Hur ska jag registrera mitt framtida bolag m.m?

3
Hej!

Jag ska inom ett år starta en webbutik med en medpartner.
Vi bor inte i samma land.
Jag bor på Kreta (skriven i Sverige) och partnern bor i Sverige.
Vi har en affärsidé som är lite långsiktigt planerad (i hopp om att det skall gå vägen såklart, behöver dra in kapital att fortsätta idéns storlek)

Vi vill ha två lager, ett i Sverige, ett på Kreta. Ingen lokalkostnad för detta i början.

Vi kommer i början sälja badmode med tillbehör. Det kommer säljas egendesignade badkläder, så hemsidan kommer bära detta namn i början men för att sedan utvecklas till ett speciellt koncept som ligger på lager/vänt och webbutiken kommer då få ny layout, namn och erbjuda mer. Båda hemsidorna kommer planeras och jobbas på från start så säcken kommer knytas ihop dagen man har råd att köpa in allt. (tyvärr besitter man inte på tillräckligt med satsningskapital att göra allt direkt, men så är ju livet)

Då Kreta är en säsongs Ö med sol och bad så är planen att sälja in badmodet i butiker till försäljning under säsongstiden.
Och i framtiden finns det även en liten dröm att ha en egen säsongsbutik med våra produkter och namn.

Vi vill starta Aktiebolag direkt.

Vår fråga är hur ska man registrerar en sådan verksamhet bäst som befinner sig i två länder?
Har försökt prata med Skatteverket hur dem såg på saken men dem kan inte ge råd, är ju en myndighet.

Vad är mest lönsamt tro? Hur ska vi tänka och vart kan vi vända oss? Har inga egna kontakter inom detta område.

Måste ju vara rätt med hur skatt betalas in i respektive land.

Om man kommer ha anställda i Kreta vid öppning av butik?

Hur skiljer man bokföringen på Internet? Genom vilket lager man tar produkten och skickar den ifrån?
Och det vi kommer få sålt genom butiker på Kreta?

Hur tar vi ut lön? Alltså genom grekisk eller svensk skattning?

Känns så svårt med två länder men så är situationen och känner oss starka att fånga den svenska marknaden genom vårt svenska nätverk och sedan sprids konceptet genom turismen på Kreta då vi kommer kunna marknadsföra webbutiken bra där. Turismen på Kreta är skandinaver samt jättemycket britter sen även all den lokala grekiska befolkningen. Därför är det logiskt att ha lager på båda ställena så man sända produkterna efter vart dem ska någonstans plus vi syns mer.

Produkter kommer inhandlas inom och utanför Europa om det har någon betydelse i saken.

Jätte Tacksam för hjälp :bravo
1472
246
Jag tycker ni ska börja med att starta ett svenskt AB, och ha det som bas. Det finns egentligen inget som hindrar ett svenskt AB att driva verksamhet i ett annat EU-land, men skulle det visa sig att affärsideen är bra så kan ni ju sen starta ett dotterbolag i Grekland, som har hand om butik och anställda där nere. Skatterna är ju ofta lägre på såna ställen, så det kan ju vara smart att utnyttja, men själva basen för verksamheten är bra att ha i ett stabilare land som Sverige. Sen förmodar jag att ni är medvetna om att det där är en stenhård bransch med massor av konkurrens av lågpriser... :)
3
tack för ditt svar :) ja det är ingen business som kommer gratis! vi förväntar oss dock inte att bli stenrika på verksamheten men man får ju sikta på lönsamhet och jobba hårt för att synas så kanske det går vägen tillslut eller så leder detta projekt vidare till en annat. Måste våga prova! Viktigaste för oss är att registrera bolaget rätt så man inte får problem vem som ska ha vilken skatt. dem på skatteverket såg bara "problem" och skrämde upp en och ville inte vägleda hur man skulle göra utan sa bara "fyll i blanketterna som du hittar på Internet så tar vi beslut sen" men vår "modell" fanns ju inte bland deras frågor och vi är ju inte där ännu att vilja börja betala någon "förväntad skatt" som skatteverket så fint ville uttrycka det.. nästa år är förhoppningen att börja. men det är alltså lite vart man sätter "huvudkontoret"..? så vi kan öppna lager i grekland och sälja varor till grekiska butiker utan att Grekland flaggar att dem vill ha en bit av kakan? det är väl mest det vi är rädda för att få någon efter oss hehe..! att öppna dotterbolag sen är smart. va inne på att det va kanske så man va tvungen att särskilja försäljningen åt från början men kändes lulligt när försäljningen sker online från samma hemsida. kanske bara jag som krånglar till det i mitt huvud hehe.. sen att ta ut lön (när det skulle vara möjligt då) så är det en sak jag förstått om jag befinner mig i grekland mer än 6månader i streck så kan jag få problem också vem som ska ha skatten? även fast jag har boende i sverige och befinner mig där från och till? folk säger till mig att vara försiktig och det stör mig hur jag ska leva och vill inte behöva tänka vart jag befinner mig av den sakens skull! har du fler tips på smarta val och andra tankesätt så hojta till! tack!
1472
246
Ja, det går ju inte att bara vara försiktig hela tiden.. :) När det gäller arbetstiden så är den samma för alla inom EU. Jobbar du mer än 6 månader i ett land, så ska du betala skatt och arbetsgivaravgifter där. Och det där läggs ihop över tid, så det hjälper inte att åka hem till Sverige en vecka och sen ner igen, det räknas ändå som samma period. Hemsidan med onlineförsäljning placerar du lämpligen i huvudbolaget i Sverige. Det spelar ju ingen roll var den ligger, för det kan ju ändå alltid bli 'fel'. Bara för att en hemsida ligger i Grekland, så är ju inte alla köpare från Grekland. osv.. En hel del har ju sina sidor liggande i t.ex Indien, men dom äger sidan från Sverige. Jag ska kolla lite hur det fungerar med att ha lager och butiker i Grekland. Rent rättsmässigt är det nog inget som hindrar att det är ett svenskt bolag, men jag tror det skulle underlätta om det är ett lokalt dotterbolag. Egentligen är vitsen med EU att du ska kunna driva verksamhet var du vill, men alla länder är inte riktigt övertygade om det. Sen kommer du säkert att få många svar av folk som tycker att du ska lägga all verksamhet i ett grekiskt bolag. Men... det är inte sååå smidigt alla gånger i dom här länderna.. Svensk byråkrati på bolagsområdet visar sig ofta vara rena himmelriket i jämförelse.
3
nä jag skulle hellre ha ett lokalt dotterbolag då faktiskt så som du förklarar. så man delar upp det, känns vettigt. och förberett ifall man öppnar den framtida butiken.. får läsa på om moder och dotterbolag så jag förstår mer om det och hur man bokför osv.. undrar lite mer om det med grekisk lön eller ej.. för skulle jag endast arbeta med hemsidan så har ju min position ingen betydelse väl, jag kan ju sitta i vilket land så länge jag är uppkopplad till Internet? men funkar kanske inte så i verkligheten. tänker många webdesigner/konsulter m.m gör ju så.. så tänker att ha en orderpackare på Kreta som är grek är inte omöjligt att fixa och skulle inte bli dyrt om det är den biten som skulle vara avgörande för mig att få kunna ta ut svensk lön. tänker att jag inte vill bli nolltaxerad i sverige, känns inte bra. under en kort tid kanske ok men inte långsiktigt.. stort tack för dina svar och återkoppla gärna om något nytt dyker upp :) :) :)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.