Bokföringskurs

18
Jag har anmät mig till en bokföringskurs! Men deb börjar inte förrens om två veckor. Så jag frågar väl er igen. Bil ersättning skatte fri hur bokför jag de vid dubbel bokföring? konto 7331 då ser man ju vad det är sedan från chekkonto 1930 till privat konto, men det står still, hur gör man ?Snälla snart börjar kursen då kanske jag snart kan hjälpa någon...!
355
1
Du måste hålla isär begreppen privatperson och företagare för att få rätsida. Du kan begära ersättning för bil både på faktura och vid lön.
18
Det är jag själv som skall ha pengarna,bilen är min privata och det är jag som kör den i enskilda firman jag har kört 100 mil x 18 kr skattefritt hur går jag till väga ???
46
[quote="häxan"]Det är jag själv som skall ha pengarna,bilen är min privata och det är jag som kör den i enskilda firman jag har kört 100 mil x 18 kr skattefritt hur går jag till väga ???[/quote] [br]Milavdraget ska inte in i bokföringen överhuvudtaget. [br]Om din kund ska betala milersättningen fakturerar du det som vilken tjänst som helst och lägger på 25 % moms och bokför som försäljning av tjänst, konto 3041. [br]Avdraget gör du sedan i ruta 806 i din deklaration. I det här fallet drar du av 1800:- i ruta 806. [br]Du måste föra körjournal där det framgår datum för resan, vart resan gjorts och syftet med resan. [br] [br]Samma princip gäller för traktamenten. [br] [br]/ TT
18
Jag vill redovisa pengarna varje månad, ta ut skattefria 18 kr per mil. ( från konto 1930 )Frågan är hur bokför jag detta!?
355
1
milersättning och sedan tagit ut ersättning för egen bil i samband med lönen. Du drar av kostnaden för resa(minus moms) vid beräkning av intäkter och lägger på milersättning på din lön efteråt.
37
Det är som TasselT skriver, du bokför inte milen utan det får du fixa i deklarationen eftersom du har enskild firma. Om du vill ta ut det varje månad så får du du ta det som ett eget uttag.
206
du bokför detta uttag såhär [br] [br]konto 5800 Resekostnader [br]debet [br]1800 [br] [br]konto 1930 [br] kredit [br] 1800 [br] [br]Du använder din körjournal som verifikat
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
18
tack nu har jag förstått! tror jag
720
[quote="Bokf. Kontrollera"]du bokför detta uttag såhär [br] [br]konto 5800 Resekostnader [br]debet [br]1800 [br] [br]konto 1930 [br] kredit [br] 1800 [br] [br]Du använder din körjournal som verifikat[/quote] [br] [br] [br]Häxan: Jag hoppas att det inte är den här konteringen som får dig att förstå för den är inte riktig. [br] [br]Du har två möjligheter att göra bokföringsmässigt när du vill ha ut milersättning ur din enskilda firma där du alltså INTE är anställd. [br]1 Du bokar kredit 1930 bank 1800 och debet 2018 privata uttag. [br]När du sedan gör din deklaration så får du först ett resultat från firman som inte innehåller kostnader för milersättning men genom att ta upp den som en av de olika justeringar du gör i deklarationen för firman så får du med kostnaden där och minskar alltså resultatet med din milersättning som på så vis tillfaller dig skattefritt. [br]2 Du bokar det som milersättning under året 1930 kredit 1800 7331 Skattefri milersättning debet 1800. [br]I deklarationen måste du då först öka ditt resultat med en ej avdragsgill kostnad motsvaranade vad du bokat upp som milersättning och sedan göra samma justering som vid punkt 1. [br]Det är alltså mycket smidigare att redan från början bara boka som privatuttag på samma sätt som du bokar privatuttag när du tar ut din "lön".
18
Tack för att ni kan läsa mellan raderna! Jag tror att jag förstår nu. Bokföringskursen börjar om 9 dagar...Den behövs!
206
konto 7331 gäller enbart ersättning för anställda i företaget och får enbart användas till anställda, i en enskild firma är inte ägaren anställd och därför får inte konto 7331 användas i detta fall. Har man däremot AB är man anställd och då skall helt riktigt konto 7331 användas i samband med lön. [br] [br]När man använder sin egen bil i enskild firma har man rätt till kontant ersättning men kostnaden tillhör företaget. [br] [br]Du bör därför bokföra detta som en egen insättning, då du genom att använda din egen bil betalat bensinen själv. du kunde lika gärna lagt dessa 1800 kr i kassan eller satt in dom på banken med samma resultat, du har betalat en kostnad för företaget. [br] [br]konto 2018 [br]kredit [br]1800 [br] [br]konto 5800 [br]debit [br]1800 [br] [br]Du vill inte vänta till deklarationen innan du får ut din ersättning så nästa steg blir: [br] [br]konto 1930 [br]kredit [br]1800 [br] [br]konto 2013 [br]debit [br]1800 [br] [br]Då konto 2018 egna insättningar och konto 2013 egna uttag tar ut varandra hoppade jag därför över dessa steg i förra svaret. [br]Med denna kontering behöver du inte ta upp skattefri milersättningen i deklarationen då du redan tagit ut ersättning för den kostnad du har haft. I Deklarationen redovisar du enbart skattefri milersättning som du ännu inte tagit ut kontant ersättning för.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
720
Konto 5800 är ett konto för resekostnader, milersättning är ingen resekostnad utan en ersättning till personal eller i detta fall till näringsidkaren. Det korrekta är att inte ta upp kostnaden i bokföringen men vill man ändå göra det så hör det hemma på konto 7331 milersättningar men som en ej avdragsgill kostnad som återläggs i deklarationen för att sedan göra det korrkta avdraget.
206
konto 5800 resekostnader gäller Kostnader för Resor i tjänsten med egen bil, likväl tågbiljetter, busbiljetter och kostnad för resa med taxi. [br] [br]Milersättningen när du använder egen bil i tjänsten är en avdragsgill kostnad i företaget. En kostnad som företaget skall betala. Därför skall den inte återläggas i deklarationen som ej avdragsgill. [br]Om man väljer att ta ut mer än den skattefria delen på 18 kr/mil så skall den delen som överstiger 18 kr tas upp i den egna inkomstdeklarationen (om du väljer att ta ut ersättning med 25 kr/mil så är 18 kr fortfarande skattefri men mellanskillnaden skall beskattas i det här fallet 25-18=7 kr) men hela ersättningen 25 kr är en avdragsgill kostnad som tillhör företaget. [br] [br]Då olika konsulter använder olika konton och bokför på olika sätt, funderade jag över om redkon och jag "gick om" varandra med samma slutresultat i sista änden. Jag tog därför kontakt med skatteverket för att få alternativa sätt att bokföra denna kostnad på ett lika korrekt sätt. [br] [br]Svaret jag fick från handläggaren var detsamma som jag tidigare sagt, att använda konto 5800 debet och 1930 kredit med en körjournal som underlag fungerar utmärkt, kostnaden är avdragsgill och skall inte läggas till i deklarationen som ej avdragsgill. I företagets deklaration ( N1 och N2) redovisas kostnaden under lämplig kod Tex: 175 övr avdragsgilla kostnader [br] [br]Skatteverkets informationssupport på Tel 0771-567 567 är till för att besvara alla möjliga frågor man kan tänkas ha både som privatperson och som företagare och jag rekommenderar verkligen er med frågor att ringa dit, mer korrekt svar kan man väl inte få än de svar man får av de som granskar ens deklaration ;-)
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
488
[quote="Bokf. Kontrollera"] Skatteverkets informationssupport på Tel 0771-567 567 är till för att besvara alla möjliga frågor man kan tänkas ha både som privatperson och som företagare och jag rekommenderar verkligen er med frågor att ringa dit, mer korrekt svar kan man väl inte få än de svar man får av de som granskar ens deklaration ;-)[/quote] [br] [br]Håller helt med om att Skatteverket är ett bra ställe att vända sig till med många frågor. [br] [br]Men man ska se upp när det gäller lite mer ovanliga och knepiga frågor. Då är Skatteverkets frågeservice inte helt pålitliga. Har man tur får man tala med någon som är duktig och kollar upp sitt svar ordentligt; har man otur hamnar man hos någon som bara drar till med något svar som inte alls stämmer när man kollar upp saken ytterligare (det har hänt mig flera gånger). En varningsklocka kan vara om personen hos Skatteverket verkar bli irriterad ifall man frågar var man kan läsa om saken i text... [br] [br]Men till vardagliga frågor är Skatteverkets frågeservice guld värd, absolut!
206
Ja det kan ju vara svårt att hålla alla olika regler i huvudet, framför allt om det gäller ovanliga frågor, frågor man får dagligen fastnar ju så mycket lättare [br] [br]Min egen erfarenhet har dock varit att om handläggaren inte själv är så insatt i just den biten jag efterfrågar så har jag blivit hänvisad till någon annan som är det med direkttelefonnummer, alternativt fått vänta några minuter medans handläggaren rådfrågat en mer erfaren kollega. [br] [br]Möjligheten finns ju också att ringa tillbaka och prata med en annan handläggare om man upplever att svaret är otillräckligt eller osäkert från den första, och då förhoppningsvis få veta det man behöver
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
488
Håller med!
1
Hej [br] [br]Ett annat bra ställe att få snabba och bra svar är [url]www.estra.se[/url]
4
Det var ju en kanoonsite på [url]www.estra.se[/url] :mrgreen: [br] [br]Förutom bokföring och ekonomisystem fick jag också svar på några excelfrågor där! Från och med nu kommer jag också bevaka estra.se tillsammans med företagande.se. [br] [br]/Brynolf
720
[quote="Bokf. Kontrollera"]Ja det kan ju vara svårt att hålla alla olika regler i huvudet, framför allt om det gäller ovanliga frågor, frågor man får dagligen fastnar ju så mycket lättare [br] [br]Min egen erfarenhet har dock varit att om handläggaren inte själv är så insatt i just den biten jag efterfrågar så har jag blivit hänvisad till någon annan som är det med direkttelefonnummer, alternativt fått vänta några minuter medans handläggaren rådfrågat en mer erfaren kollega. [br] [br]Möjligheten finns ju också att ringa tillbaka och prata med en annan handläggare om man upplever att svaret är otillräckligt eller osäkert från den första, och då förhoppningsvis få veta det man behöver[/quote] [br] [br]Jag drar mig ju i det längsta för att prata med någon i jouren, men efter att man hållit på ett tag så får man ju fler och fler namn bland de "riktiga" handläggarna man kan få vettiga svar av. Oftast i jouren så får man svar utifrån hur man frågar. Häromdagen så hade jag i mitt tycke en väldigt enkel momsfråga så då ringde jag direkt till upplysningen: [br] [br]JAG - Hej, jag har en fråga när det gäller momsredovisning, kan du hjälps mig? [br]SKM - Absolut. [br]JAG - Bra, jag undrar bara när det är man ska ändra sin registrering för momsredovisning när man kommer upp över 40 miljoner, är det när man inser att man kommer att göra det under året eller är det den dagen man faktiskt kommer upp i den omsättningen. [br]SKM - Stop, stopp, stopp. Du måste momsregistrera dig så fort du har en momspliktig verksamhet, du kan inte vänta tills du har omsatt ett visst belopp. [br]JAG- Jamen klienten är momsregistrerad, jag undrade över vid vilken tid man måste ändra registreringen [br]SKM - Du behöver inte ändra något om du inte vill, de är du själv som bestämmer om du vill ändra från årsvis till månadsvis registrering. [br]JAG - Är det frivilligt att betala tidigare även om man omsätter så mycket som 40 miljoner, jag trodde det var ett tvång? [br]SKM - 40 MILJONER!!!! Omsätter bolaget 40 miljoner kronor? [br]JAG (trött) - Ja de kommer de at göra iår. Min fråga är ska jag ändra registreringen nu när jag vet det eller ska jag ändra den när beloppet verkligen är uppe över 40 miljoner? [br]SKM - Men hur kan du redan nu veta att det blir 40 miljoner innan året är slut? [br]JAG (ännu tröttare) - Jag vet att det blir så. MEn frågan gällde fortfarande när ska ändringen göras. [br]SKM - Ja du vänta ska jag läsa här lite. Du vet det är inte så många bolag som omsätter så stora belopp så det vet jag faktiskt inte i huvudet. (Prassel med papper, mummel med kollega) Du det räcker NOG att du gör det om ni verkligen kommer upp i det beloppet. [br]Jag - Tack. då har jag en fråga till men den kanske du inte vet något om, det gäller den nya byggmomsen? [br]SKM - Ska det bli ny moms för byggnader? [br]Jag (uppgiven) - Ja det ska det från den 1 januari om EU ger sitt tillstånd och jag hade tänkt höra om du visste mer om det när det kan bli klart. [br]SKM - Hade jag ingen aning om. Vad ska det bli för nytt menar du, nya momssatser? [br]Jag - Nej, förvärvsbeskattning. Men ni har ju blanketter och allt klara då måste du väl veta något om det. Vad jag tänkt fråga var om man nu omsätter mer än 40 miljoner i oktober behöver man då verkligen omregistrera sig för bara de tre månaderna när man sedan inte har någon moms att betala alls längre? [br]SKM - Nej, det är ingen ändring jag alls vet något om så hur det ska fungera i framtiden kan jag inte svara på, men visst måste man väl betala moms. [br]JAG - Tack för ingenting!!
4
Jag tycker ändå det verkar som SKM blivit mycket bättre än för några år sedan. Den typen av frågor du nämnde verkar dock få snabba svar på [url]www.estra.se[/url] utan att man måste vänta i telefon... [br] [br][b]/Brynolf[/b]
720
Ok Brynolf Svensson vad svarar du då? För jag är inte dummare än att jag begriper att det är du själv som finns på estra.se. Två inlägg och bägge hyllar en viss sida, lite genomskinligt kanske. Men jag är fortfarande intresserad av hur långt man kommit med den nya byggmomsen så du får gärna svara här om du vet.
4
Jag svarar att dessvärre är jag bara en simpel tekniker som blev glatt överraskad när jag sökte information i detta ämne. Min kärverksamhet ligger innom teknisk produktion. [br] [br]Men jag kan ställa frågan om du vill och sen klippa in svaret i denna diskussion... [br] [br]Ber om ursäkt om det kan uppfattas som reklam för tidigare nämnt forum! [br] [br]/Brynolf
206
http://www.skatteverket.se/skatter/mervardesskattmoms/forslagtillandrademomsregler/omvandskattskyldighetinombyggsektorn.4.4f3d00a710cc9ae1c9c8000147.html [br] [br]Länk till skatteverkets hemsida där information om skatteverkets nya förslag till byggmoms står
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
720
Jag vet hur det fungerar, vad jag undrade över var när det ska innföras. Först var det 1/1 2007 nu är det framflyttat till 1/7 2007 men hur ser det ut med det datumet kan det bli då? [br]Eftersom byggbranchen är en branch med långa tider ch projekt som kanske pågår över hela år och mer så måste man ha lite mer framförhålling i skattereglerna än bara 6 månader framåt i tiden. [br] [br]Sedan är det inget förslag, beslutet är taget frågan är bara när det genomförs.
4
...Regeringen kommer att bestämma när de nya reglerna ska träda i kraft. Skälet till att riksdagen överlåter till regeringen att bestämma datum för ikraftträdande är att det krävs ett medgivande från EU för att reglerna ska få tillämpas. Tidigare har den 1 januari 2007 angetts som tidpunkt för ikraftträdande men sannolikt kommer det att bli ett senare datum[url=http://www.estra.se/forums/showthread.php?t=865]...[/url] [br] [br]Vill inte göra reklam för detta forum i nödan... [br] [br]/Brynolf

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.