Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Frågor om bokföring

Frågor om bokföring 01 jan 2014 18:33 #48635

Har precis startat enskild firma och kör kontantmetoden. Har endast haft några färre uppstartskostnader i företaget.

I december månad fick jag en dyrare tjänst installerad som jag sedan dess använder för fullt i företaget. Denna är dock ej fakturerad än och jag tror fakturan kommer i mitten av januari. Skall denna läggas som en leverantörsskuld i 2013 års bokföring eller skall denna betalning tillhöra 2014? I skatteverkets instruktioner står "Har du vid årets slut fått (eller borde ha fått en faktura)som är obetald vid årsskiftet har du en leverantörsskuld". Skall man då anse att jag "borde" fått denna faktura?

Min andra fråga gäller det tjänstearbete som jag utförde under december månad och där jag nu skall fakturera. Jag har endast en kund och det är min första faktura till dem. När jag nu skickar min första faktura, vilket jag gör nu i dagarna, skall denna läggas som en kundfordran på 2013 års bokföring eller skall denna tillhöra 2014? I Skatteverkets instruktioner står "Har du vid årets slut skickat en faktura (eller borde ha skickat en faktura) som är obetald vid årsskiftet har du en kundfordran". I vårt muntliga avtal finns inget som säger att fakturan skall skickas före eller efter månadens slut.

Betyder detta kanske att jag kan välja att ha den på 2013 eller 2014 och vilket skulle i sådana fall vara mest fördelaktigt, beroende på var den tjänst som installerats och som jag skall betala hamnar.

Re: Frågor om bokföring 01 jan 2014 22:05 #48638

I princip skulle du nog kunna välja det som passar bäst, beroende på hur den andra fakturan är daterad. Vem vet, den kanske är daterad i december fast du får den i januari..

Men i ditt fall kan jag inte se att du behöver bry dig alls, för du gör väl inget bokslut nu? Första räkenskapsåret får ju vara upp till 18 månader långt, och det lät ju som du startat senare än 30 juni?
Så ditt första bokslut blir i så fall skiftet 2014/15.

Välj kommun från listan