Räknas återbetald moms som intäkt/överskott i enskild firma?

29
Tjena!

Jag har nyligen redovisat moms för kvartalsperioden
Jan-Mars 2017 och kmr att få tillbaka ca 1 lax.

Räknas detta då som intäkt/vinst/överskott i min enskilda
firma och jag ska räkna med att skatta ca 50% på det?

Så t.ex. skulle jag kunna ta ut 500 SEK å betala in resterande
500 SEK i skatt och så varé med den återbetalda momsen?

Tack för svar på förhand! / Max.
1009
206
Hej, Nej, moms har inget med resultat att göra. Moms är en fordran/skuld mot staten. Den påverkar alltså inte din vinst.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
29
Tack så mycket för ditt svar Johan! Vad kan jag då göra med momsen som jag får tillbaka? Kan jag ta ut allt i "eget uttag"? (alltså få ut det privat) Eller måste jag använda för att täcka företagskostnader? (alltså använda det i företaget) Tack för svar på förhand igen! / Max.
1009
206
Hej, Resultatet och likviditeten är olika saker. I enskild firma får du plocka ut hur mycket du vill egentligen, då frirmans och ditt eget är som samma. Om du inte redan har betalat in skatten på firmans resultat för 2016 så måste du det snart (om det var vinst). Har du inte pengar på firmans konto så måste du sätta in från ditt privata. Så svaret på din fråga är väl både och. Du kan ta ut allt, men har möjligen utgifter i firman som behöver betalas. Jag vet ju inte hur mycket du har på kontot i övrigt eller vad du behöver betala framöver.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
29
Tack för svaret igen Johan! I min enskilda firma så arbetar jag hemifrån i min lägenhet och har bara en företagskund inom EU just nu så min försäljning är momsfri just nu. Jag har inga kostnader heller (kan ej dra av kostnader för min lägenhet då dessa fanns innan jag startade den enskilda firman) förutom när jag gjorde två inköp av förbrukningsinventarier från IKEA (därav ingående moms) och det är denna moms som jag kommer att få tillbaka om en månad(?; har kvartalsredovisning för momsen). Av alla intäkter jag får så betalar jag in 50% redan i skatt varje månad så det blir gjort och så tar jag ut resten så jag har bra koll på att inte råka ta ut för mycket i egen lön. Jag undrar bara vad jag kan och inte kan göra med momsen som jag kommer att få tillbaka nu. Om jag förstått rätt så verkar det som om momsen jag kmr att få tillbaka kan hamna på mitt privatkonto (2013 D) vilket borde innebära att det inte blir skattepliktigt då? I vissa fall verkar man kan kunna få tillbaka momsen direkt på sitt företagskonto (1930 D) men då blir det ändå inte skattepliktigt? Jag vill bara veta hur det fungerar för min tanke är att ta ut 50% av all min vinst per månad i stil med hur vanliga anställda får lön varje månad. Om det visar sig att jag ska skatta 45-50% på min återbetalda moms och jag tar ut allt av det och även fortsätter som jag gör nu varje månad med min vinst så innebär det då att jag skulle bli skatteskyldig i slutet på året vilket bara är en onödig sak. Jag vill helt enkelt göra rätt för mig från början! :bravo Tack för svar på förhand återigen! / Max.
1009
206
Ok bra. Då är korta svaret att du ska inte skatta på momsen du får tillbaka. Du kan för den saken ta ut hela beloppet som eget uttag. Ibland ger jag väl långa svar för att jag inte vet vad mottagaren redan vet eller inte. Det är väl det som kallas mansplaining? :P
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
29
Tack så mycket för svaret återigen! Så om jag får tillbaka momsen till privatkonto, ska jag då bokföra på följande vis: 2650 K 2013 D ? Tack för dina svar på förhand! / Max.
1009
206
Hej, Ser rätt ut ja.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
2
[quote="Johan Boström" post=54741]Hej, Resultatet och likviditeten är olika saker. I enskild firma får du plocka ut hur mycket du vill egentligen, då frirmans och ditt eget är som samma. Om du inte redan har betalat in skatten på firmans resultat för 2016 så måste du det snart (om det var vinst). Har du inte pengar på firmans konto så måste du sätta in från ditt privata. Så svaret på din fråga är väl både och. Du kan ta ut allt, men har möjligen utgifter i firman som behöver betalas. [url=https://casinonsvenska.eu/starburst/][color=#000000]Jag tror att starburst är bästa[/color][/url] och vet ju inte hur mycket du har på kontot i övrigt eller vad du behöver betala framöver.[/quote] Tusen tack för ditt svar!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.