Körjournal/reseräkning/Milersättning

Anonym
Hej,

Skulle jag kunna få hjälp lösa följande bokföring som jag tror bokförts fel:

Föregående månad hade jag min körjournal klar och bokförde då det som skuld till närstående enligt följande:

D K
2893 X
7331 X

Efter någon vecka fick jag för mig att ta göra en utbetalning av det utlägget och bokförde enligt nedan:

1920 X
2893 X

Nu har jag en ny körjournal som jag ska bokföra som skuld och betala ut senare men inser att jag kanske bokfört fel. Borde jag inte konterat konto 7331?

Eftersom jag är delägare 1 (av 2) i AB så föredrar jag att bokföra utlägg som skuld istället för att ta ut det i samband med lön. Det jag egentligen har problem med att klura ut är vad det är jag ska debitera när jag krediterar skulder och sen vid en utbetalning av skulden vilket konto som skall krediteras.
ex 2. jag köper en resebiljett med egna pengar, krediterar skulder, och debiterar biljetter sedan gör jag en utbetalning, debiterar skulder, krediterar plusgiro...och debiterar biljetter kanske?

Tack snälla för svar.
28
2
Hej! Använder du skuldkontoton ska alltid dessa debiteras när du betalar ut pengarna. Kostnaden är ju konstant så den ska du inte kreditera. ex skattefri milersättning 100:- D 7331 100:- K 2893 100:- du gör sedan ett uttag på låt säga hälften dvs 50:- K 1930 50:- D 2893 50:- Kostnaden på resultaträkningen ligger kvar på 100:- medan balansräkningen ändras vid uttag. Hoppas det löser sig, lycka till!
Daniel Klasson | Redovisningskonsult | Ekonomitjänster Online

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.