Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Hur bokföra arbete utfört av rörmokare?

Hur bokföra arbete utfört av rörmokare? 29 aug 2014 14:15 #50219

Hej,
Jag renoverar en lokal, och har haft en rörmokare (från ett stort VVS-företag) på plats, som dragit vatten till diskbänk och handfat. Jag köpte allt material såsom rör, blandare mm via rörmokaren/VVS-företaget. Nu har jag fått, och betalat, fakturan. Där specificeras priset för kranarna för sig, medan arbetskostnaden och övrigt materiel (rör etc) verkar vara sammanslagna till en klumpsumma med rubrik arbetskostnad, så här:

Blandare 1114,00 kr
Blandare 3512,00 kr
Arbetskostnad 8192,00 kr
Moms 25% 3204,50 kr

Min fråga är nu hur jag ska bokföra detta? Kan jag helt enkelt bokföra hela summan som lokalkostnader? Eller borde arbetskostnaden föras in på något annat konto, t.ex tjänster? (Det innebär att jag måste få en ny faktura där arbete och material separeras. Fast det kanske jag borde ändå.)

Jag har också, när jag har försökt utröna hur jag bör göra, sett något om att omvänd skattskyldighet gäller vid köp av byggtjänster. Jag förstår inte riktigt vad det innebär, eller om det är tillämpligt i just detta fall (om det räknas som en byggtjänst), men jag uppfattade det som att moms isåfall inte skulle vara med på fakturan, utan betalas direkt av mig till Skatteverket? Här var ju moms med på fakturan. Är det fel?

Mycket tacksam för svar!
Vänliga hälsningar,
Bibbi

Re: Hur bokföra arbete utfört av rörmokare? 29 aug 2014 16:45 #50220

Jag tycker du kan bokföra allt som lokalkostnader, vill du dela upp det på olika konton kan du såklart göra det (t.ex. bokföra kranarna som förbrukningsinventarier).

Någon ny faktura behöver du i vilket fall inte, den är ju uppdelad på material och arbetskostnad.

Omvänd skattskyldighet gäller på fakturor mellan byggföretag och som jag uppfattar det är det din egen lokal du renoverar, då ska det inte gälla i det här fallet.
 

Välj kommun från listan