Äger 50% av ett AB och vill starta en ny verksamhet -

2
Jag äger ett AB inom turistnäringen tillsammans med min kompanjon 50/50. Jag vill nu, utöver detta, starta en konsultverksamhet på egen hand och sälja mina tjänster inom projektledning och marknadsföring.
Hur ska vi på bästa sätt göra detta?

Såhär går tankegången:
Om vi startar en bifirma så äger ju det befintliga AB't företaget och då blir det tokigt då jag ska äga konsultdelen själv.

Om jag gör det befintliga AB't till holdingbolag över både turismbolaget och konsultverksamheten - hur skulle det fungera med aktiekapitalet?

Ska jag bara starta en egen firma och se hur det går med konsultandet och sen eventuellt göra ett helt eget AB?

Dessa företag är idag små och jag vill ha en lösning som är så enkel och smidig som möjligt ur alla aspekter

Hur skulle ni tänka?
1009
206
Hej, Om du ska driva den nya verksamheten helt utan ägaren i ert AB så måste du starta ett nytt företag. Antingen enskild firma som du skriver. Det kan ju vara bra att ha då det är enkelt att starta, avsluta eller ombilda till AB om man vill det. Möjligen kan det finnas motiv att starta ett nytt AB direkt, det får du fundera på. Jag skulle dock inte starta som dotterbolag till det befintliga. Eventuellt då tvärtom ha den nya verksamheten i ett bolag som köper dina 50% i gamla bolaget. Så skulle jag resonera utan mer detaljer.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
2
Tack för snabbt svar Johan. Så ja, jag ska äga den nya delen helt själv så då är svaret enkelt = ny firma. Då behöver jag inte googla mer på detta. Tack.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.