Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Ombilda EF till AB ? (panelens råd/synpunkter önskas)

Ombilda EF till AB ? (panelens råd/synpunkter önskas) 18 maj 2014 10:37 #49631

Hej!
den 1/11-13 startade jag en enskild firma med affärsidén att bistå andra företag med teknisk konsultation (se min hemsida)
Jag har ett förlängt 1á räkenskapsår dvs gör mitt första bokslut vid kommande årsskifte
Rörelsen har gått mycket bra och jag har från första dagen haft mer än full beläggning.
I princip så säljer jag min tid, dvs har inga direkta utgifter eller investeringar

Nu hör jag allt mer omgivningens röster att jag ur skatte-synpunkt borde ombilda företaget till ett AB

Fråga 1.
Vad är expertpanelens synpunkter kring detta?
Är ett AB att föredra trots mina nuvarande möjligheter att använda räntefördelning och expansionsfonder?
Varför, och hur stora är skillnaderna?

Fråga 2.
Om jag beslutar att ombilda företaget i ett AB
Hur går jag enklast tillväga?
Finns det några problem att göra detta innan mitt första räkenskapsår är till ända?
Jag är mån om att behålla företagsnamnet, fö handlar det mest om att ekonomiskt göra det så skattemässigt gynnsamt för företaget som möjligt

Mvh
Lars
Card Consulting
Att: Lars Ahlgren
Mossvägen 12
71330 Nora (Örebro)
web: card-consulting.se
mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Tel: 076-8402644

Re: Ombilda EF till AB ? (panelens råd/synpunkter önskas) 18 maj 2014 13:59 #49632

Det skulle vara intressant hur omgivningen motiverar att du skulle gå över till ett AB ur skattemässig synpunkt :) Enligt min personliga uppfattning så går man över till AB för att minska sin personliga risktagning och kunna behålla hus och hem om företaget går åt pipan.
Och den risken är väl kanske inte överhängande i din bransch, även om det finns företag även där som går i konkurs, och i de fallen då oftast på grund av skatteskulder.

Staten har ju jobbat mycket för att utjämna den skattemässiga situationen mellan olika företagsformer, och ett sånt typexempel är expansionsfonderna, som enbart finns i enskild firma ( och HB).

Där kan du alltså sätta undan pengar till 22% skatt, och det motsvarar ju då att bygga upp ett kapital i ett AB, eftersom även bolagsskatten är just 22 %.

Ser man till det löpande så är ju då egenavgifterna du betalar i EF 28.97 %, medan arbetsgivaravgiften du får betala om du plockar ut lön är 31,42%. Betydligt dyrare att vara anställd i sitt AB, än att ha en EF alltså.

Den stora fördelen med AB är väl i så fall möjligheten till att ta aktieutdelning. Även om man inte tar ut lön så får ju alla ta utdelning enligt schablon med ca 150 000 per år, och då till bara 20% skatt. Dock ska ju bolaget först betala sin skatt på 22 %.

Så som jag ser det är den mest avgörande skillnaden när du har ett AB, att du månatligen lämnar in arbetsgivardeklarationerna och får betala in skatten och avgifterna direkt. Sen när du personligen ska deklarera så är det en helt vanlig löntagardeklaration. Det är alltså inte så enkelt att under året 'smita undan' att betala in skatterna. Men har du en väl anpassad F-skatteinbetalning i din EF, så är det ju samma sak.

Sen när det gäller det här med att 'ombilda'.

Det är en vanlig missuppfattning att man ombildar företag hit eller dit, men det gör man alltså inte.
Ska du gå över till ett AB så får du starta upp ett bolag, och sen fortsätter du verksamheten där. Men det blir ändå en nystart, även om ditt AB kan köpa upp din enskilda firma.

Men när året är slut kommer du ändå att få göra en deklaration på din EF, den går liksom inte 'in' i AB och försvinner.

Det du kan föra över från Ef till AB är periodiseringsfonder och expansionsfonder. Dock förutsätter det att du sätter in pengar i motsvarande grad också. Då lever fonderna vidare i bolaget och får hanteras där. Man slipper alltså inte undan skatt på periodiseringsfonderna. Däremot är expansionsfonderna ju redan skattade och blir bara ett kapitaltillskott i bolaget.

Kostnadsmässigt är det ingen större skillnad nu sen revisorsplikten är borta från AB. Att lämna in årsredovisning och deklaration kostar ju inget, mer än kostnaden för hjälp att upprätta dom, men den har du ju ofta även i EF.

Re: Ombilda EF till AB ? (panelens råd/synpunkter önskas) 18 maj 2014 14:42 #49634

Tack Ingvar för ett (-som vanligt) uttömmande och bra svar. :)

som så många andra nyföretagare så har man häcken full med det man gör för sina kunder, och hinner inte riktigt med att vårda sitt eget barn (företag)
Jag vill helst lägga min tid på verksamheten, och och jag slipper all administration med att starta upp ett AB så är detta bara positivt

Mvh
/Lars
Card Consulting
Att: Lars Ahlgren
Mossvägen 12
71330 Nora (Örebro)
web: card-consulting.se
mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Tel: 076-8402644

Re: Ombilda EF till AB ? (panelens råd/synpunkter önskas) 19 maj 2014 05:45 #49635

Du verkar ju ha koll på dina pengar och där har man en fördel med enskild firma att du kan ta ut pengar när det behövs, utan det är först långt senare som man ser om något ska inbetalas. Du ska kanske bromsa takten liten så du får tid för annat annars kan du kanske går in i väggen till ingen nytta. Själv fick jag göra det för 30 år sedan och drog ner kunderna från 2000 till ca 20 men fick ändå ett bättre liv.


Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Välj kommun från listan