Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Bokföra faktura (inköp) med tobaksskatt/punktskatt

Bokföra faktura (inköp) med tobaksskatt/punktskatt 10 nov 2014 19:05 #50491

Hej på er,

Jag har nyligen köpt in tobak och har fått en faktura som utöver nettopris, moms och öresutjämning innehåller tobaksskatt. Min undran är hur jag ska bokföra tobaksskatten. Inköpet är gjort av en svensk grossist och det är således denne som står för själva inbetalningen till staten. Momsen ska räknas på netto+tobaksskatten, så inga oklarheter där. Men vilket konto ska jag bokföra tobaksskatten på?

2660 - Särskilda punktskatter
2669 - Övriga punktskatter
3750 - Punktskatter
3751 - Intäktsförda punktskatter
3752 - Skuldförda punktskatter

Jag misstänker att SKV inte blir glada om man bakar in skatten i nettobeloppet utan att man ska bokföra punktskatten för sig? Även om det inte är jag som betalar in den till staten. Det bör väl vara ett av 2000-kontona då det är en skuld?

Ska tobaksskatten kvittas mot samma konto sedan när man bokför betalningen?

Stort tack på förhand!
cigarrspecialisten.se

Re: Bokföra faktura (inköp) med tobaksskatt/punktskatt 11 nov 2014 01:53 #50492

De 20-kontona som du räknade upp där är såna som enbart rör din grossist, dvs den som ska redovisa punktskatten till staten.

Du är bara en mellanhand mellan slutkunden och grossisten och kan bokföra punktskatten i klump med dina varuinköp, på ett 40-konto.

Om man sen vill så kan man ju bokföra det som är punktskatt på det man får in, på ett särskilt 30-konto, men jag vet inte om det ens är praktiskt möjligt.
Har du en kiosk och säljer ett paket cigaretter så står det väl knappast på kassakvittot hur många kronor som är punktskatt. Beror väl förstås på hur man har sina apparater inställda, men det känns som ett hiskeligt jobb som ingen har bett dig göra.

Enkelt uttryckt kan man väl säga att det bara är den som är skattskyldig för punktskatten, dvs grossisten, som behöver hålla reda på den.

Re: Bokföra faktura (inköp) med tobaksskatt/punktskatt 11 nov 2014 09:29 #50493

Ok, då förstår jag. Det verkar så logiskt nu när jag läser vad du har skrivit. Ju mer jag funderar på ett problem inom bokföring desto mer fel tänker jag i slutändan verkar det som...

Stort tack för din hjälp, mycket uppskattat!
cigarrspecialisten.se

Välj kommun från listan