Frågor ang enskild firma

1
Hej allihop!


Jag har lite funderingar angående enskild firma och skulle vara väldigt glad om ngn av er hade tid och kunskap att besvara dom.

Om den enskilda firman inte har några anställda, förekommer logiskt sett inga arbetsgivareavgifter? Dock måste sociala avgifter och skatter betalas enligt skatteverkets regelverk?

Detta innebär alltså att, om flera enskilda firmor använder sig av varandra (genom att anlita en den ena och en den andre) för att utbyta tjänster, så behöver ingen arbetsgivareavgift betalas?

Hur tas vinsten ut ur en enskild firma? Vad jag förstått av Nuteks skattekalkylator (http://www.nutek.se/sb/d/840/a/3821 och http://www.skaus.se/enskildfirma.JPG) är ägaren (och företaget i sig) berättigad all eventuell vinst och har rätt att ta ut den för eget personligt bruk.

Och slutligen; priset för de eventuella tjänster som dessa företag säljer varandra, bör dessa vara inklusive moms?


Jag försöker komma underfund med de fördelar en enskild firma medför, och är väldigt tacksam för svar!


MVH

Philip Hallsmar
[email protected]
2360
37
Du svarar på dina frågor, men det stämmer att det är mycket bra att ha en firma vardera i familjen. Själva har vi det och just nu bollar vi en del ärenden mot myndigheterna där man har olika svar på samma fråga. Detta ärende är uppe om det ska bli prövning i Regeringsrätten nu snart. Var och en har sina utgifter vilket är fördelaktigt, När jag ger rådgining ang. detta tar det ca 10-20 timmar + återkommande frågor. Ska man anlita en företagsexpert ska man göra det innan start så tjänar man på det hela under hela sin företagskarriär.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
589
1
[quote author=skaus link=topic=2783.msg11760#msg11760 date=1188981455][br]Hej allihop![br][br][br]Jag har lite funderingar angående enskild firma och skulle vara väldigt glad om ngn av er hade tid och kunskap att besvara dom.[br][br]Om den enskilda firman inte har några anställda, förekommer logiskt sett inga arbetsgivareavgifter? Dock måste sociala avgifter och skatter betalas enligt skatteverkets regelverk?[/quote][br][br]Ja. När du har enskild firma skattar du för vinsten i firman. Du betalar då egenavgifter (vilket motsvarar arbetsgivaravgifter) och, givetvis, källskatt. Detta redovisar du i din årliga deklaration.[br][br][quote author=skaus]Detta innebär alltså att, om flera enskilda firmor använder sig av varandra (genom att anlita en den ena och en den andre) för att utbyta tjänster, så behöver ingen arbetsgivareavgift betalas? [/quote][br][br]Om ett företag köper tjänster av ett annat företag faktureras timpris + eventuell moms. Gäller enskilda firmor såväl som aktiebolag.[br][br][quote author=skaus]Hur tas vinsten ut ur en enskild firma? Vad jag förstått av Nuteks skattekalkylator (http://www.nutek.se/sb/d/840/a/3821 och http://www.skaus.se/enskildfirma.JPG) är ägaren (och företaget i sig) berättigad all eventuell vinst och har rätt att ta ut den för eget personligt bruk.[/quote][br][br]Se ovan vad jag skriver om lön. Titta gärna igenom den broschyren Skatteverket har som heter [url=http://www.skatteverket.se/blanketterbroschyrer/broschyr/info/295.4.39f16f103821c58f680007357.html]SKV 295 Skatteregler för enskilda näringsidkare.[/url][br][br][quote author=skaus]Och slutligen; priset för de eventuella tjänster som dessa företag säljer varandra, bör dessa vara inklusive moms?[/quote][br][br]Det beror på vilken typ av tjänst det gäller, men i de flesta fall ska det vara moms.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.