Ny egenföretagare behöver hjälp att föra bok korrekt

1
Hej,

Jag startade ett eget företag förra året och känner att jag inte helt förstått allt som har med bokföringen att göra. Jag har fört en loggbok där jag fyllt i följande: typ av transaktion, datum, belopp i netto och brutto samt moms.

Är denna loggbok giltig som så kallad grundbok?
Om jag har förstått det rätt så ska detta överföras till en huvudbok där typ av konton ska visas tillsammans med kredit och debet. Går detta att göra skriftligt i en bok precis som i min loggbok? Hur tar jag enklast reda på numren för olika saker (t.ex. 1910 som jag har för mig är kassa)?

Jag skulle gärna vilja lära mig mer om hur grunderna till bokföring går till på papper så jag skulle verkligen uppskatta hjälp, tips och trix om någon i detta forum skulle ha tid och lust att hjälpa mig.

Mitt företag är enkelt, inom artisteri och jag har endast haft några få utgifter och någon enstaka inkomst förra året. Inte så mycket att bokföra alltså men jag vill ändå att det ska bli rätt och vill gärna lära mig en del i processen.

Hoppas någon snäll person kan hjälpa mig förstå lite mer om att föra grund- och huvudbok!

Tusen tack på förhand!
Mvh
- Pete
1009
206
Hej Peter, Jag vill rekommendera att du kollar igenom Att för bok (http://www.bfn.se/info/att-fora-bok.aspx). Den ger en grundläggande bild att arbetet kring bokföring. Vill man lära sig själva bokföring och de regler som är viktiga kan det vara bra att gå en kurs. Kontoplan kan du hitta på www.bas.se. Det finns väldigt många koton så du får plocka ut de du tycker att du behöver. Kanske du skulle ha nytta av bokföringsprogram? Det finns ett gratis på www.promikbook.com. De enklaste funktionerna är gratis. Jag har testat det och har tyvärr haft en hel del problem. Men det är gratis. :) Annars brukar jag tänka att bokföring är som att laga en bil. Man gör det ju inte gärna själv om man inte har en del kunskaper.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.