Bokföra periodskort för delägare

4
Hej,

Jag har som ägare i ett akitebolag köpt periodkort för kollektivtrafik på företaget men använt det för privat bruk. Jag är inte verksam i bolaget och vet att det privat då ska tas upp som en förmån som beskattas som utdelning.

Men hur bokför jag detta? Behöver det bokföras på något speciellt sätt även i bolaget?

Mvh,
Janne
21
2
Bokförs t.ex på konto 7310. AB ska betala arbetsgivareavgifter och dra A-skatt. Ska redovisas till Skatteverket varje efterföljande månad.
4
Tack för svaret! Och det gäller även när delägaren inte är anställd/verksam i bolaget? Mvh, Janne
21
2
Ja. Uttag måste till beskattning även om du inte arbetar i företaget.
1073
139
[quote="Vågenmannen" post=53262]Ja. Uttag måste till beskattning även om du inte arbetar i företaget.[/quote] Nej, det stämmer inte. Är delägaren inte verksam i företaget beskattas förmånen som utdelning, det här gäller fåmansföretag vilket det väl handlar om i det här fallet.
4
Och om det bokförs som utdelning, vilka konton är då aktuella? Gissar att momsen ska kvittas bort?
1073
139
Själva kostnaden måste väl bokförs på ett kostnadskonto (Debet) och tillgångskonto (Kredit). Frågan är ju ifall förmånen behöver bokföras. Förmånen är ju ingen kostnad för företaget, ska den bokföras så blir det rimligen på ett förmånskonto (Debet) och motkonto (Kredit). Att det ska tas upp som utdelning i inkomstdeklarationen av den passive delägaren påverkar inte bokföringen. Hela förfarandet känns ju onekligen som en möjlighet till skatteplanering, lite märkligt att det verkar vara tillåtet.
21
2
Nej, momsen kvittas inte bort om du vill beskatta detta som utdelning. Det är ju uttag från bolaget som ska bokföras som "uttagen utdelning"
21
2
Det blev lite intressant. Enligt lagen måste alla uttag från AB, beskattas som lön eller t.ex milersättning. För att få utdelning måste man besluta om den vid bolagsstämman, eller hur? Utdelning ges som antal kronor och ören per aktie. Hur beräknar du då denna utdelning, som dessutom är uttagen i förskott innan årsmötet ägde rum? Som jag uppfattar är det fråga om olagligt lån från aktiebolaget om uttaget inte beskattas månaden efter att månadskortet är erhållet. Enligt bokföringslagen får utdelning ske från beskattade vinstmedel från fritt eget kapital efter årstämmobeslut. Hur förklarar du detta?
1073
139
Mycket intressant är det. Tveklöst så skriver Skatteverket att: "Det innebär att förmånen beskattas som lön om delägaren är verksam i företaget. Är delägaren inte verksam i företaget beskattas förmånen som utdelning" Som jag skrev tidigare tolkar jag det som att det inte handlar om att det från företagets sida ska bokföras/behandlas som någon vanlig utdelning, utan det handlar om hur delägaren personligen ska beskattas för den förmån som erhållits.
4
Ja, mycket intressant och lite väl komplicerat. Efter att ha läst på en del verkar det som att det är fråga om "egna uttag" http://www.skatteverket.se/download/18.18e1b10334ebe8bc8000115095/kapitel (sida 15) Aktiebolag/ ekonomisk förening "c) Tillgången förvärvas av en delägare som inte är verksam i företaget Delägaren utdelningsbeskattas med 500 och företaget medges avdrag för inköpskostnaden 300 och uttagsbeskattas med 425, dvs. nettobeskattning blir 125. Avdrag har medgetts för ingående moms, 75, och utgående moms att beskatta blir 75. Reglerna i 57 kap. IL kan, beroende på omständigheterna, vara tillämpliga på delägarens utdelningsinkomst." Om uttagsbeskattning: http://www.skatter.se/?q=node/2252 där finns också ett stycke om det som står ovan. Alltså ska det dubbelbeskattas i fom av ökat resultat i bolag och privat tas upp som utdelning. Dock fortfarande lite oklart vilka konton allt ska bokföras, men det känns som ett mindre problem.
21
2
Hej Janne. Som du redan förstått finns det två sätt att hantera frågan i ett AB. Jag tycker att det är enklare om AB betalar arbetsgivareavgifterna varje månad på din förmån. I slutändan får du kanske en liten kvarskatt året därpå, eftersom A-skatt inte kan dras.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.