Enskild firma, några frågor.

12
Hejsan alla företagare!

Visste inte riktigt vart jag skulle posta detta inlägg så jag skrev den i Off Topic forumet för att försäkra så den inte hamnar fel.

Nåväl, nu till anledningen att jag postar här, det är så att jag är på väg att starta ett företag, men jag behöver få svar på några frågor som är rätt så oklarade för min del. Jag har försökt leta i forumet för att se om någon annan nämnt detta tidigare, men jag hittar inga direkta svar som är skarpa.

Jag har lämnat in papper till både skatteverket samt bolagsverket om ansökning för att starta en enskild firma. Men jag begrep mig inte på vissa saker så som "Överskotts kalkyl", där man skulle skriva en uppfattning på hur mycket man tror att företaget kommer gå i vinst för 1 år. Hur funkar det där? Betalar man skatten över överskottskalkylen oavsett vinst eller förlust? Dock var jag lite feg och skrev en total vinst på 20 000 per år fast än jag vet att jag kommer göra en förtjänst på troligtvis 50 dubbla det första året, men det går att ändra allt eftersom va? Som ni säkert märker är jag försiktig, jag är nybörjare och vill ta det lugnt, jag kanske gör fel, vad vet jag?

Nåväl, nu till min andra fråga som jag riktigt inte begripit mig på. Kommer jag betala någon/några skatter innan jag tagit ut lönen? Eller är det när man tar ut lönen som man skattar? Anledningen till min fråga är för att jag mest är orolig att jag får betala en skatt varje månad som min budget inte håller. Jag kanske talar helt fel nu, men ni får gärna rätta mig och förklara hur det egentligen är.

Detta var dem två alra största frågorna jag behöver svar på just nu, men det kommer fler allt eftersom 🙂

Tack på förhand.

Vänliga hälsningar
Joley B.
[URL=http://www.ps3-tillbehör.se][B]PS3 tillbehör[/B][/URL] och [URL=http://www.wii-tillbehör.se][B]Wii tillbehör[/B][/URL].
[URL=http://www.faceplate.se/ps3-chip/410-ps-jailbreak-ps3-chip.html][B]PS Jailbreak[/B][/URL]
1324
2
Du betalar ju skatt på företagets överskott. Obeoende om du tar ut det eller inte. [br]Men problemet är ju att skattmyndigheten vet ju inte hur mycket detta blir innan deklarationen är gjord. [br]Därför skickar di in en prel deklaration och denna bestämmer hur mycket skatt du betalar under året (sk f-skatt vilket du betalar varje månad). [br]Sedan gör man en deklaration i maj året efter och får sedan sin slutskatt i dec. [br][br]Och som för alla andra så blir det skatt tillbaks eller efterskatt. Och är efterskatten är över vissa nivåer så åker man på ränta osv. [br]Så att du angav ett lågt värde nu är ju OK så länge du är medveten vad du gör. Och känner du om några månader att detta är alldeles för lågt lämnar du en ny prel deklaration. Och då får du högre f-skatt framöver. Och sedan bör du fyllandsinbetala åtmindstone så efterskatt inte överstiger 20 000:- i feb året efter . [br][br]Och jag skrev ju att detta fungerar bra så länge man vet vad man gör. Det finns ju vissa som handlar upp pengarna och får sedan en chock när efterskatten på 75 000:- kommer nästa år. [br][br]Hans
1616
4
[quote author=Joley link=topic=2844.msg12131#msg12131 date=1190054057][br]Visste inte riktigt vart jag skulle posta detta inlägg så jag skrev den i Off Topic forumet för att försäkra så den inte hamnar fel. [br][b]Vänliga hälsningar[br]Joley B.[/b][br][/quote][br][br]Tråden är nu flyttad till rätt kategori.[br][br]Med vänlig hälsning[br]Magnus Olsson[br]Moderator Företagande.se
Må väl!
12
Hej igen,[br][br]Tack för ditt snabba svar![br]Tänkte jag skulle beskriva lite bättre så kanske du får en bättre uppfattning. Det jag kommer göra med min enskilda firma är att importera produkt från utlandet och sälja till främst återförsäljare men även privatpersoner. Du kanske får en bättre inblick nu. Jag hade inte tänkt att ta ut någon lön på de närmsta 2-3 åren, mest låta dem få ligga där. Jag är inte i så stort behov av pengar, utan jag gör det mest för passionen för denna idé.[br][br]Då undrar jag till min nästa fråga, låt oss säga att jag beställt hem produkter och sålt slut på dem och tjänat in pengar på kontot. Nu vill jag beställa hem fler produkter från det kontot som jag fått in förtjänst för tidigare produkter, måste jag då skatta på dem pengarna innan jag kan beställa min andra beställning eller hur är det där egentligen?[br][br]Så med en enklare sammanfattning är det import jag kommer arbeta med och tror med stor sannorlikhet att jag kommer göra stora vinster. Vad gäller egentligen? Tänkte på ifall om någon kunde dra nyttig och lärorik information och vad som egentligen gäller när man gör sånt här, extra skatter, etc etc?[br][br]Skatteverket säger såhär:[br]Ett överskott på 200 000 kr ger en skattemässig nettointäkt på 150 000 kr, vilket medför skatter och egenavgifter på ca 91 000 kr.[br][br]Hur är det där egentligen? Det är ju rena rama rånet? :-S[br][br][br]Tack så hemskt mycket på förhand[br][br][b]Vänliga hälsningar[br]Joley B.[/b]
[URL=http://www.ps3-tillbehör.se][B]PS3 tillbehör[/B][/URL] och [URL=http://www.wii-tillbehör.se][B]Wii tillbehör[/B][/URL].
[URL=http://www.faceplate.se/ps3-chip/410-ps-jailbreak-ps3-chip.html][B]PS Jailbreak[/B][/URL]
1324
2
På sista frågan kan jag bara svara. Välkommen till Maud's företagsvänliga Sverige (och för att inte någon alliansare skall bli stött så gällde samma regeler med sossarna vid rodret vad ny näringsministern hette då). Och du har ju ändock 109 000:- skattade pengar i handen. [br][br]Och på fråga ett. Man betalar skatt för vad man tjänar per ÅR då man deklarerar per ÅR. [br]Så köper du ett lager och säljer det, köper ett nytt och säljer det och sedan fyller på i december så blir det att räknan. (exkl moms )[br]försäljning 1 + försäljning 2 + lagervärdet vid årets slut - inköp 1 - inköp 2 - inköp 3 - alla andra utgifter.  Och detta skall du betala skatt för. [br][br]Skatten skall egentligen betalas varje månad som f-skatt. Men man kan få uppskov 3 första månaderna. Och sedan gäller ju prel deklarationen så håller man den lågt så blir det kanske inte så mycket. Men allt som kommer in efter feb året efter beläggs med ränta. [br]Sedan kan det vara bra att veta att år 3 så tittar dom på deklarationen år 1 och då blir det svårt att av hålla prel dekarationen lägre än år ett. [br][br]Nu finns det förvisso lite sätt att slippa skatten år ett. Och det heter expansionsfonder resp periodiseringsfonder.  [br]För expansionsfonder gäller att man betala 28% skatt året man sparar pengarna för att sedan få tillbaks dessa 28% när man tar tillbaks det i företaget. (Och då blir det ju den andra skatten av dom)[br]Periodiseringsfonder kan sättas av till viss del av vinsetn. Man betalar ingen skatt det  år man sätter av dom men man måste ta tillbaks och skatta inom 5 år. [br][br]Dessa fonder är jättebra om man vet vad man gör. Men vet man inte det så kan det innebära katastrof. Anledningen är att om du ex har ett överskott på 200 000:- som du skrev och sätter av 50 000:- i fonden. Då slipper du ju ungefär 25 000:- detta år. [br]Men om du kommer till år 5 och inte rört pengarna så måste dom tillbaks. Låt säga att detta år är ditt överskott 600 000:- . Ja då kommer du ju att få betala stats skatt på summan också då istället för 25 000:- så kanske du åker på 35 000:- i skatt detta år. [br][br]Sak samma. Du kanske tycker att bolaget går så bra så du vill omvandla till AB. JA då måste både expasions och periodiseringsfonderna skattas i samband med EF nedstängning. [br][br]Hans
12
Okej, tack då förstår jag.[br][br]Men om jag ska vara lite ful och låta min förtjänst ligga kvar på kontot och inte tar ut dem på ett tag. Utan bara låta dem ligga där och mjölkas i förhoppning om att skatten ska sänkas (skämt åsido), men låt oss säga att jag inte tar ut någon lön. Vad ligger skatterna på då?[br]Om vi antar att jag gjort en vinst på 90 miljoner med skatt? [br][br][b]Vänliga hälsningar[br]Joley B.[/b]
[URL=http://www.ps3-tillbehör.se][B]PS3 tillbehör[/B][/URL] och [URL=http://www.wii-tillbehör.se][B]Wii tillbehör[/B][/URL].
[URL=http://www.faceplate.se/ps3-chip/410-ps-jailbreak-ps3-chip.html][B]PS Jailbreak[/B][/URL]
2066
2
Det spelar ingen roll om pengarna finns på företagets konto eller dit privata konto. Du betalar skatt på företagets vinst. I en enskild firma finns det ingen "lön" för företagaren - företagets vinst är din "lön", och densamma du skattar för. Som sagt, oavsett vart du fysiskt (eller elektroniskt i dag ;) gjort av pengarna.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2360
37
Med ekonomistyrning kanske du kan se till så att det inte finns någon vinst första året utan förlust. Förlust kan man dras med några år om man investerar på rätt sätt för framtiden.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
12
Okay, då kommer en annan fråga här.[br][br]Nu vet jag inte riktigt vad jag gjort. Om jag har varit smart eller om jag tänkt utifrån budgeten. Men jag registrerade ett enskild företag, låt oss säga att jag registrerade som ett AB och har denna 90 miljoner på mitt företags konto. Är det då möjligt att jag kan ta ut en större lön eller hur är det? Hur stora är skillnaderna mellan enskild företag och ett AB förutom att man måste gå in med 100 tusen för AB? Vad gynnar ett AB mig om jag har en stor förtjänst i mitt företagskonto?
[URL=http://www.ps3-tillbehör.se][B]PS3 tillbehör[/B][/URL] och [URL=http://www.wii-tillbehör.se][B]Wii tillbehör[/B][/URL].
[URL=http://www.faceplate.se/ps3-chip/410-ps-jailbreak-ps3-chip.html][B]PS Jailbreak[/B][/URL]
1073
139
[quote author=Joley link=topic=2844.msg12144#msg12144 date=1190060819][br]Men om jag ska vara lite ful och låta min förtjänst ligga kvar på kontot och inte tar ut dem på ett tag. Utan bara låta dem ligga där och mjölkas i förhoppning om att skatten ska sänkas (skämt åsido), men låt oss säga att jag inte tar ut någon lön. Vad ligger skatterna på då?[br]Om vi antar att jag gjort en vinst på 90 miljoner med skatt? [br][/quote][br][br]Lägsta möjliga skatt på en vinst av 90 miljoner ifall du inte tar ut någon "lön" blir:[br](90 - 0,3 * 90) * 0,28 = 17,64 milj[br][br]Du avsätter 30% i periodiseringsfond vilken du inte behöver skatta alls för.[br]Resterande vinst avsätter du till expansionsfond och får betala 28% skatt (som du får tillbaka det år du återför fonden).[br][br]Stig Forsberg[br][b][url=http://www.enskildfirma.nu]www.enskildfirma.nu[/url][/b][br][br][br]
1324
2
I ett AB tar man ju ut lön och skattar för uttaget. Och I ett AB så gör man ju ett bokslut varje år. Och man betalas sedan en Bolagsskatt på 28% på vinsten eter löneuttaget. [br][br]Sedan kan man ju ta ut en aktieutdelning efter bokslutet. Och då betala 30% vinstskatt som med alla andra aktier. Här finns dock en passus. När det gäller Aktiebolag med ett fåtal ägare (inte säker var gränsen går) kan man inte ta ut hur mycket som helst i aktieutdeling. Tror det ligger runt 80 000:- sedan anses det som lön och man får skatta för detta som det vore lön. [br][br]Man bör ju dessutom vara medveten om att det är dyrare att ha ett AB. Ex är en revisor obligatorisk och det kostar ju en hacka. [br][br]Hans
2066
2
Största anledningen till att jag har ett AB är att få en större distinktion mellan företagets och privat ekonomi. Hade tidigare ett HB, men vill inte att företagets resultat direkt ska påverka mig som individ.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
8
Hej[br][br]Ville bara säga att skatteverket anordnar informationsträffar runt om i landat, bland annat om hur man skall redovisa moms, avgifter på vinst etc som du har frågor om. Om du känner dig osäker kan du alltid gå på en sådan. [br]http://skatteverket.se/kontaktaoss/informationstraffar/infotraffar.4.18e1b10334ebe8bc80001513.html[br]
Sandra
FashionSense Sweden
1616
4
Det brev jag fick hem stod följande träffar listade:[br][br]Halmstad 15 okt, kl 9-13, Kårhuset, Krabbegatan[br]Kungsbacka 16 okt, kl 9-13, Teatern[br]Skövde 18 okt, 13-17, Teatern, Kulturhuset[br]Lidköping 19 okt, kl 9-13 Folkets hus[br]Göteborg 22 okt, kl 9-13, Lorensbergsteatern[br]Göteborg 23 okt, kl 9-13, Lorensbergsteatern[br]Göteborg 24 okt, kl 9-13, Lorensbergsteatern[br]Borås 29 okt, kl 9-13, Folkets Hus[br]Uddevalla 30 okt, 9-13, Folkets hus[br][br]Pris 250 kr varav 50kr är moms. Beloppet faktureras. Anmälan är bindande. Platserna är begränsade.[br][br]Hur det ser ut i övriga Sverige vet jag ej. [br]Fins säkert mer info här: www.skatteverket.se gå in på informationsträffar i högerspalten välj region.[br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.