Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Bokslutsmetod eller faktureringsmetod.

Bokslutsmetod eller faktureringsmetod. 11 okt 2006 14:46 #4256

Bortsett från skillnaderna, vad är erfarna råd om när respektive metod bäst? I vilka olika fall och eventuella för- och nackdelar.Jag planerar att driva enskild firma sälja mest till privatpersoner och då mot betalning före. Några fakturor behövs väl inte heller till privatpersoner?Det kan tänkas att jag kanske får återförsäljare senare, kanske om ett halvår/år och då kommer jag inte från faktura, även om jag inte kommer att leverera innan jag fått pengar.Tack på förhand,

D

Bokslutsmetod eller faktureringsmetod. 15 okt 2006 16:16 #4318

I bokföringen väljer du en av metoderna du vill använda o håller dig sedan till denna. Beror lite på omsättningen i bolaget vilken metod du ska använda.... Vid mindre omsättning är båda tillåtna. Du väljer metod på din F-skatteansökan.Bokföringsmetoden kan tänkas lite enklare, bokför endast en faktura eller kvitto en gång. Bokför den det datum du betalar eller får in betalningen i ert förtag.Faktureringsmetoden, då bokför du först en faktura då du får som en leverantörsskuld och när den är belalad som en kostnad. Likadat om du skickar mot faktura mot kund bokför du den som en kundfodran tills dess att kunden betalat.Fakturor till kund skickar du endast om kunden betalar mot faktura. Har kunden betalat i förskott skickar du endast ut ett kvitto med varan.//Agneta

Bokslutsmetod eller faktureringsmetod. 15 okt 2006 20:42 #4323

 • DFT
 • DFT's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 720
Om du ändå inte ska faktura med kredittider så vinner du ingenting på att bokföra enligt bokslutsmetoden (inte bokföringsmetoden). Med fakturametoden kommer du istället att tjäna på att kunna lyfta din ingående moms tidigare.

Bokslutsmetod eller faktureringsmetod. 16 okt 2006 08:35 #4327

Hmm.. Fakturametoden känner jag igen, men heter det inte kontantmetoden? Aklltså att man bokför endast vid pengar in eller ut?
M-Daniel Johansson

Re: Bokföringsmetod eller faktureringsmetod. 16 okt 2006 08:51 #4329

rainbow wrote:

Re: Bokföringsmetod eller faktureringsmetod.

Dxt nordic wrote:

...Hmm.. Fakturametoden känner jag igen, men heter det inte kontantmetoden?...

DRedcon wrote:

...att bokföra enligt bokslutsmetoden (inte bokföringsmetoden)...

DKärt barn har många namn!Det som är klart är att det är fråga om två olika sätt att bokföra fakturor.I alla tider har valet stått mellan FAKTURAMETODEN och KONTANTMETODEN. Dessa uttyck ger ett klart och entydigt besked om när fakturan skall bokföras. Endera bokförs den när man får fakturan eller så bokförs den när kontanterna utväxlas. Detta med ett enda litet undantag avseende kontantmetoden - på nyårsafton (eller i samband med bokslut) skall samtliga ännu ej bokförda fakturor registreras på samma sätt som om man hade haft fakturametoden.Någon har väl någon gång stirrat sig blind på det lilla undantaget och fått för sig att göra två solklara begrepp tydligare och velat döpa om KONTANTMETODEN till bokslutsmetoden - och se där - nu är fövirringen total!

- Låt oss kalla det för FAKTURAMETODEN och KONTANTMETODEN!

Re: Bokföringsmetod eller faktureringsmetod. 16 okt 2006 16:34 #4335

Sten_UNICELL wrote:
Låt oss kalla det för FAKTURAMETODEN och KONTANTMETODEN!

Helt enig med dig, Sten!

Re: Bokföringsmetod eller faktureringsmetod. 23 nov 2006 05:56 #4991

Karin i Västergötland wrote:
Sten_UNICELL wrote:
Låt oss kalla det för FAKTURAMETODEN och KONTANTMETODEN!

Helt enig med dig, Sten!-- och nu blir man nästan förb....

Tänka sig - Skatteverket tycks ha läst tråden men tyvärr missuppfattat ALLT!

Läste i deras broschyr på www.skatteverket.se/download/18.7459477810df5bccdd4800032086/Viktiga%20nyheter%20f%F6r%20dig....pdf"De nya reglerna innebär att fler får använda kontantmetoden i den löpande bokföringen. Från och med den 1 januari 2007 får du som har en nettoomsättning som normalt understiger 3 miljoner kronor använda kontantmetoden. Kontantmetoden är en enklare metod än huvudmetoden och den innebär att du

bokför inköp och försäljning när betalning sker. Vid...."HJÄLP! Kontantmetoden har dom fått in, men nu finns det dessutom något som heter huvudmetoden - HUVUDLÖST!!Detta med att dom lärt sig att det heter kontantmetoden gäller inte så länge - längre ner i SAMMA broschyr:"De nya reglerna ger också fler företag möjlighet att använda bokslutsmetoden vid momsredovisningen. Det gäller bl.a. dig som bedriver enskild näringsverksamhet om den sammanlagda omsättningen normalt uppgår till högst tre miljoner kronor om året...."Och vidare:"1 januari 2007 använder faktureringsmetoden vid momsredovisningen utan ansökan och beslut från Skatteverket gå över till bokslutsmetoden om ..."Faktureringsmetoden heter det nu ... Var tog fakturametoden vägen????HJÄLP! Får man be om ursäkt??

Re: Bokföringsmetod eller faktureringsmetod. 23 nov 2006 09:38 #4996

 • DFT
 • DFT's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 720
HJÄLP! Kontantmetoden har dom fått in, men nu finns det dessutom något som heter huvudmetoden - HUVUDLÖST!!Eftersom kontantmetoden är en undantagsregel så finns naturligtvis en huvudregel, fakturametoden eller faktureringsmetoden.Detta med att dom lärt sig att det heter kontantmetoden gäller inte så länge - längre ner i SAMMA broschyr:"De nya reglerna ger också fler företag möjlighet att använda bokslutsmetoden vid momsredovisningen. Det gäller bl.a. dig som bedriver enskild näringsverksamhet om den sammanlagda omsättningen normalt uppgår till högst tre miljoner kronor om året...."Kontantmetod eller faktureringsmetod är bokföringsmässiga begrepp från bokföringslagen, bokslutsmetod eller faktureringsmetod är begrepp i skatte/momslagstiftningarna.

Re: Bokföringsmetod eller faktureringsmetod. 23 nov 2006 11:20 #5001

Redkon wrote:Kontantmetod eller faktureringsmetod är bokföringsmässiga begrepp från bokföringslagen, bokslutsmetod eller faktureringsmetod är begrepp i skatte/momslagstiftningarna.

Allt för att göra det enklare att driva företag!

Bokslutsmetod eller faktureringsmetod. 24 nov 2006 21:51 #5025

 • Jorgen
 • Jorgen's Avatar
 • OFFLINE
 • Jag postar några inlägg till..
 • Inlägg: 589
Det gör inte saken enklare att redovisningskonsulter missförstår lagtext och blir arga för att myndigheter inte använder de uttryck redovisningskonsulterna tycker är mest rimliga...

Välj kommun från listan