Förvirrad ang. varuinköp och lagerförändring

Anonym
Behöver hjälp att förstå logiken här.

Vid ett varuinköp så bokför vi så här:

2441 K
4056 D

Vi har inget lagersystem utan räknar sen fram ett snittpris på befintligt lager och nytt lager som vi lägger in manuellt. Den sista varje månad så dras en lagervärdeslista ut inför lagerjusteringen som bokförs så här (när vi har sålt mer än vad vi har köpt in vill säga):

1410 K
4090 D

Det som förvirrar mig är att jag uppfattar det som att vi har en kostnad för produkterna två gånger i resultatrapporten. Först vid varuinköpet när vi debiterar ett 4000-konto och sen igen när vi har sålt varan och reglerar lagret i bokföringen genom att debitera ett 4000-konto. Behöver hjälp att förstå det här och hoppas att någon kan förklara det på ett enkelt sätt.

Tack på förhand!
1009
206
Lagerförändringen kan bokföras åt båda hållen (samma konton omvänt). Är det så att lagret minskat innebär det att man sålt delar från lagret, och då haft en ytterligare kostnad. Om lagret å andra sidan har ökat innebär det att en del av det man köpt in (och då bokfört som kostnad) inte är en kostnad. Därför bokför du tex konto 4090 i kredit istället och minskar därmed kostnaden för perioden. Det man köpt in och lagt på hyllan är då en tillgång på konto 1410 i ditt fall.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.