att göra det mindre pålitligt, utan kan snarare vara fördelaktigt. En fördel med snabblån utan UC är att de kan användas till vad som helst. Vid större privatlån hos traditionella banker måste motivet för lånet alltid redogöras.
Långivare som inte använder sig utav UC har inte lika strikta krav och kan därför ta lite fler risker, så om du har en betalningsanmärkning har du större chans att bli beviljad lån hos dem. Dock så är lån menat som en sista utväg, du ska aldrig teckna nya snabblån för att finansiera gamla. Hamnar du i en dålig ekonomisk situation så finns det hjälp att söka via din kommun.

Det kan även vara smart att teckna ett snabblån utan UC om du i framtiden planerar att teckna ett stort banklån via UC. När du ansöker om ett lån så registreras kreditförfrågningen hos det upplysningsföretag som utfärdade den. För många förfrågningar hos UC tyder på en instabil ekonomi och din kreditvärdighet försämras. Det i sin tur medför att du kommer få högre ränta när du ansöker om lån. Därför är det smart att göra smålån utan UC eftersom alla de stora bankerna använder sig utan UC för sin kreditupplysning.

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.