Byggbolag bygger hus uttagsbeskattning

22
Byggbolag köper villa fastighet renoverar och säljer med förlust.

Förlusten för med sig att planen med en ytterligare verksamhet läggs på is och bolaget fokuserar på sin huvudverksamhet rörinstallationer.

Överraskningen kommer när bolagets revisor påtalar att förlusten inte är avdragsgill och ska avräknas mot kommande vinster under kapital så kallad Uttagsbeskattning.

1, Hur kommer det sig att ett byggbolag inte får ett underskott avdragsgillt i sin näringsverksamhet, bolagsordningen säger bygg och rörinstallationer som verksamhet?.

2, Hur ska vi motivera att det är ett led i bolagets verksamhet precis på samma sätt som rörinstallationer där vi också då och då gör förlust på jobb.
1009
206
Vad är det för företagsform och vad är det för verksamhet registrerad?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
22
Bolaget är Aktiebolag. Registrerad verksamhet: Bolaget ska bedriva bygg och rörinstallationsverksamhet samt därmed förenlig verksamhet.
1472
246
Jag förmodar att ni sålde till er själva eller nån annan närstående person? Man kan inte köpa ett hus för 100 000, renovera det för 50 000 och sen sälja det till bolagets ägare för 90 000. ( siffrorna är exempel)
22
Fastigheten såld på vanligt sätt genom sammarbetande mäklar bolag som skulle mäkla och hjälpa bolaget finna fastigheter och sälja dem enligt avtal.
1472
246
Ja, men till vem såldes den? Antingen är det så att nån närstående har köpt den för underpris, eller så är det ett missförstånd mellan er och revisorn. Självklart får ett bolag göra förluster, och gör man en förlust ett år på 100 000, så börjar man på minus 100 000 nästa år och om man då gör en vinst på 120 000, så blir den verkliga vinsten 20 000. Det måste alltså finnas nån mer faktor som inte framkommit här än.
22
Bygg bolaget startade ytterliggare verksamhet i bolaget med renovering villa fastigheter med bla avtal med auktoriserad mäklar firma som ska finna objekt och byggbolaget renovera och mäklarfirman därefter sälja fastigheten ut på marknaden ut till vem som helst och det skedde också med denna fastighet, såldes altså till någon som inte hade minsta anknytning till byggbolaget.
1009
206
Jag hänger inte med på resonemanget. Känns som att någon info saknas. Det var AB som ägde fastigheten? Och den såldes till någon ej närstående. "räknas mot kommande vinster under kapital". Jag tänker på aktiefållan, men finns något likande gällande fastigheter? Någon som vet? Sedan vore det bra att utöka registrerad verksamhet till att även innefatta den handel med fastigheter som är fallet här.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
22
Hej Det finns fålla för fastigheter också. Men jag anser att om ett byggföretag som bedriver bygg och rörinstalations verksamhet utökar befintlig verksamhet med fastighets renovering/ förfinande som sedan säljs till utomstående genom mäklarföretag där det även finns avtal att mäklar företaget ska finna fastigheter som sedan förfinas av byggföretaget, så är det i mina ögon helt naturlig bygg verksamhet. Finns även affärskontakt inom alla led för utföra fastighets arbetet, leverans av prefabricerade hus/ delar mm Mitt i uppstarten av fastighets verksamheten sköt rörverksamheten fart och fastighets verksamheten fick vänta till senare tillfälle. Så är historien inget konstigt inga närstående problem mm
1472
246
Ja, så här skriver skatteverket: [b]Kapitalförlust på fastighet[/b] När ett aktiebolag har avyttrat en fastighet med kapitalförlust får förlusten bara dras av mot kapitalvinster på fastigheter. Den del av förlusten som inte kan dras av får rullas vidare och utnyttjas efterföljande beskattningsår på motsvarande sätt ( sparat avdrag ). Det är också möjligt att inom ett koncernförhållande föra över avdraget och utnyttja det i ett annat koncernföretag. För att få överföra avdragsrätten till ett annat koncernbolag ska vart och ett av bolagen 1. begära det vid samma års taxering, och 2. med avdragsrätt kunna lämna koncernbidrag till det andra bolag. Begränsningen i avdragsrätten gäller inte om fastigheten under de tre senaste åren i betydande omfattning har använts för produktions- eller kontorsändamål eller liknande hos företaget eller hos ett företag i intressegemenskap. Med betydande omfattning avses cirka 30 % av värdet av fastigheten. Är det fråga om större objekt kan procentandelen vara lägre, dock normalt inte under 20 %. Men då är ju frågan om man skiljer på fastigheter, eller kör det som ett enhetligt begrepp oavsett hur man hanterar dom.
22
Vid kontakt med skv undrade de vad revisorn hade för anledning till att underskottet skulle ingå i fålla och kvittas senare mot kap vinst, något förvirrande detta. Skv ville inte ha en åsikt.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.