Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Massagefåtölj avdragsgill?

Massagefåtölj avdragsgill? 22 jun 2014 22:17 #49810

Hej!
Driver enskild firma som psykoterapeut och funderar på att köpa in en massagefåtölj, alt. en massagedyna som man fäster på en stol, för mina patienter till mitt väntrum.
Undrar om detta kan vara avdragsgillt?
Jag jobbar alltså inte med fysisk behandling, dock är ju avslappning relevant även inom "mitt område".

Vad tror ni, avdragsgillt eller ej?

Re: Massagefåtölj avdragsgill? 25 jun 2014 17:44 #49829

Ifall du bedömer att inköpet gynnar din affärsverksamhet, så är det avdragsgillt.

Re: Massagefåtölj avdragsgill? 25 jun 2014 18:59 #49830

Hej Stig,
Läs gärna den andra tråden om samma fråga. Det är väl lite vårdslöst att säga "ifall du bedömer... Så är det avdragsgillt". Det fångar ju inte riktigt hela verkligheten.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Re: Massagefåtölj avdragsgill? 26 jun 2014 09:57 #49832

Jag vet inte vilken tråd du menar, BoC Ekonomi (har inte läst här så mycket senaste tiden).

Grunden för vinstdrivande verksamhet är dock att kostnader som är motiverade för att öka intäkter får bokföras som avdragsgilla kostnader. Sen finns det undantag (representation som bara är delvis avdragsgilla, nödvändiga medlemsavgifter som inte är avdragsgilla m.m.)

Det måste ju dock vara så att den som bäst kan bedöma ifall en kostnad är vinstdrivande eller inte, är företagaren. Ifall man bokför en kostnad är det ju inte heller något som kan ogillas utan vidare (ingen polis eller liknande ser vad den bokförda kostnaden omfattar), utan det är ju först vid en eventuell skatterevision som den eventuellt skulle kunna komma att ifrågasättas.

Re: Massagefåtölj avdragsgill? 26 jun 2014 22:48 #49837

Detta är en kommentar på föregående inlägg och har inget med fåtöljen i frågan att göra.

Jag kanske hör till den mer försiktiga skolan. Sedan jag började arbeta med redovisning och revision som konsult har jag nog stött på minst ett tveksamt fall varje år. Många gånger har kunder velat ha vår hjälp med bedömning då de själva är mer insatta i sin respektive verksamhet än i redovisning och skattefrågor.

Men de kanske bara är jag som tänker så.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Re: Massagefåtölj avdragsgill? 27 jun 2014 08:16 #49838

Ett tveksamt fall per år!? :) Du måste ha försiktiga kunder.. Jag tycker det dyker upp tveksamheter vid varje momsdeklaration. Oftast är det dock rena fantasiavdrag som man kan avfärda direkt, men emellanåt finns det tveksamheter och då tycker jag nog det hör till vårt ansvar som konsulter att upplysa om var gränserna går.
Men man får ju också upplysa om att det är företagaren som har ansvaret i sista änden.

Re: Massagefåtölj avdragsgill? 27 jun 2014 10:23 #49839

Jag har bestämt mig för att göra ett öppet yrkande om avdrag för inköpet av massagedynan.
Visst är det så att det behöver jag inte göra förrän vid årsredovisningen, inte vid momsdeklarationen som ska lämnas in tidigare? Visst behöver jag inte betala moms på varan oavsett om avdraget godkänns eller ej?
Ursäkta mina okunniga frågor, men är mycket intresserad av att lära mig!
Tack!

Re: Massagefåtölj avdragsgill? 27 jun 2014 11:13 #49840

Det är alltså två helt skilda avdrag, och båda behandlas för sig. Avdraget för själva kostnaden görs ju då först i deklarationen efter bokslut, och det är då där du får göra ditt yrkande.

Sen kan man göra öppna yrkanden även i momsdeklarationen ( finns en liten ruta både på pappersblankett och på nätet) där man kan skriva in en förklaring. Men det gör man ju inte för några tusenlappar, men kan vara bra om du t.ex köper en bil för 200 000 och vill dra av moms på 40000. Då skriver man *större inköp inventarier* ifall man har bråttom och vill få ut momsen snabbt.
Annars blir det att dom kan stoppa utbetalningen, skicka ut en förfrågan osv..

Sen kan det ju då bli lite knöligt om du fått tillbaka momsen, men sen får avslag på hela avdraget i deklarationen.. då får man ju betala tillbaks momsen.

Välj kommun från listan